Някой ми заля колата с киселина :(
- Plumber
- Автомобил:
- Двигател:
Някой ми заля колата с киселина :(
Ся комшията ми се обади.Оставих е навън,защото има дърва в двора.Нещо бяло имало по капака.Не можах да разбера какво им пречи Дъртъо.Какво да ви кажа.Много тъпо чуство.Баси грам ръждичка нямаше.Ся кой знае какви лайна ще станат.На предното стъкло дали може да му стане нещо?Че и там имаше.Аз измих каквото можах ама стана релефна една боята и спрях че ще я сваля.Баси.Разочарован съм от хората...
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
С какво я ми? Обилно с вода май е най-добре. Дано да не е много концентрирана, ако е киселина, че лошо. Иначе капака трябва да се оправи, по-гадно е ако е попаднало по накоя пластмаса, че там само смяна я оправя. А иначе боя на капака най-вероятно ще оправи работата, два ли ще има проблем за самия метал.
- Plumber
- Автомобил:
- Двигател:
Ами имаше по уплътненията,и по двете огледала,по предния капак чистачките.Не знам отпреде бронята как е .Мих я обилно с вода и автошампоан.Успях малко да сваля ама гадоста си остана повечето.Иначе сякаш по пластмасите се изми ама...Утре ще видя на светло какви са пораженията.Поне вали да доизмие каквото не можах.Бахти.Нямам каско.Принципно си я държа в гаража.Някой явно е чакал.Само не разбирам защо.Да кажеш да е някой нов автомобил и субекта да умира от завист ,това би обяснило нещата.
Последна промяна от Plumber на Сря 17 сеп 2008 22:20, променено общо 1 път.
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB

Щом е подкожушена вече боята- ще падне! Съжалявам!
А киселина се неутрализира напълно с воден разтвор на сода бикарбонат. едно или 2 кутийки, от големите в кофата, вода и... колкото по-бързо- по-добре! Измивате с гъба и разтвор от кофата и после обилно с вода да не останат пък бели петна от содата...
- skotis
- Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
- Двигател: AGU
Киселина никога не се мие с вода, но в твоя случай е било все тая, а и то в първия момент, това идва на акъл...боята вече е била заминала...за другото зависи от гумените уплътнения и пластмасите, не им знам състава, но може и нищо да им няма на тях. Тъпо, че има такива мизерници
Ако попадне на кожата киселина никога не се мийте с вода, а посипете със сода бикарбонат, защото киселината с вода образува съединение с висока температура и изгарянията са още по-големи...
Има и още един момент, когато злонамерниците използват не киселина, а основа (пример - сода каустик (натриева основа) ). Някои основи са безобидни, като содата бикарбонат, но други са силно реактивни съединения, като натриевата (NaOH) и калиевата (КОH) основи.
Затова перфектният и най-лесен за приготвяне разтвор за миене на киселина/основа (понеже не може да се разбере в първия момент какво е) е смес от сода бикарбонат, оцет и вода.
Това ви го казвам за обща култура, ако ви се наложи (дано да не се).

Ако попадне на кожата киселина никога не се мийте с вода, а посипете със сода бикарбонат, защото киселината с вода образува съединение с висока температура и изгарянията са още по-големи...
Има и още един момент, когато злонамерниците използват не киселина, а основа (пример - сода каустик (натриева основа) ). Някои основи са безобидни, като содата бикарбонат, но други са силно реактивни съединения, като натриевата (NaOH) и калиевата (КОH) основи.
Затова перфектният и най-лесен за приготвяне разтвор за миене на киселина/основа (понеже не може да се разбере в първия момент какво е) е смес от сода бикарбонат, оцет и вода.
Това ви го казвам за обща култура, ако ви се наложи (дано да не се).
- juve
- Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
- Двигател: AAZ - ALH
не мисля , че киселината влияе особено на пластмасите виж за боята е друго нещо ..... относно образуването на висока температура - как не
това става когато се сипва вода в концентрирана киселина ( например сярна и азотна ) Така че ..за киселината - проблема е в боята по металите
П.с както каза колегата по нагоре обикновено ползват кислол или сода каустика ( основа ) които не се продават в високи концентрации ....
та да така ..... крива хава ....да не си запушил на някой входа все пак .....

П.с както каза колегата по нагоре обикновено ползват кислол или сода каустика ( основа ) които не се продават в високи концентрации ....
та да така ..... крива хава ....да не си запушил на някой входа все пак .....
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”