датчик на температурата - какво ли пък отчита ?

Техническа и сервизна информация за Passat
Rumen
Автомобил:
Двигател:

датчик на температурата - какво ли пък отчита ?

Мнениеот Rumen » Пон 23 яну 2006 12:31

Днес, с настъпването на студа, забелязах нещо интересно, на което до сега не съм обръщал внимание. Запали дизела без проблем (-10° беше). Оставих си го около 7-8min да побачка намясто (докъто зачистя сняг едно-друго) и тръгвам... От Младост-3 до 5те кюшета температурата не вдигна повече от 70° (за тези, които не живеят в София това са около 10-12км. които се пътуват около 40-45min /в зависимост от задръстванията/ в интервала 8.00-9.00). А от CLIMAtronic-a поставен на HI си духаше хубаво топло. Даже като влязох в колата (след тези 7-8min работа на място) леко беше поотвърнало въздуха и спокойно можеше да се стои без якенце (в пред вид переспективата, че ще става и по-топло). Обаче стрелката дето отчита температурата пъро "олепи" едва след 20та минута (малко преди х-л Плиска) от работата на двигатела, а през целия път не премина 70-75°. Та ми стана любопитно и реших да Ви попитам:
1. Това нормално ли е ? (На времето LADA-та загряваше така бавно като не и работише термостата)
2. Адже ба какво се отчита - температурата на двигателя или температурата на радиатора (защото при тези метерологични условия съм склонен да приема, че температурата на радиатора не е преминала 70-75°) ?
Колата е Пассат B5 1999, 1.9 TDI, AJM-двигател (PD)
... а нафтата е OMV-Алпийски дизел :maaad:

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sunny » Пон 23 яну 2006 12:45

Температурния датчик ти отчита температурата на охлаждащата течност веднага след като излезе от блока (той там се и намира). При затворен термостат, това е температурата на малкия охладителен кръг (без радиатора), а при отворен на големия.
Не е нормално за толкова време да не е загряла

Потребителски аватар
imedarov
Автомобил: Passat B8
Двигател:
Контакти:

Мнениеот imedarov » Пон 23 яну 2006 12:57

Румка и при мен беше така. Двигателя е същия. В 7.15 излязох от гаража (темп. 12 градуса) Редута от там до НДК, 15 мин на място работи, от там до Интерпред и после до Младост 4. Колата не е гасена в продължение на 1 час и 20 мин. Чак към телевизионната кула доближи 90 градуса така и не ги закова както друг път.

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Пон 23 яну 2006 13:32

Не, че съм се изпопритеснил, ама викам я да звъна в САКАР АУТО (другото Юни - онова на околовръсното, понеже по-читави ми се струват). - да чуем мнението на професионалиста. Та да Ви кажа какво рекоха:
"... г-не, трудно е да се каже за колко точно време загряват дизеловите двигатели. Тъй като те са с по-висок КПД и има и голямо значение дали работи на празен ход или е натоварен (разбирайте в движение). Ако колата Ви загравя, тогава имате сериозен повод за притеснение (интересно, ако не загрява това дали е несериозен повод за притеснение :roll: ) Но при дизелите нещата не са точно като при бензина по отношение на загряването - за пример бензиновия двигател при работа на място рано или късно достига нормална работна t°C, докъто дизела може и изобщо да не загрее. Обърнете внимание като чакате по-дълго на кръстовище - ще видите как колата ви изстива (ако е с дизелов двигател). Още повече пък ако сте пуснали и климатика да Ви топли ..."

Потребителски аватар
imedarov
Автомобил: Passat B8
Двигател:
Контакти:

Мнениеот imedarov » Пон 23 яну 2006 13:38

При мен важи това нещо. Ако се движи колата стига 90 градуса ако не макс. до 70 ги докарва

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пон 23 яну 2006 14:21

Съвсем нормално при съвременните дизели. Те страдат от "проблема", че не губят толкова много от енергията в топлина, при -10 - -12 градуса е съвсем нормално...
Да не говорим, че на някой автомобили има устройства за подгряване на охл. течност :)

Кво да праиш съдба...

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

за температурата

Мнениеот Stivi » Чет 26 яну 2006 10:40

Имам следните наблюдения за моята печка-в това време ако тръгна по магистралата със 120 след около 10км стига 90градуса и там си остава,но ако карам до съседния град с 70-90км/ч а това са около 12км максимум до 70градуса стига. А пък ако я оставя на място с вентилатора на парното на 3-та степен направо си изстива! Даже взех термостат да го сменям,но имам лоши спомени от предишните ми автомобили дето сменяш,сменяш а температурата си прави каквото си иска а този поне като стигне 90 направо залепвва та реших по-добре бавно да се стоплям отколкото след интервенцийте в сервиза все да гледам къде ми е стрелката на температурата! Все пак да не забравяме че зимата няма да е вечна и е по-важно лятото да охлажда добре че тогава се раздават ръчките:)

Потребителски аватар
Becko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Becko » Чет 26 яну 2006 19:12

Такива се TDIтата. Дори си направи експеримент. Спри колата на място, надуй вентилатора на парното и ще започне да изтива след малко :-) На място не загряват. Нямаш проблем, не се притеснявай :-) такъв им е принципа :-)

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Пет 27 яну 2006 12:59

Благодаря на всички за отговорите. Считам проблема за решен по най-благоприятния начн - оказва се че проблем няма.
В същност единствения проблем се оказа липсата на знания, но с ваша помощ е отстранен.
Благодаря още веднъж и ако никой няма какво да допълни -
:lock:

Върни се в “Passat”