Vizor написа:Киселина + вода не беше ли = на основа, доста по-силна от самата киселина ?!
Vizor написа:И аз знам, че НИКОГА не трябва да се мие с вода
Vizor написа:Аа.. сигурен ли си![]()
а как се смесват знаеш ли ? за по тежки към по леки чувал ли си ?знаеш ли каква топлина се отделя в случая ?
иначе за киселината по-горе явно съм объркал.. от одавна не ми е минавала химия през главата![]()
![]()
![]()
![]()
skotis написа:Киселина никога не се мие с вода, но в твоя случай е било все тая, а и то в първия момент, това идва на акъл...боята вече е била заминала...за другото зависи от гумените уплътнения и пластмасите, не им знам състава, но може и нищо да им няма на тях. Тъпо, че има такива мизерници
Ако попадне на кожата киселина никога не се мийте с вода, а посипете със сода бикарбонат, защото киселината с вода образува съединение с висока температура и изгарянията са още по-големи...
Има и още един момент, когато злонамерниците използват не киселина, а основа (пример - сода каустик (натриева основа) ). Някои основи са безобидни, като содата бикарбонат, но други са силно реактивни съединения, като натриевата (NaOH) и калиевата (КОH) основи.
Затова перфектният и най-лесен за приготвяне разтвор за миене на киселина/основа (понеже не може да се разбере в първия момент какво е) е смес от сода бикарбонат, оцет и вода.
Това ви го казвам за обща култура, ако ви се наложи (дано да не се).
wili98 написа:ох боже.. направихте човека разноглед...
ще смесва Оцет със сода бикарбонат..
та това и децата от детската градина го знаят, че е смес м/у киселина и основа... която в крайна сметка се получава вода и соли.. и се отделя газ.. в случая въглероден двуокис /или окис.. знам ли кво беше/ и се "газира"..
в крайна сметка ще чистиш колата или с вода /идеалният случай/ или с киселинен разтвор .. или с основа...
мие се с ВОДА.. много .. обилно.. миеш... миеш миеш.. бършеш .. миеш миеш... пак миеш пак бършеш.. и така..
иначе ако сте тарикати .. отивате до /не знам къде/ купувате лакмус.. лепкате го .. гледате къв цвят.. демек основа ли е киселина ли е що ли..
след което вземате съответните мерки за поливане....
даже за по-сигурно.. може и един бърз хим анализ да драснете.. та да забъркате подходящата смес...
ВОДАААААААА
и после тенекеджия..
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”
Потребители, разглеждащи този форум: pietrokaja и 38 госта