работа на мотора при богата смес

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
boko
Автомобил:
Двигател:

работа на мотора при богата смес

Мнениеот boko » Пон 29 сеп 2008 21:36

Здравейте колеги, имам питане относно това: кога мотора работи по-тихо и по меко и кога по-шумно и по-твърдо ? Имам предвид от гледна точка на сместа т.е. как работи мотора при по- богата смес и съответно при по-бедна смес....питам , защото оня ден и подадох малко повече гориво на моята кола и започна да върви повече, но мотора стана малко по-шумен и работи по-твърдо...та чакам мнения

п.п. мотора е 1,6 тд с кулер 80к.с.

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Пон 29 сеп 2008 22:10

Моето мнение е, че когато е точно сместа работи най-тихо. Имам впечатление, че когато е бедна доста трака доста, още повече, че с богата смес центровката може малко да се върне назад. Ти не си я бутал вероятно и затова ти работи шумно. Ако с тази смес бутнеш центровката съвсем малко назад би трябвало да ти набира и по-бързо. Освен това при различните помпи е различно. На помпа "лукас" от механичните знам едно болтче с което се удължава момента на впръскване и започва да работи по-тихо и да върви по-добре. Отделно има регулиране на турбото, като надуе да пусне повече гориво, ако си бутнал там е нормално да стане по-шумна.

boko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boko » Пон 29 сеп 2008 22:25

Колега Zinoto, помпата е БОШ механича и я пипам отзад има едно като болт над ел. клапана на помпата...като го навивам пуска повече и обратно като го разхлабвам пуска по малко гориво/как точно се определя колко трябва да е порцията гориво???/ ...центровка не съм пипал, но искам да пипна малко и налягането на надува на турбината, ако знаеш обясни ми как и откъде става номера...

bdemona
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bdemona » Вто 30 сеп 2008 14:02

Апаратура ти трабва за да се измери колко е богата сместа. Доколкото знам се мери от изгорелите газове - нещо като ламбда сонда.

Оптимално за да не пуши съм чел че отношението въздух гориво трябва да е около 17:1.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 30 сеп 2008 15:26

При дизела не е толкова лесно да се измери защото сместа не е хомогенна.

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Вто 30 сеп 2008 17:17

Порцията на тези помпи се прави на стенд. Ориентировъчно можеш да се ръководиш от вървенето и пушека, но само ако компресията ти е добре, дюзите не пикаят и отварят на предписаното налягане, чист въздушен и нафтов филтър и точна центровка. От опит знам, че при малко по-богата смес от заводското разхода е по-малкък, но преминеш ли границата на оптималното може да стане лакома като змей. Аз ползвам друг ориентир: пак всичко от гореизброените неща е проверено + подгревните свещи. На -10 градуса с хубава нафта без никакви добавки трябва да запали от един оборот с едно подгряване и без газ и да заработи равномерно веднага без да мени обороти. Налягането на турбото се регулира от клапана за максималното налягане, малко се натяга, да изпуска част от изгорелите газове при по-голямо налягане, ама без манометър не те съветвам да пипаш.

Върни се в “Дизелови агрегати”