Питане за тенджера под налягане

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
juve
Мнения: 2255
Регистриран на: Вто 07 мар 2006 22:43
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH
Местоположение: Пловдив

Мнениеот juve » Пон 13 окт 2008 20:20


stoqn_g60 написа:
след като я махнете от огънят я слагате под течаща вода(студена е най-добре) ,след което плавно отпускате винтила(с други думи сваляте го



Това не се прави никога.

ХА ! И защо ? не че не си прав , че е по добре спокойно да си изстине от само себе си , ама ако го охладиш по някакъв начин по бързо какъв ще е проблема според теб ? Говоря не да я топнеш за секунди а да я охладиш под течаща вода ...... стана ми интересно ..... :D




Потребителски аватар
stoqn_g60
Мнения: 4380
Регистриран на: Чет 31 май 2007 14:13
Автомобил: Audi 80
Двигател: ADA
Местоположение: у Софията

Мнениеот stoqn_g60 » Пон 13 окт 2008 20:21


мен ли питаш :roll:


Потребителски аватар
ABSOLUT
Мнения: 4434
Регистриран на: Пет 20 яну 2006 1:14
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Пон 13 окт 2008 20:30


Разказвали са ми следната случка. Някакво пиле ли било, месо ли било се сготвило в такава тенджера. Хората го охладили под студена течаща вода, в следствие на разкото изстудяване след като отворили тенджерата, месото било избухнало от вътре, все едно е било във вакуум, абе като смляно било.


Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Мнения: 6971
Регистриран на: Вто 19 окт 2004 12:04
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот scuba » Пон 13 окт 2008 20:34


Боже Божеее... колко глупости изчетох... Питайте готвача бре.
Мите.. Надявам се си схванал идеята на тенджерата под налягане: водата качва НАД 100 градуса и се вари по-бързо.
ВИНТИЛА: оставяш го затворен, докато тенжерата не заври. След 15-20 минути го отваряш и чакаш да "изспусне парата" от само себе си. Ако я изхакаш под течаща вода, докато е топла, преебаваш покритието на тенджерата
ЗА ВАРЕНЕТО: Никога и никой не може да ти каже кое колко се вари. След като заври, оставяш да ври към 15-20 мин. После отваряш тенджерата. АКО още е недовряло, продължаваш да вариш БЕЗ да слагаш капака от горе. До това време тенджерата вече е свършила своята работа: спестила ти е много време. Иначе ако имаш капак от горе, никога няма да разбереш кое е сварено и кое - не. Тая пущина просто катализира (забързва) процеса на варене


Потребителски аватар
juve
Мнения: 2255
Регистриран на: Вто 07 мар 2006 22:43
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH
Местоположение: Пловдив

Мнениеот juve » Пон 13 окт 2008 20:45


Ако я изхакаш под течаща вода, докато е топла, преебаваш покритието на тенджерата

За другото нямам възражение , прав си , ама за това ...моите и 2 те са от неръждаема стомана - кое покритие ще прецакам 8)


Потребителски аватар
MITKO_DVD
Мнения: 6383
Регистриран на: Пет 09 юни 2006 20:54
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Местоположение: София/Монтана
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Пон 13 окт 2008 20:48


scuba написа:Боже Божеее... колко глупости изчетох... Питайте готвача бре.
Мите.. Надявам се си схванал идеята на тенджерата под налягане: водата качва НАД 100 градуса и се вари по-бързо.
ВИНТИЛА: оставяш го затворен, докато тенжерата не заври. След 15-20 минути го отваряш и чакаш да "изспусне парата" от само себе си. Ако я изхакаш под течаща вода, докато е топла, преебаваш покритието на тенджерата
ЗА ВАРЕНЕТО: Никога и никой не може да ти каже кое колко се вари. След като заври, оставяш да ври към 15-20 мин. После отваряш тенджерата. АКО още е недовряло, продължаваш да вариш БЕЗ да слагаш капака от горе. До това време тенджерата вече е свършила своята работа: спестила ти е много време. Иначе ако имаш капак от горе, никога няма да разбереш кое е сварено и кое - не. Тая пущина просто катализира (забързва) процеса на варене


Вики Вики евала е за това питъх :lol:


Потребителски аватар
petko5
Мнения: 2926
Регистриран на: Сря 11 апр 2007 18:16
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ
Местоположение: София-Белоградчик-Стара Загора

Мнениеот petko5 » Пон 13 окт 2008 20:57


Ако тенджерата, която си купил е 100лв, задалжително трябва да имаш схема, кой продукт колко време се вари :!:
Водата не трябва да е повече от поливината на тенджерата :!:
Изпускателния клапан за парата, трябва винаги да е в затворено положение :!:
ВИНАГИ ПРОВЕРЯВАЙ, КАПАКА ДАЛИ Е ЗАТВОРЕН ДОБРЕ :!:

Другото се придобива с опит и най вече желание :wink:


От личен опит:
Пилешко месо-до 30мин, не повече :wink:
Телешко месо, с малко дафинов лист и черен пипер и една глава лук се вари около 50мин до 1час и става трепач, директно за консумация :wink:
Свинско месо, не повече от 45мин :wink:
Зрял фасул (зрял боб) :
стар - час-час и половина
пресен-не повече от час :wink:


Успех :wink:


Потребителски аватар
batmilko
Мнения: 8857
Регистриран на: Чет 22 юли 2004 10:19
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот batmilko » Пон 13 окт 2008 22:04


Мите, га кажеш, че си наготвил вече, да заключвам :wink:


Потребителски аватар
ABSOLUT
Мнения: 4434
Регистриран на: Пет 20 яну 2006 1:14
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Пон 13 окт 2008 22:06


Чеверме :!:


Потребителски аватар
AmW
Мнения: 3550
Регистриран на: Пон 23 апр 2007 14:39
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот AmW » Пон 13 окт 2008 22:14


Ей ма да не изтриете, че темата е много позлена


Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Мнения: 30039
Регистриран на: Пет 03 юни 2005 20:05
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 13 окт 2008 22:19


Както е писано по-горе, към всяка такава трябва да има упътване за употреба, задължително. Ако не са ти дали в магазина, върни се и си поискай. За времената за готвене - виж кулинарните сайтове. Успех.


Потребителски аватар
petko5
Мнения: 2926
Регистриран на: Сря 11 апр 2007 18:16
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ
Местоположение: София-Белоградчик-Стара Загора

Мнениеот petko5 » Пон 13 окт 2008 22:23


batmilko написа:Мите, га кажеш, че си наготвил вече, да заключвам :wink:


Като гледам, няма да е скоро mhihi mhihi mhihi


Потребителски аватар
R@do
Батето
Мнения: 5451
Регистриран на: Пон 17 яну 2005 10:47
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993
Местоположение: В планината

Мнениеот R@do » Пон 13 окт 2008 22:24


Любо може да пусне анкета с времената на варене...просто идея.


Потребителски аватар
VW_forever
Мнения: 558
Регистриран на: Вто 31 юли 2007 3:11
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Враца

Мнениеот VW_forever » Пон 13 окт 2008 22:25


batmilko написа:Мите, га кажеш, че си наготвил вече, да заключвам :wink:

... не бързай, след това започва да пере!
еееех, жени!


Потребителски аватар
ABSOLUT
Мнения: 4434
Регистриран на: Пет 20 яну 2006 1:14
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Пон 13 окт 2008 22:45


R@do написа:Любо може да пусне анкета с времената на варене...просто идея.

:idea: Супер идея, дано само да са добре съобразени отговорите все пак :?



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 40 госта