Според болшинството хора, Инверторите са климатици, които могат да инвертират режима на работа: "На топло" и "На студено". Това обаче въобще не е вярно !!!
Според технологията, по която са създадени, съвременните климатиците имат възможност да обръщат посоката на движение на работния хладилен агент, като по този начин пренасят енергия през стената на помещението в посоката в която желаем. Каква енергия ще попитате има през студените зимни дни, че да я внесем в стаята и да се топлим? Има и то доста много: това е енергията, топлината между температурата на изпарение на хладилния агент (-20 до -40 градуса) и температурата на околната среда.
Основния агрегат който прави това пренасяне е компресорът. Обикновените климатици са съоражени с компресори, които просто получават захранване и работят с цялата си мощност докато температурата в помещението, която сме задали бъде достигната.
Поради инертността на системата, климатика, които е получил някаква "засилка" дори подминава зададената температура, което се оказва доста излишен разход на електричество.
А основното достойнство, което ни кара да захвърлим калориферът и да го заменим през зимата с климатик е икономичността.
За да се постигне желаната икономичност производителите са възприели плавното регулиране на мощността на компресора, като изменението е в зависимост от температурата която, трябва да се достигне. Това се оказва изключително ефикасно в режим на "топло", през зимата.
Инверторите са климатични системи, при които е реализирано цифрово плавно управление и контрол на мощността на компресора, с цел постигане на максимална топлинна ефективност.
Няма спор по въпроса - инверторните климатици са крайно по-добри от обикновенните. Но за Мидеа не сте прави. Във вкъщи съм с най-обикновен климатик Мидеа и трета година съм доволен от работата му. Зимно време съм нямал никакви проблеми с него, отоплява си без проблем. Според мен, за да си избере човек климатик, първо трябва да си зададе въпросите:
"Колко време дневно ще работи?"
"Само лятно време ли ще го ползвам?"
"За отопление ли ще го ползвам?"
"Колко пари съм готов да отделя за покупка?"
Там се крие и отговорът. А доколкото знам Тошиба също правят доста добри климатици. Един приятел, който работеше монтаж на климатици ми каза "Искаш ли нещо вечно, вземи си Тошиба." Доколко е прав...незнам, не разбирам