Относно инвалидите

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
prasky
Автомобил:
Двигател:

Относно инвалидите

Мнениеот prasky » Съб 28 яну 2006 16:11

Сега някакви нововъведения имало с инвалидните коли и въобще не съм наясно :(
имам няколко въпроса,но нямам никаква идея какво да правя :(
1.собственика на колата почина :( какво трябва да направя за да я прехвърля на друг ?
2.ако се прехвърли на инвалид,ще може ли да се ползват облекченията за винетка и пътен данък ?
3.възможно ли е при смяна на номерата в кат,да се запази същия номер и колко ще струва. abcb е номера
Благодаря предварително :)

Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CellNet ™ » Съб 28 яну 2006 16:14

Много лошо сега за да я прехвърлиш или друго първо трябва да и платиш митото :?

Потребителски аватар
zemon_C4455XP
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zemon_C4455XP » Съб 28 яну 2006 16:27

митото го плащаш ако инвалида е починал през първите 3-ри години от вкарването на колата,но ако номерати е от новите със BG него прехваляй докато не минат 3-те години иначе ще те задължът да платиш мито заедно някъкви глоби там,трай си и това е после и да я прехвърлиш няма да плащаш освен ако не я прехвърлиш на друг инвалид

prasky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот prasky » Съб 28 яну 2006 16:51

май не обясних достатъчно добре :oops:
значи,колата е купена 98г от Юнитрейд :arrow: следователно няма проблеми с мито и тн,но е със старите номера.Собственика,си беше редовен(в смисъл НЕ беше инвалид)Сега искам да я прехвърля на инвалид и да сменя номерата(защото са от старите)Задължително ли е инвалида(на който евентуално ще я прехвърля) да има книжка ?

Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CellNet ™ » Съб 28 яну 2006 16:55

Според мен няма смисъл да я прехвърляш на инвалид само заради винетка и данък :?
Не си струва :!: А номерата ще ти ги сменят с други.

Потребителски аватар
bluefen
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bluefen » Съб 28 яну 2006 17:05

не е задължително да има книжка само да е 1 ва група

п.с Първа група е тежка инвалидност как очакваш да имат книжки тези хора

Потребителски аватар
lowrider
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lowrider » Съб 28 яну 2006 17:42

zemon_CA9977AA написа:митото го плащаш ако инвалида е починал през първите 3-ри години от вкарването на колата,но ако номерати е от новите със BG него прехваляй докато не минат 3-те години иначе ще те задължът да платиш мито заедно някъкви глоби там,трай си и това е после и да я прехвърлиш няма да плащаш освен ако не я прехвърлиш на друг инвалид

При мен инвалидът почина преди да минат 3те години,обаче номерата ми са от новите.Какво правим сега? :roll:

Потребителски аватар
zemon_C4455XP
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zemon_C4455XP » Съб 28 яну 2006 18:21

ми трай си,то по принцип като почине инвалида там до няколко дни трябваще да отидеш в КАТ или данъчното незнам не съм сигурен за това да кажеш ама в това няма смисъл :wink:

Потребителски аватар
leavon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот leavon » Съб 28 яну 2006 20:52

Добре де, аз нещо не стоплям!
Инвалида починал преди да минат трите години, аз не се обаждам никъде и като дойде време прехвърлям колата на мое име. Това, според мен, не може да стане, защото след смъртта нямам никакви документи за самоличност на починалия и нищо не може да се прави. Хващат ме в измама и какво?

Потребителски аватар
bluefen
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bluefen » Съб 28 яну 2006 21:16

тои има наследници все пак те го наследяват => наследяват и колата и те могат да ти я прехвърлят

prasky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот prasky » Съб 28 яну 2006 22:35

а след като се прехвърли на инвалид,ще има ли право на шукарийките ?

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Съб 28 яну 2006 23:27

само да ви кажа, че след като почине човек наследниците трябва да подадът т.нар. "Декларация за наследници" в която се описва цялото имущество.....ако си траеш и изминат тези 6 месеца май плащаш глоба (наследниците плащат глобата искам да кажа).

ikonoma
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ikonoma » Пон 05 юни 2006 21:53

buFka написа:само да ви кажа, че след като почине човек наследниците трябва да подадът т.нар. "Декларация за наследници" в която се описва цялото имущество.....ако си траеш и изминат тези 6 месеца май плащаш глоба (наследниците плащат глобата искам да кажа).

С тази работа шега не бива! Най-много заради тези хитрини да останеш без кола! Знам такъв реален случай!

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 05 юни 2006 21:56

bluefen написа:тои има наследници все пак те го наследяват => наследяват и колата и те могат да ти я прехвърлят

или да не ти я прехвърлят. Все пак по документи си е тяхна и зависи как ще решат ...

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 05 юни 2006 22:37

Eдин съвет до всички които са купили или ще купуват МПС "на инвалид". Трябва да се изготви един определен набор от документи, за да няма после такива проблеми. Документите са:
1. Пълномощно от инвалида-собственик на МПС-то на този, който действително купува колата, в което да има преотстъпени всички права, които има собственика-инвалид на МПС-то;
2. Предварителен договор за покупко-продажба на МПС, сключен с инвалида /и негов съпруг/съпруга, ако има такива/, в който инвалида се задължава да прехвърли МПС-то след изтичане на митническата забрана, и в който се пише, че цялата продажна цена /сумата, за която е купено МПС-то/ е платена при подписване на този договор на инвалида.
По този начин, дори да почине инвалида, неговите наследници са обвързани с този предварителен договор да прехвърлят собствеността върху въпросното МПС. Дори да не искат, договора може да бъде обявен за окончателен по реда на чл. 19 ЗЗД.
Що се отнася до ДДС-то /а не мито, защото такова има само за коли с произохд извън ЕС/, което не плаща инвалида при внос на МПС, то практиката е различна. Има решения на съда по жалби на граждани, с които се отменят разпореждания на митническите органи за заплащане на този ДДС след смърт на инвалид-собственик преди изтичане на 3 години. Но има и решения в обратния смисъл. Така че, е доста относително.
Най - важното е да се изготвят правилно описаните документи, за да няма притеснения по отношение на собствеността при евентуална смърт на инвалида. Дори да се наложи да се плати ДДС, по важното е, че със сигурност парите, които сте дали за колата, няма да отидат на вятъра. :да: Надявам се да съм бил полезен.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”