отварям темата тъй като не намерих подобна. някой може ли да даде съвети за икономично каране в градски и извънградски условия....аз извън града карам с 90-100 км и въпреки всичко разхода ми е 9-10 л газ на 100 км. Все ми се струва, че при мойта кола трябва да е около 7 л, айде нали е зима да кажеме че са 8 л на 100 км.....но 9-10 ми се види много. Предполагам, че причината е в мен понеже съм неопитен (опита ми е около 5000-6000 км) и затова все още търся начина за икономично каране.
ПС. Ако обаче има подобна тема, дайте линк и заключете тази
как да караме икономично градско и извънградско
-
- Фотограф на VWClubFest
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- SnowMaster
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- ANNIHILATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Моята не харчи повече от 7 - 7 и малко газ извънградско. НО градско лапа като ламя.12-13. Тва за софия не го разбрах. Просто съм готов със всеки да споря и да правя тестов, че в малък град колите харчат повече отколкото в голям.
Ако човек не се завре в някое задръстване, разхода в София ще е доста по-нисък в сравнение с някое байрско градче.
Ако човек не се завре в някое задръстване, разхода в София ще е доста по-нисък в сравнение с някое байрско градче.
- buFka
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
прегледах следната тема:
http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=11964
и гледам има следната информация:
-------------------------------------------------------
2. Тъй като и на мен ми отмаля да цъкам, направих следното. Видях при колко километра в час какви са оборотите на двигателя и запомних минималната скорост при която трябва да се превключва всяка предавка. Така знам, че ако съм примерно на 4-та и скоростта падне под 60 км/ч е крайно време да търся 3-та. или ако съм пак на 4-та, но стигна 80 км/ч, спокойно мога да мина на 5-та. Това направих преди няколко седмици и от тогва оборотомера не ми липсва. Преди това си беше проблем, защото слизам от доста по-голям мотор на 1,4, който се оказа и доста по-шумен (лоша генерация) и определено не можех да уцеля момента. Съобразявайки се с описаните стойности, оборотите са в рамките на 2000-3000 RPM. Мотора не се товари, колата е задоволително пъргава и разхода не е неестествено голям.
Описаните граници са за Голф3, 1.4 MI
1-ва скорост - 0-30 км/ч
2-ра скорост - 30-45 км/ч
3-та скорост - 45-60 км/ч
4-та скорост - 60-80 км/ч
5-та скорост - 80-219(шегичка) км/ч
Дерзайте!
Сега може и моя да е грешката, ама така са ме учили....колата трябва да е набрала достатачно скорост, че да се превключи на горна предавка. Ако трябва да го изразя с цифри:
мина ли 35 км/ч минавам на 3-та
мина ли 45 км/ч минавам на 4-та
и мина ли 55-60 км/ч минавам на 5-та
Ако това горе обаче е вярно, аз много неправилно карам и сигурно от тук ми идва големия разход.....та кажете кво правя грешно, а?
http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=11964
и гледам има следната информация:
2. Тъй като и на мен ми отмаля да цъкам, направих следното. Видях при колко километра в час какви са оборотите на двигателя и запомних минималната скорост при която трябва да се превключва всяка предавка. Така знам, че ако съм примерно на 4-та и скоростта падне под 60 км/ч е крайно време да търся 3-та. или ако съм пак на 4-та, но стигна 80 км/ч, спокойно мога да мина на 5-та. Това направих преди няколко седмици и от тогва оборотомера не ми липсва. Преди това си беше проблем, защото слизам от доста по-голям мотор на 1,4, който се оказа и доста по-шумен (лоша генерация) и определено не можех да уцеля момента. Съобразявайки се с описаните стойности, оборотите са в рамките на 2000-3000 RPM. Мотора не се товари, колата е задоволително пъргава и разхода не е неестествено голям.
Описаните граници са за Голф3, 1.4 MI
1-ва скорост - 0-30 км/ч
2-ра скорост - 30-45 км/ч
3-та скорост - 45-60 км/ч
4-та скорост - 60-80 км/ч
5-та скорост - 80-219(шегичка) км/ч
Дерзайте!
Сега може и моя да е грешката, ама така са ме учили....колата трябва да е набрала достатачно скорост, че да се превключи на горна предавка. Ако трябва да го изразя с цифри:
мина ли 35 км/ч минавам на 3-та
мина ли 45 км/ч минавам на 4-та
и мина ли 55-60 км/ч минавам на 5-та
Ако това горе обаче е вярно, аз много неправилно карам и сигурно от тук ми идва големия разход.....та кажете кво правя грешно, а?
- Muncho
- Автомобил:
- Двигател:
Ми просто превключваш на по-ниски обороти.. първа колкото да отлепиш, втора до 1500 оборота и т.н.
Стараеш се да превключваш и да караш на по-ниски обороти... естествено ако можеш да си го позволиш
... все пак с този начин на каране всички ще ти свирят на светофарите, за ускорение може да забравиш и т.н.
П.С. Педала на газта само го "близваш"
.
Стараеш се да превключваш и да караш на по-ниски обороти... естествено ако можеш да си го позволиш

П.С. Педала на газта само го "близваш"

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”