Та за наркоманите...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Kingpin
Автомобил:
Двигател:

Та за наркоманите...

Мнениеот Kingpin » Пон 30 яну 2006 2:24

Тъй като пуснах тема в подфорума за тунинг с цел да си изкажете мненията по един въпрос, но тази тема се превърна в това, което не трябваше, а именно почнаха да се обсъждат наркоманите вместо целта на темата, пускам нова тук, в която се надявам да обсъдиме наркоманите като цяло.

http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?p=142977#142977

Наистина, идваше ми да му изкрива врата на тоя ако го бях хванал, но замисляйки се сериозно над въпроса леко се поуспокоих. Може да ви звучи тъпо, но наистина този човечец не главния виновен.
Наркотиците и наркоманите като цяло са напаст, това е ясно. Те крадат, създават проблеми и пречат до голяма степен на другите хора. Но замислете се - кой всъщност е виновен за това, че те съществуват? Кой е този, който им е дал дрогата в ръцете и те са я приели? Всеки знае, че при по-тежките наркотици като хероин една доза е предостатъчна за да се пристрастиш.
Виновна е държавата на първо ниво. Следват доставчиците на дрога (от "боса" до дребния дилър) и на последно място е обществото.
Небезизвестен факт е, че наркомани стават само изключително пропаднали хора, които търсят утехата в дрогата. За едни това е грешно, за тях това е правилно. Но е факт, че хората посягат към наркотиците въпреки, че знаят как ще завърши всичко. Говорим за тежките наркотици като хероин. Леките не искам да ги споменавам, защото те са друга бира :roll:

Как може да се спре всичко това. За съжаление не може. Нито у нас, нито по света. Навсякъде има наркотици, следователно наркомани. И докато "боса" си чеше петите на Карибите, пиейки коктейл за $5000, някъде тук....из нашите улици един пропаднал, отчаян, замъглен от химията човечец решава да открадне за да си набави поредната доза...
За съжаление това е самата истина. Евала на хората, които организират кампании против дрогата, евала на хората, които създават специализирани места за лечение на наркоманите и най-много евала на хората, отказали наркотиците.

Така, не искам да давам тон в живота на никой. Всеки има свой собствен живот и ще го живее така, както му е кеф. Но има ЕДНО нещо, което НЕ трябва да правите НИКОГА - НЕ ВЗИМАЙТЕ НАРКОТИЦИ!!!

Без значение какво стане, без значение в колко голяма безизходица попаднете един ден, без значение колко отчаяни или разярени сте(не го пожелавам на никой), моля ви, не го правете. Не и това.

Потребителски аватар
niikoo_1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот niikoo_1 » Пон 30 яну 2006 2:40

Управия няма, ако трябва да сме откровенни, по цял свят го има и България не е изключение.
От наркотицте са застраховани само поданниците на държави с режими и силно централизирана власт (може би на това условие отговарят някой арабски д-ви)
Квото и да се прави спасение няма за съжаление и някои от нас като бъдещи или настоящи родители трябва да си направим сметка за нашие деца => как, защо и какво.
Всичко друго са само празни приказки и чесане на клавиатурите. :?

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Пон 30 яну 2006 8:10

не мисля, че държавата е виновна на някой да започне да взема наркотици. по-скоро е виновна, че тези наркомани имат възможността да ни чупят стъклата, да ни смъкват цд-тата и т.н., просто трябва като го хванат веднъж да го затворят и хем ще откаже наркотиците, хем няма да вреди на тези, които го издържат, когато е в затвора, т.е. редовните работещи хора като нас. защо аз и ти кингпине не сме наркомани, защото дървата ни е защитила от тях или защото сме имали достатъчно акъл в главата да не се поддадем?нима всеки от нас не е имал много тежки моменти? не ми се вярва! следващия довод против, това че държавата била виновна е: замисли се за една държава, която много харесваш, смяташ, че е добра, че е богата, че се грижи за населението си и т.н. и т.н., и после провери в интернет колко наркомани има засечени, умножи ги по 5 и ще получиш реалния брой. няма държава нито с 0, нито с 5, нито с 100 наркомана, просто защото това е личен избор на човека и държавата не може да го спре, може след като веднъж е избрал да му помогне, ако той иска и ако не пречи на другире/разбирай краде, убива и т.н./, ако ли пък стане престъпник- в затвора задълго, аз какво съм виновен, че той почнал с наркотиците и защо да плащам 200 лв. за ново цд, понеже БОКЛУКА ШИБАН е почнал с наркотиците? та така, нека си търкаме клавиатурите

Потребителски аватар
Kingpin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kingpin » Пон 30 яну 2006 9:01

pakumba написа:не мисля, че държавата е виновна на някой да започне да взема наркотици. по-скоро е виновна, че тези наркомани имат възможността да ни чупят стъклата, да ни смъкват цд-тата и т.н., просто трябва като го хванат веднъж да го затворят и хем ще откаже наркотиците, хем няма да вреди на тези, които го издържат, когато е в затвора, т.е. редовните работещи хора като нас. защо аз и ти кингпине не сме наркомани, защото дървата ни е защитила от тях или защото сме имали достатъчно акъл в главата да не се поддадем?нима всеки от нас не е имал много тежки моменти? не ми се вярва! следващия довод против, това че държавата била виновна е: замисли се за една държава, която много харесваш, смяташ, че е добра, че е богата, че се грижи за населението си и т.н. и т.н., и после провери в интернет колко наркомани има засечени, умножи ги по 5 и ще получиш реалния брой. няма държава нито с 0, нито с 5, нито с 100 наркомана, просто защото това е личен избор на човека и държавата не може да го спре, може след като веднъж е избрал да му помогне, ако той иска и ако не пречи на другире/разбирай краде, убива и т.н./, ако ли пък стане престъпник- в затвора задълго, аз какво съм виновен, че той почнал с наркотиците и защо да плащам 200 лв. за ново цд, понеже БОКЛУКА ШИБАН е почнал с наркотиците? та така, нека си търкаме клавиатурите

Наистина си доста прав. Това е разбира се негов избор, както казах живота си е наш собствен и никой не може да го контролира освен ние самите. Но се замисли дали вината в държавата е, че допуска разпространението на наркотиците. Защо да пращат в затвора ПРОДУКТА, като могат да пратят СЪСТАВКАТА?
Този проблем е кажи-речи същия като онзи с бездомните кучета. До колкото ми е известно единствения ЗАКОНЕН начин според ЕС за премахването на бездомните кучета е тяхната кастрация. Така бавно, бавно те ще изчезнат тотално. Не мислиш ли, че "кастрирайки" уличния дилър, кварталния дилър, градския, че дори и "боса" и самите наркомани ще изчезнат?
Прав си, надали има човек, на който му е приятно да му разбият колата и да му откраднат нещо, за което се е бъхтел сумати време. Има две неща на този скапан свят, които мразя - кражбата и лъжата. Повярвай, когато някой открадне от мене или поне се опита ми идва да му извия врата. И щях да го направя, ако го бях хванал. Но въпроса не опира до тебе и мене, а до всички като цяло. За да спре това трябва не да се изпозатворат самите наркомани, защото ако затвориш 100 ще дойдат още 100 на тяхно място. Просто смисъла е нулев. И тук не говоря за масово изкореняване на дрогата, това е невъзможно. Щом по целия свят не могат да се справят, то и тук надали ще успеят. Но поне да се опитат, да направят нещо радикално. Всички виждате чат-пат по медиите заглавия от типа на "НСБОП разби лаборатория за дрога в еди-кое си село....". Да, но това не е държавна намеса, или поне не истинска таква. Това е чисто и просто разчистване на конкуренция по "законен" път, чрез корупция на доста високо ниво. Да, корупция. Нашия най-основен проблем. Проблемът, заради който има вероятност да не ни приемат в ЕС. Проблемът, който убива нашата така и така тежко ранена държавица...Замислете се колко от вас са дали рушвет на катаджията. Аз лично откакто съм шофьор си имам 39те точки, които ми дадоха първоначално и мога да дам думата си, че не съм дал една стотинка под формата на рушвет. Честно казано съм горд с това, особено, когато разни келеши почнат да се фукат с историйки от типа на "...лееле вчера ме спряха куките с 200, ама им бутнах 10 кинта да се почерпят..и ме пуснаха". Да, но след 3 дена прочитам във вестника, как същия този "пилот", който не е бил санкциониран както изисква закона, пак си е цепил преспокоен с 200, спукал гума, отнесъл 3 случайни коли, 10 човека на спирката и се омотал на уличен стълб. Това е самата реалност, но повечето хора не я осъзнават. Спазва ли се закона, няма да има корупция, няма да има смърт по пътищата (и не само) и лееека полека дори и наркоманите ще изчезнат. Защото държавата (като цяло) е система, в тази система работят хиляди части. А закона е направен за НАС, гражданите!

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Re: Та за наркоманите...

Мнениеот dready » Пон 30 яну 2006 9:22

Kingpin написа: и на последно място е обществото.

Аз също не мога да кажа ,че съм от любителите на наркоманите (или по точно тези ,които са готови на компромиси спрямо тях).Не можах да разбера каква вина има обществото за това ,че някой си решил да се продруса.Наистина човек не знае как ще го завърти живота ,но както каза колегата всички сме имали доста трудни моменти.Или трябва да приема за нормално човек ,който е готов да убие майка си за поредната доза.Тогава аз ще си остана вечно виновен ,предполагам и всички останали.Ако някой ден се случи да хвана някой наркоман да тършува из колата ми няма да си мисля ,че му е бил труден живота.Всеки има право на избор ,може с много силна воля да се промени и да започне нов живот.Все пак избора си остава техен.

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Пон 30 яну 2006 9:29

очевидно истината отново ще се окаже някъде по средата. признавам, че и ти си прав какво трябва да е радикалното решение на проблема, т.е. той да се изкорени още преди да е започнал. НО тук вече идва въпроса КАК да стане това. като ч действие наистина трябва да ги разкарат от улицата тези наркомани, по затвори ли, по болници ли където си искат, но да ги разкарат, защото те увличат и други хора и вредят. паралелно с това трябва да се помисли за "снабдяването". тъй като има адски много пари в това нещо, тъй като алчността винаги ще ходи по хората, както и всички се стремят към "лесното"/или поне по-лесното/, то винаги ще има желаещи да се занимават с наркотиците. многото пари успяват да ги защитят/говоря за босовете/ и то не само в България, навсякъде имат проблем. замесени са хора от властта, дори някой да реши да се бори против, няма никакъв шанс, не може да се бориш срещу милиарди долари, еврота... единствения начин да се загуби интерес към тази сфера е легализацията, което е легализация само на име. в смисъл, че истинската цел на това нещо е просто то да мине в ръцете на държавата, хем тя ще печели пари от продажбата, хем ще може да контролира на кого да ги продава, по колко и качествено. холандия, аргентина не са прости. като една част от наркотиците стане легална, тези които сега карат коли за по 100 000$ и печелят по не знам колко милиона годишно просто ще се откажат от бизнеса, кой би рискувал да си купи трева незаконно при положение,че може във специалното кафене да си я купи от бара и да си я изпуши спокойно като пич там/между другото във варна има такова кафене/. след като оборота на доставчиците падне с 90% ще се откажат, не ми се вярва и те да рискуват за дребни пари. та това е начина, не съм го измислил аз и тези от които зависи решаването на проблема го знаят, но многото пари не позволяват да се реши проблема. затова и в близките не знам колко години проблема с наркоманиите ще си остане личен- не ме интересува наркоман ли е или не, не искам да плащам той да се лекува на метадонова програма/и без това 90% после пак почват/, и без това плащаме на държавата мнооооого повече отколкото получаваме.
та сега ето докъде стигна отново въпроса- корупцията, за която ти даде пример с катаджиите, а аз ти дадох пример за подкупените политици от престъпници. между другото навсякъде имат проблем с корупцията, не е само тук, но в нормалните държави е на по-високо ниво, никой няма да посмее да предложи почерпка на катаджия или пък да си плати да вземе някой изпит. това е разликата между нашата и тяхната корупция

УФ! :D

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пон 30 яну 2006 10:34

Всички сме наясно, че темата за наркотиците и за наркоманите неможе да се изчерпа и неможе да се намери лесно решение на проблема.
Виждам, че дискусията върви около това чия е вината - на общество или на наркомана. Моето мнение е както винаги посредата. Вината на наркомана е ясна - слабост, психическа нестабилност, и т.н. Нали разбирате, че всеки си има някакви слабости и пороци, било цигари, алкохол, жени, коли - те също могат да вредят на околните. Всеки избива на някъде, но наркоманите особенно много се набиват на очи - както в случая на колегата с огледалата. Наркомани има много видове. Нали разбирате, че има и такива с милиони, които няма да ти откраднат CD-то ... На нас ни пречат тези които ни крадът и т.н. Значи те са проблема на обществото - другите не ни пречат, както и не ни пречи тих и кротък алкохолик, а агресивен и опасен.... Тогава това са си техни проблеми и на техните близки - не наши(кофти звучи но е така).
Та за тези които крадът ще ви кажа нещо банално, но е истина. В Холандия средната възраст на хероиновия наркоман е 34-35години, в БГ е 17-19години - изводите си вадете сами. А тези 34-35 годишни хероинови наркомани определено няма да разбият колата ви, защото те си отиват в болница - ДОКТОР им бие хероинчето(чисто, а не с гипс), навива ръкавчето и си отива по пътя.
Та мисълта ми е, че не е важно дали се друсат хората - това си е личен избор - въпроса е това да не пречи на другите. За да стане това виждате, че е важно и обществото и държавата да са ангажирани. Трябва да се мисли, а не безотговорно да се забранява.

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Пон 30 яну 2006 10:39

group написа:Всички сме наясно, че темата за наркотиците и за наркоманите неможе да се изчерпа и неможе да се намери лесно решение на проблема.
Виждам, че дискусията върви около това чия е вината - на общество или на наркомана. Моето мнение е както винаги посредата. Вината на наркомана е ясна - слабост, психическа нестабилност, и т.н. Нали разбирате, че всеки си има някакви слабости и пороци, било цигари, алкохол, жени, коли - те също могат да вредят на околните. Всеки избива на някъде, но наркоманите особенно много се набиват на очи - както в случая на колегата с огледалата. Наркомани има много видове. Нали разбирате, че има и такива с милиони, които няма да ти откраднат CD-то ... На нас ни пречат тези които ни крадът и т.н. Значи те са проблема на обществото - другите не ни пречат, както и не ни пречи тих и кротък алкохолик, а агресивен и опасен.... Тогава това са си техни проблеми и на техните близки - не наши(кофти звучи но е така).
Та за тези които крадът ще ви кажа нещо банално, но е истина. В Холандия средната възраст на хероиновия наркоман е 34-35години, в БГ е 17-19години - изводите си вадете сами. А тези 34-35 годишни хероинови наркомани определено няма да разбият колата ви, защото те си отиват в болница - ДОКТОР им бие хероинчето(чисто, а не с гипс), навива ръкавчето и си отива по пътя.
Та мисълта ми е, че не е важно дали се друсат хората - това си е личен избор - въпроса е това да не пречи на другите. За да стане това виждате, че е важно и обществото и държавата да са ангажирани. Трябва да се мисли, а не безотговорно да се забранява.

добре казано :kef: и правилно

Потребителски аватар
s3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот s3 » Пон 30 яну 2006 11:03

Та значи според мен единствната оправия е да има по-строг контрол в училищата, понеже според мен в БГ 90% от наркоманите тръгват от там. Липаста на какъето и да било контрол в училищата води до това, че децата стават лесна плячка за пласъорите а и като в училище всичко е позволено (на кои ли му пука там вече за отсъствия, поведение ...) как децата да се научат, че някои неща не бива да се правят ... и като ги направиш веднъж после плащаш цял живот.
Според мен трябва да се почне от това: да се държът учениците в училище а не по градинките, парковете и барчетата.
...
Сега някои ще кажат: Ти какво Бай Тошовото време ли искаш да се върне? ....

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пон 30 яну 2006 11:31

Няма управия, и това е.
Съгласен съм отчасти с s3, само дето строгия контрол трябва да е и на улиците, и навсякъде.
Според мен трябва да се премахнат понятията като "еднократна доза" и т.н. от закона, просто трябва за притежание на каквато и да е доза, виновния да СЕ СЪДИ ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА и да се вкарва в затвора. По този начин бъдещият наркоман ще се замисли доста повече, ПРЕДИ да посегне към наркотиците. Това, че полицията не може да се бори с дилърите е ясно - тя ги покровитества, както покровителства и курвите по улиците.
Просто трябва по-строг контрол, наркомана трябва да разбере, че самото му посягане към наркотиците, вече е достатъчно голямо престъпление, за да го вкара в затвора.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пон 30 яну 2006 12:02

Колега забраните и заплахите за затвор са се доказали като най-неработещото средство за борба с каквото и да е. Понятието "организирана престъпност" се появява по време на сухия режим в САЩ, тоест безмозъчните забрани са виновни за това което се случва. Наркотиците стават проблем през 60-те години и то пак в САЩ - тогава се поверява контрола в/у наркотиците на "ПОЛИЦИЯТА" - забраняват се наркотиците и започва преследване. Помислете малко и ще видите парадокса - наркотици-полиция. Според вас тези в-ва нетрябва ли да се контролират от здравните институции(както е и в Холандия)?!

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пон 30 яну 2006 12:45

Аз съм за легализирането на леките наркотици, но не виждам как ще се легализират хероина, кокаина и т.н.
Но не съм съгласен, че забраните и заплахите са се доказали като неработещо средство. В огромна и сравнително бедна държава като Китай например, ако не са строгите закони и смъртни присъди за какво ли не, би настанала истинска анархия.
Друг е въпроса, че в корумпираната ни държава всяка нова забрана означава за изпълнителната власт ново кранче за смучене на пари.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пон 30 яну 2006 13:08

Значи за легализирането се говори много, но моето мнение е, че много малко хора разбират за какво става дума. Легализиране неозначава наркотици да се продават в училищната лавка, а да има строго определени места за употреба на така наречените леки наркотици (марихуана). За хероина, кокаина и т.н. - те са разрешени дотолкова, че ако искаш и си зависим - отиваш в болницата и там ти дават необходимата доза. Тази система е много сложна и е необходимо много да се работи и мисли по нея, но при всички случаи това ще доведе до няколко положителни ефекта: намаляване смъртността сред наркоманите(причина за която е нечисти наркотици), намаляване на организираната престъпност свързана с наркотиците(няма оборот, няма дилари, няма и незаконен внос и производство), намаляване на престъпленията извършени от наркомани с цел добиване на средства(случая на колегата който пусна темата).
Идеята е, че тези които държат да се друсат ще могат да го правят без да нарушават законите(веднъж наруши ли се закона - много лесно се нарушава пак). А тези като нас които неискаме - пак няма да го правиме, но и наркоманите няма да ни крадът от колите.

За законите, наказанията и ефекта от тях е съвсем друга тема и не е редно да я обсъждаме тук. Пусни ако искаш - бих драснал два три реда ;)

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пон 30 яну 2006 13:24

Честно казано това, че можело да се друсаш по болниците легално в Холандия не го знаех :shock
Както и да е, каквото и да се направи, трябва да има силна държава и закони, които да се спазват, за да РАБОТИ.
А сега в България е абсолютна анархия, всеки се спасява както може.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пон 30 яну 2006 13:39

ACCELERATOR написа:Честно казано това, че можело да се друсаш по болниците легално в Холандия не го знаех :shock
Както и да е, каквото и да се направи, трябва да има силна държава и закони, които да се спазват, за да РАБОТИ.
А сега в България е абсолютна анархия, всеки се спасява както може.

Съгласен съм напълно. Само ще допълня - необходими са ни и умни и можещи хора. Аман от некадърници.

За колегата, който пусна темата: сори че така се отплеснахме ;)

За случката: бате и аз съм си патил доста и ще ти кажа само - ние да сме живи и здрави пък другото .... ;)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”