Кръстовище на равнозначни пътища!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Кой автомобил трябва да премине първи?

Анкетата завърши на Чет 23 окт 2008 14:18

Зелен
87
49%
Син
12
7%
Червен
77
44%

Общо гласове: 176
Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 20 окт 2008 22:49

Айде сега вижте тази картинка и си представете горната задачка, като махнете едната пресечка от кръстовището (лявата на шофьора) и си отговорете веднъж за винаги на въпроса!

Изображение

Бати държавата дето се, в която всеки който е направо е с предимство! Ходих преди година на курс за възстановяване на точки и там ни задаваха разни въпросчета, да не скучаем. Та имаше един таксиметров софьор с 5-6 години стаж в таксиметрова фирма, който на този курс рабра, че дясно стоящия е с предимство :evil:

Потребителски аватар
Papa_Dock
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Papa_Dock » Пон 20 окт 2008 22:50

cucko написа:Накратко!
Като не е уточнил,значи и Правилника не е уточнен!

Айде колега още по накратко дай отоговора на гатанката ама и да се обосновиш, мъчиме се сега нема моа да спя жената ще ревне, че я бутам в леглото.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 20 окт 2008 22:52

Papa_Dock написа:
cucko написа:Накратко!
Като не е уточнил,значи и Правилника не е уточнен!

Айде колега още по накратко дай отоговора на гатанката ама и да се обосновиш, мъчиме се сега нема моа да спя жената ще ревне, че я бутам в леглото.

Аз съм ти го дал по-горе, прегледай картинката, най-дясно стоящия автомобил е червения, понеже в случая на него никой не му стои от дясно, останалите имат кола от дясно и трябва да я пропуснат- жълтия чака синия, синия чака червения, червения не чака никой и минава :idea:

Потребителски аватар
Papa_Dock
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Papa_Dock » Пон 20 окт 2008 22:57

Благодаря Мъсуре отивам да кажа на жената, че ще спи тая вечер и да си приготвя колелото за утре.

Потребителски аватар
Speed_Am_All
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Speed_Am_All » Пон 20 окт 2008 23:08

дали иска да му се отговори как е по закон, или как би постъпил всеки разумен шофьор

То затова им закон (добър или лош), защото за един е по логично едно за друг друго.

Червеният като тръгне да завива зеления как му идва

Точно никакъв. Дясно стоящия си е дясно стоящ. Това е не регулирано кръстовище и все тая дали е Т образно и или се пресичат две прави улици. Червения е все с предимство.

ПП Не се заяждам просто изразявам личното си мнение. Много жалко е, че и в други 100 ситуации от 100 човека ще има поне 40 на едно мнение 40 на друго, а останалите 20 си имат собствено виждане за нещата. Който и да излезе прав е жалко за останалите 50%. Защо ли в другите държави не е точно така? Защото като ти напишат три пъти акт за отнемане на предимство и почваш да стопляш правилника.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 20 окт 2008 23:13

Speed_Am_All написа:Много жалко е, че и в други 100 ситуации от 100 човека ще има поне 40 на едно мнение 40 на друго, а останалите 20 си имат собствено виждане за нещата. Който и да излезе прав е жалко за останалите 50%. Защо ли в другите държави не е точно така? Защото като ти напишат три пъти акт за отнемане на предимство и почваш да стопляш правилника.

Да жалко е и това се дължи, че 40% + 20%, че и още 35% като вземат книжка и на другия ден са царе на пътя ;) и почти всичко научено (ако нещо е научено) в часовете по теория се изпарява на мига...

До сега в моя почти 20 годишен стаж зад волана, почти не се е случвало (поне в наше село) някой да признае правилото на дясно стоящия на нерегулирано кръстовище. В БГ се тълкува винаги "Който е направо е с предимство", особено на Т-образни кръстовища. До офиса ми и ма нерегулирано Т-образно кръстовище и няколко пъти са ме псували, когато се опитам да си ползвам предимството (понеже аз правя ляв завой, а чичкото, който ми идва от ляво е за направо)...

Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Мнениеот skotis » Пон 20 окт 2008 23:24

Зеления е верният отговор! Мисля че обосновката ще дойде от това, каква е дефиницията за кръстовище и за равнозначни пътища, защото второто не е добре дефинирано в тъничкото законче за дижение по пътищата... тогава няма да важи правилото на дясностоящия и зеления ще си мине като пич, после ще мине червения, защото дири и да не е дясностоящ, дори и да е, той ще е с предимство пред синия :)

Потребителски аватар
cucko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cucko » Вто 21 окт 2008 0:12

Поради неограничаване на коментари които подсказват отговори приключвам анкетата до тук!
При спазване на

Чл.47 Водач на пътно превозно средство,приближаващо се към кръстовище,трябва да се движи с такава скорост,че при необходимост да може да спре и да пропусне участниците в движението,които имат предимство

Верния отговор е ЧЕРВЕНИЯ минава първи по

Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна, а водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от местоположението и посоката им на движение.

Поради това ще се обърна към страна на гласувалите за зеления!
Както и аз също съм гласувал за зеления поради една причина която ще ви я обясня!
На пътя когато стане ПТП между Зелен и Червен ще важи

Чл. 37. (1)
При завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства. От същото правило помежду си се ръководят и водачите на релсовите пътни превозни средства.

Условието следва че зеления просто си кара направо без маневра(липсва маркировка,знаци,светофар,регулировчик),докато червения и синия извършват маневра при завиване на ляво(включен ляв мигач)!
Така вие си решавайте дали вие карате или книжката ви кара!
Оказа се че ако ви скъсат на листовки вие няма да чукате ни калник ни капак нито пък превъзрочна с гипс или най-лошото нечии живот за разлика от тези които са в реалната ситуация която показва че тези които завиват не могат да се движат със скоростта на тези които се движат направо макар да се спазва чл.48 се получава следното
На това Т-образно равнозначно кръстовище от страна на Синия ако няма никаква видимост от ляво и от дясно преди да достигне на кръстовището той при всички случаи ще намали и ако трябва ще спре за да се увери докато Зеления и Червения се виждат взаймно,т.е. те не виждат само Синия,което ще рече че Червения би трябвало да пресече нарочно пътя на Зеления само защото сте си взели книжка от листовките по чл. 48!

Направихме анкетата със цел да разберем дали на теория е по-безопасно от колкото на практика!Знаем че закона е един но не знаем как да го изпълним!Видяхме до тук резултатите от анкетата което показва
Зелен 52% [ 83 ]
Син 6% [ 10 ]
Червен 41% [ 65 ]
Общо гласове : 158
Видяна : 3037
Коментари: 126

Можете да се убедите и по другите форуми какви гласове и коментари са дали!
БМВ
Ауди
Форд
Пежо
Хонда
Мерцедес

;)
Погледнете един клип в реалност какво се случва и обяснете как да предотвратим ПТП заради чл.48!
http://zazz.bg/play:44f83fb0
Тъжно но факт!
Това може да се случи и на вас по чл.48!!!

Желая ви безопасно шофиране!

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 21 окт 2008 0:32

cucko написа:Поради това ще се обърна към страна на гласувалите за зеления!
Както и аз също съм гласувал за зеления поради една причина която ще ви я обясня!
На пътя когато стане ПТП между Зелен и Червен ще важи

Чл. 37. (1)
При завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства. От същото правило помежду си се ръководят и водачите на релсовите пътни превозни средства.

Условието следва че зеления просто си кара направо без маневра(липсва маркировка,знаци,светофар,регулировчик),докато червения и синия извършват маневра при завиване на ляво(включен ляв мигач)!
Така вие си решавайте дали вие карате или книжката ви кара!

Сега остава да кажеш, че ако червения се движи направо, зеления направо, а синия завива наляво, трябва да минат първо зеления и червения, а синия да чака mhihi

А този коментар:
Така вие си решавайте дали вие карате или книжката ви кара

е изключително неуместен. Закона е за това, за да се спазва и е задължително :idea: да се спазва, а не по усмотрение на всеки пишлигар, да решава дали да мине или да не мине :evil:

Аз предлагам на всички колеги, които са гласували за зеления и синия автомобил, вместо да пускат излишни коментари, да осмислят ситуацията от картинката и утре, когато са на пътя, да се опитат да приложат наученото :idea:

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 21 окт 2008 9:06

реших да отключа темата, защото казуса е малко интересен и не се цитира от закона..:
Изображение

Червения не може да мине директно, защото трябва да пропусне зеления срещу него..
тук не важи никакъв дясностоящ...

От друга страна.. зеления трябва да пропусне синия...
синия пък трябва да пропусне червения...

по закон тук имаме мъртва хватка..
Да ама не..
всъщност закона позволява...
червения да навлезе в кръстовището.../навлезе не премине/
след което синия да премине през кръстовището.. след което да премине зеления.. и накрая червения..

Мусуре.. няма "абсолютно" дясностоящ...
в случая факта че червения няма дясностоящ въобще не го освобождава от отговорността да пропусне идващата срещу него кола... без оглед на останалата фактология, че трябвало да бил дал той на друг предимство..... ... подобни текстове в закона НЯМА.

закона те задължава да даваш или не предимство БЕЗУСЛОВНО.. не ти оставя вратичка да мислиш...ма то така то онака...

моля който каквото има да го аргументира със законови разпоредби.. не ти луд ли си.. как си взел книжка...

Всъщност законово които и да мине първи е в нарушение, защото не е пропуснал някой друг.

Никъде в закона няма текст, който да пише, че чл. 37 е по-важен от чл. 48 или обратното.

Според мен няма да се намери човек, който законово да аргументира предимството на който и да е автомобил..

това е явен пропуск в ЗДВП поне за мен.

Последна промяна от wili98 на Вто 21 окт 2008 9:30, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Вто 21 окт 2008 9:28

който ми изтри мнението може да ми пусне едно ЛС със аргументите си

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 21 окт 2008 9:33

wili98 написа:моля който каквото има да го аргументира със законови разпоредби.. не ти луд ли си.. как си взел книжка...

мисля бях достатъчно учтив.. за такива като теб вечно неразбрали..
ма и търсещи правата си.!!!!!

Потребителски аватар
BastunSelski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BastunSelski » Вто 21 окт 2008 10:01

Добре де нямаше ли някакво правило(член,алинея,точка),което беше нещо от сорта,че когато един път няма продължение,то веднага става път без предимство?Защото дори червения комуняга да го няма на картинката излиза,че синия е с предимство,което си е малко странно.
П.С А това,че трябва да си връщам книжката,защото съм гласувал за зеления са простотии поради факта,че това ще е една грешка на листовките:).
П.С.Някой може ли да ми покаже такова кръстовище в София?Защото този тип кръстовища винаги са регулирани и винаги знака за предимство е на пътя с продължението.

Потребителски аватар
Iavor
Автомобил: Škoda Octavia VRS
Двигател: CEGA 2008

Мнениеот Iavor » Вто 21 окт 2008 10:02

Гласувал за червен.

Потребителски аватар
Kingpin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kingpin » Вто 21 окт 2008 10:03

Аз така и не разбрах кой е верният отговор според колегата, пуснал темата ? :roll: Аз си знам, че е зеленият де...ама да питам :lol: От това, което прочетох излиза, че и двата са верни :shock

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”