Кръстовище на равнозначни пътища!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Кой автомобил трябва да премине първи?

Анкетата завърши на Чет 23 окт 2008 14:18

Зелен
87
49%
Син
12
7%
Червен
77
44%

Общо гласове: 176
Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Вто 21 окт 2008 10:04

BastunSelski написа:П.С.Някой може ли да ми покаже такова кръстовище в София?Защото този тип кръстовища винаги са регулирани и винаги знака за предимство е на пътя с продължението.
На пазара на Слатина има точно такова кръстовище и всяка сутрин към 8:00-8:30 е пълно...
Ако искаш ше ти го снимам.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 21 окт 2008 10:05

Първо картинката е по-правилно да се представи във вида в който Мусура я е дал за по-голям реализъм. Зеленият сме ние.
Изображение

Така, имаме няколко варианта:

1. разположение и посоки на движение както са дадени в момента:
тогава зеления, чака синия, независимо в коя посока движи, той е дясностоящ, това е най-силното условие, което трябва да изпълни, синия чака червения, значи червения минава първи.

2. ако зеления завива на дясно
тогава реда е - зелен, червен, син, защото синия трябва да изчака червения, а червения зеления (тук отпада условието за дясностоящ пред зеления, защото не си пречат по никакъв начин)

3. ако синия го няма, посоките са същите
зеления е първи след това червения

4. ако синия го няма, зеления завива надясно
пак зеления е първи, червения след него

другите варианти няма да ги изреждам, защото са по-прости:

основните правила които се спазват спроед мен са следните:
- дясностоящият е винаги с предимство
- този който не променя посоката на движение е с предимство пред този който трябва да я промени (завие)
- дяснозавиващият е с предимство пред лявозавиващия
и за да няма deadlock се спазват точно в тази последователност, нещо като при математиката: ако няма скоби първо умножаваме, после делим, после събираме и тн ... приоритет на действие.

по друг начин казано, когато стигна такова кръстовище, ако:
- завивам надясно - гледам за пешеходец
- продължавам направо - гледам за пешеходец и дясностояща кола
- завивам наляво - гледам за пешеходец, дясностояща кола и насрещно движение, което завива надясно. (ако и насрещната завива наляво би трябвало да се разминем по десния борд, ако е тясно все ще се разберем)

Последна промяна от VWGT на Вто 21 окт 2008 10:08, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Вто 21 окт 2008 10:06

cucko написа:Верния отговор е ЧЕРВЕНИЯ минава първи по

Тоя който аз ти казах бе Пине ;)

Само ще добавя за тези, които си правят изводите според тази анкета или според грешни отговори:

Дори на изпита с листовки човек има право на 5 грешки. Следователно е преценено, че дори и човек да има някои пропуски може да стане добър шофьор (а по дефиниция: добър шофьор е живия :idea: ). После идва шофирането и там се преценя дали си внимателен и безопасен.
В тази ситуация нормален шофьор би се ориентирал най-вече според поведението на дугите участници. Нормално е използването на премигване, махане и т.н. за помощ.
Така че единственото, което може да се изведе като полука е да внимаваме и в спорни ситуации да бъдем изключително толерантни.

Последна промяна от group® на Вто 21 окт 2008 10:13, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Kingpin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kingpin » Вто 21 окт 2008 10:08

cucko написа:Поради това ще се обърна към страна на гласувалите за зеления!
Както и аз също съм гласувал за зеления поради една причина която ще ви я обясня!
На пътя когато стане ПТП между Зелен и Червен ще важи

Чл. 37. (1)
При завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства. От същото правило помежду си се ръководят и водачите на релсовите пътни превозни средства.

Условието следва че зеления просто си кара направо без маневра(липсва маркировка,знаци,светофар,регулировчик),докато червения и синия извършват маневра при завиване на ляво(включен ляв мигач)!

Ми т'ва к'во го правиме? Особено болднатото?

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 21 окт 2008 10:10

Kingpin написа:
Както и аз също съм гласувал за зеления поради една причина която ще ви я обясня!

Чл. 37. (1)
При завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства. От същото правило помежду си се ръководят и водачите на релсовите пътни превозни средства.

Условието следва че зеления просто си кара направо без маневра(липсва маркировка,знаци,светофар,регулировчик),докато червения и синия извършват маневра при завиване на ляво(включен ляв мигач)!

Ми т'ва к'во го правиме?

ами ако синия също движи направо, ти няма как да видиш дали е пуснал десен мигач или не е пуснал, това тълкуване не е вярно

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 21 окт 2008 10:20

wili98 написа:...
Всъщност законово които и да мине първи е в нарушение, защото не е пропуснал някой друг.
...
това е явен пропуск в ЗДВП поне за мен.

Вили е прав.. Наистина на такова кръстовище реално никой не трябва да минава.. Или седят и се гледат умно или почват да ръкомахат кой пред кой да мине... Нещо подобно ще се случи и на Х-образно кръстовище на равнозначни пътища с 4 коли на всеки път, всяка от които иска да мине направо. Всяка си има дясно стояща и който и да тръгне ще е в нарушение. Или тръгват всички заедно и става веселба и викат кат или се разбират със знаци..

едит: сега видях другата тема...

Последна промяна от Ivailo на Вто 21 окт 2008 10:31, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Мнениеот snupeca » Вто 21 окт 2008 10:22

ISRalien написа:
wili98 написа:...
Всъщност законово които и да мине първи е в нарушение, защото не е пропуснал някой друг.
...
това е явен пропуск в ЗДВП поне за мен.

Вили е прав.. Наистина на такова кръстовище реално никой не трябва да минава.. Или седят и се гледат умно или почват да ръкомахат кой пред кой да мине... Нещо подобно ще се случи и на Х-образно кръстовище на равнозначни пътища с 4 коли на всеки път, всяка от които иска да мине направо. Всяка си има дясно стояща и който и да тръгне ще е в нарушение. Или тръгват всички заедно и става веселба и викат кат или се разбират със знаци..

http://vwclub.bg/forum/viewtopic.php?t=112091 :lol:

Потребителски аватар
Kingpin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kingpin » Вто 21 окт 2008 10:24

VWGT написа:
Kingpin написа:

Чл. 37. (1)

Ми т'ва к'во го правиме?

ами ако синия също движи направо, ти няма как да видиш дали е пуснал десен мигач или не е пуснал, това тълкуване не е вярно

"Ако"-то мирише :idea: Ситуацията е точна и ясна. "Ако"-та можем да добавим безброй :wink:

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 21 окт 2008 10:30

"Ако"-то мирише :idea: Ситуацията е точна и ясна. "Ако"-та можем да добавим безброй :wink:

точно заради това е казано ясно: дясностоящ, без значение на къде се движи, в дългия пост написах едни допълнителни правила, които никой не ги коментира дали са така или не, защото ако са така, всякакви други спорове замират ... в момента спорим 4+5х3 на колко е равно ?

Потребителски аватар
Kingpin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kingpin » Вто 21 окт 2008 10:40

VWGT написа:

точно заради това е казано ясно: дясностоящ, без значение на къде се движи, в дългия пост написах едни допълнителни правила, които никой не ги коментира дали са така или не, защото ако са така, всякакви други спорове замират ... в момента спорим 4+5х3 на колко е равно ?

А какво ще кажеш за чл. 37 от ЗДвП ? Ще го цитирам за 18-ти път в тая тема...:

Чл. 37. (1)

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 21 окт 2008 10:41

VWGT написа:

4+5x3 = 19 откъдето и да го погледнеш. Първо умножение, после събиране. Примера ти не е точен...

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 21 окт 2008 10:46

:) хубаво, няма да споря, в момента ме мързи да ровя за всички точки и членове в закона, които описват правилата за това конкретно кръстовище, който има време да го направи. Освен закон има и правилник и тн.

в момента ти цитираш избирателно само един член от закона, който описва едно от правилата, които биха се приложили, без да го съобразиш с другите събития, които също са регламентирани в закона и имат отношение по този казус. Някой юрист във форума сигурно по-добре може да обясни какво имам предвид :)

и уравнението беше само за аналогия на дадената ситуация с нещо което всеки е учил, или как подобни проблеми се решават в математиката, и как би трябвало да се решават навсякъде, прости правила с проста приоритизация :)

ясно е че не можем да се разберем, най-лесното е три бракми, знам едно кръстовище в стрелбище, аз съм с червената, който иска да взима зелената :lol: един доброволец и за синията

Последна промяна от VWGT на Вто 21 окт 2008 10:55, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
cucko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cucko » Вто 21 окт 2008 10:49

А аз да ви покажа къде в София извърших същата маневра на мястото на синия!На това кръстовището се придвижвахме по същия начин!
Аз(синия) ще завивам на ляво а червения ще завива на ляво и зеления направо!Само че това кръстовище е У образно равнозначно!
Наближавам това кръстовище и виждам една кола нисан(червено) и понеже аз ще завивам на ляво и го гледам и се чудя защо не минава първо защото ми е дясно стоящ затова го чакам!В един момент аз не бях погледна от ляво на това У образно равнозначно кръстовище и в един момент гледам едно черно лъскаво ауди минава пред мен и викам че тоя червения с нисана е чакал да мине аудито,а аз минах последен!
Хайде намерете това въпросното място и вижте дали работи закона на дясностоящия!Там от страна на аудито има контейнери(предполагам че не ме вижда че съм му от дясно)!
Цък

Потребителски аватар
Lawyer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lawyer » Вто 21 окт 2008 10:57

Каквито и аргументи да се извадят, вкл. че законът е лош, червеният си е първи. А лошият (или добрият за някои) закон си е закон, поне докато не престане да бъде закон.

Потребителски аватар
Viktor_99
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Viktor_99 » Вто 21 окт 2008 10:59

Червения

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”