Една тема за мотористите и отношението ни към тях на пътя

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Една тема за мотористите и отношението ни към тях на пътя

Мнениеот Ivailo » Вто 21 окт 2008 20:05

Темата е за мотористи, знам, че не е за автомобили, но засяга някои от нас пряко, понеже освен автомобил карат и мотор, а останалите ни засяга косвено, защото и те са участници в движението по пътищата. За това моля модераторите да не я заключват!

Преди 1-2 седмици станах свидетел на последиците от едно ПТП.
http://bgmaps.com/services/maps/redir.a ... 3b74686ded
Мястото, отбелязано на картата е мястото, на което се случи ПТП-то. Това място е точно срещу терасата на сградата, в която работя. Терасата е на 2-я етаж, така, че всичко се виждаше.
Точно там, където е отбелязано има отбивка от лентата на бул. П.Дертлиев (бившата "Добринова скала"), посока тунела на люлин, към McDonald's. Отбивката е правена специално заради ресторанта. В другата лента, посока бул. "Сливница" / "Европа" винаги се образува колона, защото е само една лентата, пресичаща булеварда, и 2 лентите, които се включват в него в посока центъра. Съответно другите 2 ленти са свободни. Мерцедес някакъв (не го видях какъв) прави ляв завой, към макдоналдс. Кола от колоната го пуска и той най-вероятно е тръгнал, за да не ги бави. Проблема на онази пресечка е, че след като те пусне първата колона нямаш НИКАКВА видимост какво се случва в съседните две, които по принцип са празни и мпс-тата се движат с висока скорост. Веднага след като минава обаче в него се забива моторист.
Картинката, която аз видях беже ужасяваща - моториста беше под мерцедес-а в локва кръв. Без каска. След известно време дойде и линейката. Лекарите покриха тялото. Мир на праха на моториста.
Образува се страшно задръстване - 3 колони се събираха в една, която минаваше точно до кървавата гледка (може би 30-40 минути след инцидента покриха тялото) и съответно 70% от шофьорите намаляваха, за да видят какво се е случило. Нали сме сеирджии... От подобно зяпане един чичка се заби в бронята на момиче, което беше спряло в тази лента, за да изчака светофара. Чичката ТРЯБВАШЕ да види какво се е случило на всяка цена. От макдоналдс излиза млада дама с двете си деца, на видима възраст 3-4 годинки. Овцата видя катастрофата и ОТИДЕ ДА ГЛЕДА С ДЕЦАТА СИ КЪРВАВАТА ГЛЕДКА!!!

Кой беше виновен в случая ми беше трудно да определя. Според закона беше шофьора на мерцедес-а, защото е тръгнал без да има видимост. В самата ситуация обаче той нямаше голям избор. Вина също има и моториста, защото беше без каска. Може би тя щеше да го спаси, не знам. Определено обаче при намалената видимост автомобили се виждат някакси. Мотоциклетите обаче са много по-тесни от автомобилите и за това трудно се забелязват. Може би това е била главната причина за ПТП-то.
Това лято исках да си купя скутерче. За целта пуснах тема тук "Самоубийство ли е карането на скутерче в София". Голяма част от колегите потвърдиха. Чувал съм какви ли не случаи как шофьори на автомобили засичат, блъскат и какво ли още не мотористи. Уж не ги били видели.

Въпросът ми към вас е:
Как се държите към мотористите на пътя?
Като се оглеждате имате ли едно на ум, че по пътя може да идва и моторист, или се движите от мотото "щом е мотор не може да ми направи нищо в колата".
Като видите моторист, който се "бута" в задръстването с цел да излезе по-напред как реагирате? Правите му път или му затваряте пътя?

Темата е абсолютно сериозна и още веднъж моля модератори/администратори да не я заключват.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Re: Една тема за мотористите и отношението ни към тях на път

Мнениеот musura » Вто 21 окт 2008 20:16

ISRalien написа:Въпросът ми към вас е:
Как се държите към мотористите на пътя?
Като се оглеждате имате ли едно на ум, че по пътя може да идва и моторист, или се движите от мотото "щом е мотор не може да ми направи нищо в колата".
Като видите моторист, който се "бута" в задръстването с цел да излезе по-напред как реагирате? Правите му път или му затваряте пътя?

Колега, многократно подобни теми са обсъждани във форума, даже може да пробваш с търсачката да се убедиш сам. И също така, темата е абсолютно неизчерпаема и единственото й развитие ще в избиване на неконтролируем спам!

Едно със сигурност е ясно, че мотористите са същите хора, като останалите българи, а от там следва, че са също толкова арогантни, неспазващи правилата и законите, не даващи предимство и т.н. работи с "не" отпред, както и автомобилистите... С други думи както има автомобилисти, които се оглеждат за фучащи с 200 мотори в града, така има и такива, които не се оглеждат... Съответно има и мотористи, които не карат с 200 в града... Както има и шофьори на голф, които са голфаджии и такива които не са... Както има шофьори на БМВ които са голфаджии и такива които не са...

Темата е безкрайна и не е възможно да приключи. Можем да си пишем до другата година за това какво как и защо трябва да се прави, ама няма кой да го направи.

Потребителски аватар
Jogo_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jogo_1 » Вто 21 окт 2008 20:16

Като видя донорче бягам като дявол от тамян, гледам да му направя път да се убива другаде не покрай мене :(

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Вто 21 окт 2008 20:17

Мотористите са долни типове!!! Визирам една банда гъзарчета /които са сигурни 80% от всички/. Тези мекеренца карат с ебати скоростта...ускоряват от 40 до 120 за 1-2 секунди, което от своя страна създава адски неприятни ситуации....гледам си аз в огледалото и няма никой тръгвам да изпеварвам и оня профучава с 120 покрай мен ГРАДСКО!!! и после аз съм виновен....ай моля ви се...трябва да им се вземат книжкитеи да се забранят всякакви пистови мотори из града....ТОВА НЕ Е ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И НЯМА МЯСТО НА ПЪТЯ!!!!!! Или да карат с 50 или да хващат гората....мразя мотористи! ЧЕСТНО! МРАЗЯ ГИ ЗАТОВА, ЧЕ ЩЕ ВЗЕМА БЕЗ ДА ИСКАМ ДА УДАРЯ НЯКОЙ, КОЙТО СЕ ПРАВИ НА КАМИКАДЗЕ И ЩЕ МИ ТЕЗИ ДОЖИВОТ НА СЪВЕСТТА!

Последна промяна от chefito на Вто 21 окт 2008 20:18, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Вто 21 окт 2008 20:17

Аз гледам да се държа добре естествено ....неща да газя никой ....идеята е, че доста бързо карат, минават отвсякъде и колкото и да гледам все някой може да ме изненада да не дава Господ.

Потребителски аватар
Бързият
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Бързият » Вто 21 окт 2008 20:24

Естествено внимавам за мотористи , но те самите знаят че са уязвими участници в движението и сякаш не искат да се пазят сами и карат като за последно , ей това не мога да го разбера ?!?! А и самото име пистов мотор значе че това не е машина за движение в града , а на писта или поне а така ис го обяснявам :idea:

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 21 окт 2008 20:31

в задръстване им правя път, да не ми закачат огледалото.иначе няма милост... карам си по правилник, пък ако някой иска да се блъска в мен :dontknow:

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Вто 21 окт 2008 20:38

Винаги им правя път но да си призная не винаги съм достатъчно внимателен.
Иначе нямам абсолютно нищо напротив да са първи на светофара защото това по никакъв начин не ми пречи, нито ме бави.
Мотора е абсолютно равноправно возило на автомобила, както и камиона и автобуса, затова щем нещем трябва да се съобразяваме с тях, и да ги пазим.

skoti

Мнениеот skoti » Вто 21 окт 2008 20:49

zaro написа:Винаги им правя път но да си призная не винаги съм достатъчно внимателен.
Иначе нямам абсолютно нищо напротив да са първи на светофара защото това по никакъв начин не ми пречи, нито ме бави.
Мотора е абсолютно равноправно возило на автомобила, както и камиона и автобуса, затова щем нещем трябва да се съобразяваме с тях, и да ги пазим.

Подкрепям за същото , няма значение дали е моторист или 30 тонен тир , пазя го пазя също и себе си . Дали ще ме удари 200кг снаряд с 200 или 30 тона със 60 последиците никак няма да са добри . Не мисля да намразвам никого всеки е качва със толкова товар в главата си колкото има .

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 21 окт 2008 20:52

zaro написа:Винаги им правя път но да си призная не винаги съм достатъчно внимателен.

хич нетрябва да е равноправно... не е нормално да летят толкова ниско, толкова шумно и да са толкова нахални... а пък като са в група от повече от 3 мотора стават и безстрашни... почти всеки ден се случва да видя мотор каращ на задна гума да изпреварва със над 140 км ..... това нормално ли е?
винаги като стане въпрос за мотори на улицата давам един линк... ще дам и сега :
18+ 18+ 18+ http://home1.gte.net/res0ak9f/bike.htm
Изображение

Последна промяна от Ludia на Вто 21 окт 2008 20:56, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
mr_bush
Автомобил: Vw Transporter T6
Двигател: 2016

Мнениеот mr_bush » Вто 21 окт 2008 20:53

И на мен ми се е случвало в последния момент да го вида на огледалото ;) Не мисля, че съм длъжен да ги пазя! Нито съм им навил ръчката на газта нито съм им виновен за глупостите които правят! Така, че да се лепят на номера отзад!

П.п. Луд сложи 18+ моля те :woooow: :043:

Последна промяна от mr_bush на Вто 21 окт 2008 20:56, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Plarol
Автомобил:
Двигател:

Re: Една тема за мотористите и отношението ни към тях на път

Мнениеот Plarol » Вто 21 окт 2008 20:54

Е отговора е точно тук
ISRalien написа:, защото и те са участници в движението по пътищата.

и като такива трябва да се съобразяват с правилника за движение по пътищата.И когато се движат като нормално МПС, ще се съобразяваш с него като такова на пътя.Обаче лошото е че 90% от мотористите са непредвидими, за тях понятието "лента за движение" изобщо не съществува, няма насрещно, няма локално и др. такива.
Затова с тях внимателно, но....Има едно "но".Ако ги видиш!!!

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Вто 21 окт 2008 21:00

Моториста сам се пази, никой не казал да спирате и да отбивате, а просто да сте внимателни и като ги видите да не правите резки маневри.
а специално по задръстванията винаги ще направя всичко възможно за да може да мине човека за да не виси заедно с мене половин час, при положение че не е нужно защо да го държа.
с две думи имам им уважение и по принцип винаги съм толерантен на пътя, независимо дали е камикадзе летящо със 160 или баба която пресича или моторист или такъв с бетоновоз винаги се старая да не се създава предпоставка за нещо неприятно и напрежение от подсвиркване и ръкомахане и прочие.
Същото е със включващите се коли, с престрояващите се, на едни и същи хора всичко им пречи и само си създават излишни нерви.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Вто 21 окт 2008 21:13

chefito написа:...МРАЗЯ ГИ ЗАТОВА, ЧЕ ЩЕ ВЗЕМА БЕЗ ДА ИСКАМ ДА УДАРЯ НЯКОЙ, КОЙТО СЕ ПРАВИ НА КАМИКАДЗЕ И ЩЕ МИ ТЕЗИ ДОЖИВОТ НА СЪВЕСТТА!

Браво,бате Чефи, и аз мислим като вас.

Потребителски аватар
slavi ivanov slavov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот slavi ivanov slavov » Вто 21 окт 2008 21:14

И аз сьм раздвоен тука,много бели стават или трябва да се регламентира сьс закон да се забранят или с нещо друго да ги ограничат. Някои ще кажат ама как така да ги забранят и веднага му давам пример това лято карах едно кавазаки 1100 кубика (колкото една количка малка) еми това нещо като го караш сьс 50 (колкото е разрешено в града )то прекьсва предьрпва ,седи нестабилно на пьтя ,гьрми,трябва го мачкаш а то в града забранено.На магистралата, Бургаската като му извих масура за двеста метра отиде кьм 260км. по баира нагоре :eyecrazy и повече немаше време да гледам километража а чорбажията му отзаде ми вика точно го секна по средата на ускорението, е това нещо за какво ви е питам аз .Може би е някаква болест с тези мотори не знам, карам и аз от време на време на някои приетел, но не ме влече и никога няма да дам пари за такова нещо, като имам предвид че си рисков фактор на пьтя , второто че никои не те пази( особенно жените) :lol: , и третото нещо е че постоянно си в нарушение, просто е безсмислено.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”