След катастрофа. Претенции към застрахователи ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
blondeskiller
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

След катастрофа. Претенции към застрахователи ?

Мнениеот blondeskiller » Сря 22 окт 2008 10:08

Здравейте колеги!
Имам следният въпрос. Преди около 2 месеца претърпях катастрофа заедно с майка ми и баща ми. Резултатът беше счупена на 2 места ръка на майка ми и тотал щета на колата.
За самата катастрофа: Движим се по главен път , с предимство . Минавайки едно кръстовище, от улица, която НЕ Е с предимство изскача лекотоварен камион и ни удря челно. От констативният протокол ясно се вижда, че виновен е водачът на другата кола.

Подадох уведомление в ЛЕВИНС ( застр. компания на другият водач) за щета по гражданска отговорност.
Доколкото знам , след подадено уведомление, срокът за подаване на Молба за обезщетение е 5 години . Идеята е, ако някой има опит с тези неща .. нека даде съвет как да постъпим.

Ето и снимки:

Изображение
Изображение

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Сря 22 окт 2008 10:32

Според мене ти трябва да си търсиш парите за Мондеото от твоя Застраховател (предполагам си имате пълно каско), или да ти го оправят в техен сервиз или да ти изплатят тоталка, а не да чакаш от ЛевИнс компенсация.

Потребителски аватар
connor cane
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот connor cane » Сря 22 окт 2008 10:39

Колата, в която ти се возеше/караше, нямаше ли каско?

Stif
Автомобил:
Двигател:

застраховка

Мнениеот Stif » Сря 22 окт 2008 10:47

Ако имаш каско търсиш обезщетение от твоя застраховател за вредите по колата ти, а за неимуществените /счупената ръка/ от застрахователя на виновния водач по гражданска отговорност.
Ако нямаш каско търсиш обезщетение за имуществените вреди /за колата/ от застрахователя на виновния водач /отиваш с протокола от КАТ за оглед/, както и за неимуществените вреди /счупената ръка/ на майка ти. За второто се води дело,обезщетението се определя от съда и ти трябва адвокат.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Сря 22 окт 2008 11:22

Чак тотал не е според мен...
Иначе за гражданска съм чувал, че си пускаш щетата към твоя застраховател, пък той търси от другия парите. Не съм сигурен обаче...

Потребителски аватар
blondeskiller
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот blondeskiller » Сря 22 окт 2008 11:56

Колеги, не съм се изразил ясно.
Фокуса има пълно каско и щетата е тотал. Днес от Булстрад ми казаха, че ще преведат парите (тука остава въпроса какво ще се прави с останките от колата, но тва е др тема ..)

Питах за обезщетение от ЛевИнс относно здравните разходи по лечението на майка ми ( операция, планка, пирони, процедури по възстановяване), които сме платили до момента. Както и иск за неимуществени вреди.

Питам, защото шофьорът на другата кола предложи извънсъдебно споразумение, но понеже това не му е първо такова провинение , баща ми е твърдо решен да го съдим ( адвокатите & полицията казаха, че може да отнесе пробация и дори затвор :shock )

Въпроса ми беше за нещата, които споменах - разходи за лечение до момента и неимуществени вреди (пропуснати ползи) и т.н. .. ? :roll:

Потребителски аватар
Ivo_Dinkov
Автомобил: Audi Quattro Turbo
Двигател: BGB
Контакти:

Мнениеот Ivo_Dinkov » Сря 22 окт 2008 12:54

А пусна ли молба да не го съди държавата с цел ти да заведеш частен иск?
Питам, понеже докато не прикючи съдебното производство (ако не се лъжа, това беше термина) застрахователната му компания по ГО не може да ти предложи обезщетение. За да заведеш дело срешу него или да сключиш досъдено споразумение, трябва да е приключило въпросното производство. Поне на мен така ми обясниха.
Аз съм в подобен на твоя случай- преди година и нещо дрогиран ме удари мен и бившето гадже челно на Симеоновско в моята лента- резултата колата тоталка, още 2 размазани коли, 6- ма ранени. 2- ма от 6- мата се отказаха самостоятелно да го съдят, т.е. държавата почна някакво предварително производство (не гарантирам, че това беше термина), което си се влачи и досега. Ние си извадихме медицински, внесохме иск за средни телесни повреди в неговата застрахователна компания. С идеята ако не ни удолетвори сумата, да заведа частно дело (макар, че успеха ми би бил под въпрос- юнака вече имаше 2 такива висящи дела, а баща му е важна клечка :? ). Колата ми я платиха от каското. Сега чакам :WC

Потребителски аватар
blondeskiller
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот blondeskiller » Сря 22 окт 2008 13:13

Ivo_Dinkov написа:А пусна ли молба да не го съди държавата с цел ти да заведеш частен иск?...

Не, не съм пускал подобен иск.
В случаят самото обезщетение не е от първостепенно значение . Те разходите по лечението така и така ше ги платят. Другите (неимуществените) са доста разтегливо понятие.
Важното е този да отиде в затвор! Ако не - поне да е на пробация...
А от КАТ ми казаха, че 'държавата се самосезира' защото е средна телесна повреда всяко счупване (т.е. в случая имаме 2 счупвания - 2 средни телесни повреди ) т.е. държавата ще заведе дело сама ..

Потребителски аватар
Ivo_Dinkov
Автомобил: Audi Quattro Turbo
Двигател: BGB
Контакти:

Мнениеот Ivo_Dinkov » Сря 22 окт 2008 13:23

Да, проблема е, че се влачат тези дела, заведени автоматично от държавата :x След като приключи, чак тогава можеш да заведеш частен иск. Както казах- трябва доста търпение. Аз съм благодарен, че както аз, така и приятелката оцеляхме почти невредими (удара беше много жесток) , но вече загубих надежда да го накажат виновника :roll:

Потребителски аватар
blondeskiller
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот blondeskiller » Сря 22 окт 2008 13:26

Ivo_Dinkov написа:Да, проблема е, че се влачат тези дела, заведени автоматично от държавата :x След като приключи, чак тогава можеш да заведеш частен иск. Както казах- трябва доста търпение. Аз съм благодарен, че както аз, така и приятелката оцеляхме почти невредими (удара беше много жесток) , но вече загубих надежда да го накажат виновника :roll:

Това е най-важното, че сте живи и здрави! Майнта и на колата - ламарини ..
В случаят обаче , както казах, на този НЕ му е първо подобно провинение. Доколкото разбрах и книжката му е взимана за алкохол и т.н. така че се надявам да е по-бързо ..

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Сря 22 окт 2008 13:34

Съдете ги до дупка тия бе :x наркомани, синчета как ги обичам леле!

Потребителски аватар
filipov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот filipov » Сря 22 окт 2008 13:44

В затвор за счупена ръка едвали ще успееш да го вкараш. Много се съмнявам и до пробация да стигнете, но... успех.
Реалното което според мен може да постигнете е някакво парично обещетение и отнемане на шофьорската книжка до 3г. защото не му е първото подобно провинение и това е при условие, че е бил дрогиран или пиян.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 22 окт 2008 13:47

дело към него и към застрахователя му-лев инс и двамата ответници, като лев инс да е предпочитан такъв, защото се предполага, че има пари и ще плати по-лесно
имуществени вреди-доказват се с фактури, договори, касови бележки
неимуществени вреди-болки и страдания-доказват се със свитедетели-близки, роднини, медицинска експертиза

Потребителски аватар
blondeskiller
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот blondeskiller » Сря 22 окт 2008 13:53

Pichaga написа:дело към него и към застрахователя му-лев инс и двамата ответници, като лев инс да е предпочитан такъв, защото се предполага, че има пари и ще плати по-лесно
имуществени вреди-доказват се с фактури, договори, касови бележки
неимуществени вреди-болки и страдания-доказват се със свитедетели-близки, роднини, медицинска експертиза

Благодаря за мнението!

Определено се чудех, как ще се докажат неимуществените вреди .. :?

Колкото до съденето - надеждата умира последна. Той вече предложи пари, но баща ми отказа - каза че ще се опита да го накажат максимално и колкото и да не ти се вярва, filipov, има изгледи и до затвор да стигне (дори и за кратко!)
Ние ще опитаме, пък каквото стане..

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 22 окт 2008 14:05

за доказването не се притеснявай, има адвокати които си вадят хляба само с ПТП, лично на мен не са ми приятни, но работа...
лошото е че съда не дава кой знае колко пара

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”