Една тема за мотористите и отношението ни към тях на пътя

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 22 окт 2008 19:47

zaro написа:Винаги им правя път но да си призная не винаги съм достатъчно внимателен.
Иначе нямам абсолютно нищо напротив да са първи на светофара защото това по никакъв начин не ми пречи, нито ме бави.
Мотора е абсолютно равноправно возило на автомобила, както и камиона и автобуса, затова щем нещем трябва да се съобразяваме с тях, и да ги пазим.

И аз така правя.

Потребителски аватар
StanTheMan
Автомобил:
Двигател: AFT
Контакти:

Re: Една тема за мотористите и отношението ни към тях на път

Мнениеот StanTheMan » Сря 22 окт 2008 20:31

По темата виждам се е изписало доста, моето мнение е като на повечето тук - нека да си правят кефа, но малко или много да се стараят да мислят и за околните, както това правя и аз.
Иначе как се държа аз с тях - едно време като вземах книжка имаше въпрос в листовките: "Кое превозно средство се изпреварва с повишено внимание и с максимална дистанция между превозните средства? а)трактор б)мотор в)автобус" :roll:
ISRalien написа:Образува се страшно задръстване - 3 колони се събираха в една, която минаваше точно до кървавата гледка (може би 30-40 минути след инцидента покриха тялото) и съответно 70% от шофьорите намаляваха, за да видят какво се е случило. Нали сме сеирджии... От подобно зяпане един чичка се заби в бронята на момиче, което беше спряло в тази лента, за да изчака светофара. Чичката ТРЯБВАШЕ да види какво се е случило на всяка цена. От макдоналдс излиза млада дама с двете си деца, на видима възраст 3-4 годинки. Овцата видя катастрофата и ОТИДЕ ДА ГЛЕДА С ДЕЦАТА СИ КЪРВАВАТА ГЛЕДКА!!!

И тогава най-случайно се появява един "несеирджия" по-познат тук като автора на тази тема и разправя всичко с подробности, нито защото е сеирджия, нито защото е зяпач или защото му е интересно, или пък нито защото ТРЯБВАШЕ да види какво се случва и т.н.
...нищо лично Колега, ама така ги виждам аз нещата.

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Сря 22 окт 2008 20:57

kris11 написа:
zaro написа:Винаги им правя път но да си призная не винаги съм достатъчно внимателен.
Иначе нямам абсолютно нищо напротив да са първи на светофара защото това по никакъв начин не ми пречи, нито ме бави.
Мотора е абсолютно равноправно возило на автомобила, както и камиона и автобуса, затова щем нещем трябва да се съобразяваме с тях, и да ги пазим.

И аз така правя.

И аз така... :D

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Re: Една тема за мотористите и отношението ни към тях на път

Мнениеот Ivailo » Сря 22 окт 2008 22:03

StanTheMan написа:И тогава най-случайно се появява един "несеирджия" по-познат тук като автора на тази тема и разправя всичко с подробности, нито защото е сеирджия, нито защото е зяпач или защото му е интересно, или пък нито защото ТРЯБВАШЕ да види какво се случва и т.н.
...нищо лично Колега, ама така ги виждам аз нещата.

Колега, не отричам, че съм седял и съм гледал, просто трябваше да го видя.. Дори трябваше да го снимам и да ви го покажа. От тогава не минавам през онази пресечка. Обикалям по-надолу.
Моето зяпане не попречи на никой да мине по пътя, нито бях с деца, които не трябва да виждат подобно нещо! Аз стоях на една тераса на 2рия етаж и гледах. Ако човека показваше някакви признаци на живот щях да сляза долу, да помогна ако мога, но уви...

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Чет 06 ное 2008 3:15

ето едно приятно четово за логиката на Истинският моторист а тези с джапанките фърчащите без каски са друга бира....
Последните минути на дългият ден бавно текат. Всеки човек има нужда от отдушник от целодневното чукане на камъни…от напрежението на сроковете…от подготовката за утрешната среща или изпит. Всеки с нетърпение очаква стрелката на часовника да извести края на днешното робство и да изхвърчи на свобода…вън на воля, на чист въздух, там където веригите на робовладелеца Работа не сковават човешката душа на стола на принуждаващата нужда. Ето настъпва дългоочакваният момент на свободата…с които редом писва и параходната свирка, която дава воля на цялата тази гореща пара, кипяла цял ден и търсила отдушник. Всеки се втурва към колата, към метрото, към мотора и изведнъж се разбързва. Защото от денят е останало малко, а почивката започва едва сега. Офиса се изпразва, строежа запустява, коридорите на сградите потъват в тишина. Да, тишина в която редом с работата и задълженията е изоставено и едно лесно забравимо понятие, което се нарича…Уважение.

Веднъж озовал се зад кормилото и в задръстването, трябва да притежаваш слонско търпение за да не дадеш воля на възмущението си. Било под формата на оперни арии, нямащи нищо общо с италиански…било с красноречието на мимики достойни като спонтанност за героите на Марсел Марсо…или просто една синхронизирана комбинация на двете, която примесена с какафонията на клаксоните и уличният шум дава доста добра представа за средновековен купон в залите на Валхала. Всеки крещи, беснее и се разтоварва от негативната си енергия. Е пък какво като може да е за сметка на другите? Нали той се чувствува добре?

“Какво ме интересува тъпия моторист дето се опитва да се провре между колите? Че и на мене ми е горещо! Ха! Ще чака! А ако се пробва да мине до мене, епа ако не го резна с вратата…на! Тия кретени и без това се имат за висши създания! Яхнали по един вибратор, само бръмчат и духат бензин по пътищата по цял ден, докато ние простосмъртните бачкаме като изумени. Е предупредих те, п***л мръсен…на ти врата! Ха! За малко! Оoo, и пръст показваш? Е сега ти ….!”

Представихте ли си колата, изтласкваща мотоциклета към бордюра на тротоара? Видяхте ли изхвърчалят от мотора, мотоциклетист, който се стовари в оградата? Чухте ли грозното изтрещяване на шлема в мазилката? Усетихте ли припукването на прешлените във врата му? Чухте ли писъка на жена му, прегръщаща безжизненото му тяло в моргата? Видяхте ли сълзите в очите на двете му деца?...

Е да, ама никoй не е искал да става така. Просто се разтоварвахме, пък какво стана?...Всъщност, нищо не стана. Но, можеше да стане. Може и да стане. Защото, всеки умее да си намери бързо оправдание за това че се е държал като бик налитащ на червено. Или пък затова че тъпия башиш го е засякъл. Или затова че не са го видяли. E, как може, като се е метнал на матор и света трябва да се отдръпва пред него и да запълва дупките на пътя, докато всички останали участници в движението трябва да спрат настрани, да излязат от колите и да ударят по пет теманета в асфалта, докато Моторко минава тържествено с папско снизхождение…?

В света в който живеем и караме моторите си…никoй не дължи уважение на никого. Но, когато един моторист покаже уважение и се съобрази с останалите участници в движението..той проявява добра воля, трезв разсъдък и търпение. Няма гаранция, че това ще бъде разбрано от другите насреща, още по-малко че те ще отговорят по същият начин. И все пак, шанса че ще отговорят позитивно на нещо позитивно е по-добър от никакъв. Като по-слабите и по-зависимите на улицата, инициативата винаги лежи в нас. Ние и единствено само ние държим благополучието си в ръцете си. Защото…каквото повикало, такова се обадило. Не можеш да размахваш пръсти, да демонстрираш красноречието на "професор" от Факултето и да очакваш че ще ти направят път. Освен, ако не си учил логика в часът на другарят Буш…Леко и безаварийно.

П.П.взето е от мото форум и автора се казва RedRaven :bowdown

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Чет 06 ное 2008 3:42

а това също е по темата и е от същият автор и обяснява защо НИЕ и ВИЕ : приятно четене на тези,които ще имат търпението,все пак темата бе точно заради това а не за полемики
Една чисто спортна кола с агресивен дизайн, като например БМВ М3 или Порше Carrera GT2, предизвиква същата агресия в околните, както един спортен мотоциклет. Причината е примитивна, дълбока и проста. Подобна на тази, която те кара неволно да се зазяпаш в плавната походка на токущо отминалото те, облечено в ярко червено, въплъщение на божествена женственост. Човек не осъзнава че се е зазяпал до момента до който не срещне очите на Венера, изпълнени с искрящо присмехулство и констатацията “Да гледай...знам, че си мой!”. Малцина са имунните от красотата на жената, колата или мотора. За да разбереш един дизайн, като “по-агресивен” от другите, трябва на първо място да имаш отношение към, в случая, мотоциклета. Малко са шофьорите на коли, които класифицират моторите на нещо повече от “резачки” или “трактори”. По принцип, всичко на две колела попада в категорията “моторист=самоубиец”.

Мотора е по-малък, движи се по-бързо, почти е невидим за един шофьор на кола, който е свикнал да гледа за коли и рядко да обръща внимание на мотори. Затова и детайлите по дизайна на един мотоциклет са почти незабележими за средният профсъюзен член. Оттам следва че е малко вероятно дизайна/ визията на един мотоциклет сама по себе си да антагонизира един шофьор. Още повече когато те гледа в огледалото си…ако изобщо те е забелязал.

Това което събужда агресията в околните е стереотипа, ако щеш въплъщението на това в което се превръща един човек, яхнал мотор. Да, макар и невероятно…Той има работа като всички. Чука камъните не по-малко от тези които седят в колите, пък понякога и повече от тях. Понякога не може да си позволи дори кола, затова мотора е единственото му превозно средство. И него го чака някои вкъщи. И той има душа, сърце и е способен да прави грешки, които да застрашават живота му повече от всеки друг участник в движението. Но, всичко това което би трябвало да е логично…Сякаш изчезва от съзнанието на страничният наблюдател. Защото той е свикнал да вижда хората в коли, а самоубийците, нехранимайковците, “death angels” и всякакви такива “приятни, обикновени и нормални” хора на мотор. Зад кормилото на колата…ти си един от мнoгoто, от масата, от това голямото, обединеното и скованото от конформизма “Добро утро”, в което всяко едно модерно общество се старае да запази в стасис. Следователно такива странни, различни и бръмчащи аномалии като нас, мотоциклетистите не са понятни. Затова не са желани…даже опасни…и по възможност трябва да изгорят на кладата на конформизма. Също като книгите и просветлението за нацистите…също като еретиците за Светата Инквизиця. Да, ние сме “вещици”, “зло което трябва да бъде изкоренено” защото от него лъха агресия…предизвиква едновременно възхищение и страх от непознатото. По-лесно е да го заклеймиш, отколкото да се опиташ да разбереш…

Не е модерният съвременен дизайн на мотоциклета, това което антагонизира господина зад волана в четириколесната клетка. Тормози го това, че той е “вътре”, а мотоциклетиста е “навън”. Че подсъзнателно завижда на свободата, на лекият полъх на вятъра, на управляемостта и възможността да минеш оттам откъдето той не може да мине. Че трябва да стои мъчително да види как го подминаваш бавно…него и другите като него, докато той гълта изгорели газове, пече се на бавен огън и "възхвалява" всичко и всички останали около него. “И после толерантност към моторите…ха! Че чакате…Ваща м*** д***а!” ухилва се злобно Количко и се почесва по кубето с два пръста …

Преди да прехвърлим крак през мотора, трябва да се запитаме готови ли сме да поемем бремето на мотоциклетният стереотип? Защото последствията са винаги за наша сметка и рядко за чужда. А дизайна на мотоциклета, бил той секси, агресивен, злобен или просто семпъл…може само да ни помогне да поемем това бреме. Защото все пак…човек като се чувствува добре отвътре е готов за всичко. Леко и безаварийно.

Потребителски аватар
Nesh
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nesh » Чет 06 ное 2008 6:53

Напълно съм съгласен , но в действителност не е така , поне в България. Всеки гледа как да ти засече пътя и после изкарват теб виновен . Изобщо ако си с мотор в града трябва да мислиш винаги за 2-ма .

@Matematiks :bowdown прочетох горния пост с голям интерес . Много точно обяснено :)

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Чет 06 ное 2008 19:49

това е цитат но наистина е много точно :bowdown

skoti

Мнениеот skoti » Чет 06 ное 2008 20:03

Matematiks написа:това е цитат но наистина е много точно :bowdown

RedRaven си говори самите истини ... форумът наистина е за да помогне на тия с джапанките малко да се вразумят :twisted: ...

Потребителски аватар
stavrev
Автомобил:
Двигател:

Re:

Мнениеот stavrev » Вто 10 фев 2009 19:33

Бързият написа:Естествено внимавам за мотористи , но те самите знаят че са уязвими участници в движението и сякаш не искат да се пазят сами и карат като за последно , ей това не мога да го разбера ?!?! А и самото име пистов мотор значе че това не е машина за движение в града , а на писта или поне а така ис го обяснявам :idea:

и аз така мисля,но щом ги регистрират в КАТ...са на пътя. Мен също ме изумяват някои двуколесни,но това е друга тема.
Не всички мотористи сме с писти, не всички са камикадзета...Не всички са под бесния "гнет" на хормоните.
Колегата си караше с 40-50 направо,на зелено, с включен фар,каска и екип...от насрещното платно мазда завива наляво ПРЕЗ него...все едно,че е невидим :banghead:
НЕ ГО БИЛ ВИДЯЛ шофьора !?Сега лежи натрошен....Защо !?
ей за това иде реч,като говорим да се пазят мотористите на пътя....

това например е съвсем друго
http://www.youtube.com/watch?v=4R-gzhqj ... r_embedded

Потребителски аватар
blue_shadow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Една тема за мотористите и отношението ни към тях на пътя

Мнениеот blue_shadow » Сря 11 фев 2009 0:27

Аз пък искам да призова всички мотористи да спазват 1во правилата, защото те са за всички! Моето наблюдение, е че 90% от моторджиите се мислят за Валентино Роси на пистата. Затова си мисля, че и да искам няма как да мога да опазя човек вдигнал 100+км при ограничение от 50!

Потребителски аватар
stoqn_g60
Автомобил: Audi 80
Двигател: ADA

Мнениеот stoqn_g60 » Сря 11 фев 2009 0:36

:screwy :screwy :screwy Защо да ме е грижа за живота му,след като на него не му пука и настъпва по уживените улици у кръстовища 1200 кубиковия мотор???Да летиш в града с 160 с мотор ...за мене е равносилно да дадеш картечница на луд :screwy .Рабирам гъзария е мотор ала бала,обаче да се състезават на определени места не по Цариградско да караш с 90 и някой да профучи с 200 покрай тебе.Мой приятел кара такси и пердаши по околовръстното с 90 някъде,изпреварва кола и след като с епребира в лентата си се чува ненормален звук от пистов мотор .Разправя ми само за 1 секунда успях да видя само стопа и товa беше изчезна .Попринцип в тъмното стоповете си личат доста напреде,вие преценете с каква скорост е карал тоя :screwy

Последна промяна от stoqn_g60 на Пет 01 яну 2010 16:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 11 фев 2009 0:36

hooligans написа:Драги приятелю,
аз, няма как, да мисля, за всеки един прелитащ с 200км/ч, на сантиметри от бронята ми.
В този ред на мисли, колега , вземете Вие, мотористите, да помислите малко за ВАС.
Спрете да хвърчите с 50-60км/ч между колите в задръстванията, спрете да хвърчите, с несъобразена скорост , спрете да надувате дълги ксенони и да ни вадите очите , денем и нощем, карайте , малко по разумно ,
за да мислим и Ние за вас :!: :idea:

http://www.vbox7.com/play:ab8f1349
http://www.vbox7.com/play:82a38866

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.ph ... 0%BD%D1%82

това е моето мнение, блъскал съм такъв с скутер (нищо му нямаше) и още водя дела с КАТ , че не аз съм виновния :evil:

Потребителски аватар
ace_ventura
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ace_ventura » Сря 11 фев 2009 1:07

Само да кажа, че като бивш "скутерджия" и настояш "голфаджия" положениетое е много сериозно.... Преди мразех колите, сега познайте мразя моторите. защото още не сам видял мотор като се престроява от лента в лента да пуска мигач. Друг е въпроса че като бях по малък и карах скутер, никой ама НИКОЙ не ми даваше път, дори аз да бях с предимство. Просто колите не виждат моторите еле па децата със скутери... Така че темата е неизчерпаеме, извода е че ако не се пазиш сам няма кой да те пази..

Потребителски аватар
Night_elf
Рошаво мазало
Автомобил: Vw Golf V
Двигател: 1.9 TDI BKC

Мнениеот Night_elf » Сря 11 фев 2009 1:18

Когато си с кола на пътя защитаваш всички с коли ... Когато си с мотор ... единствено колегите с пистарките са с теб . Глупаво е .Няма смисъл от тва ... Колегата отгоре е прав .. ако сам не се пазиш, няма кой да те пази.
Повечето мотористи или поне голяма част от тях са на мнение ,че те са по уязвими и трябва те да са най отпред.
Всъщност звуча малко като съдник .. ама знам какво е и от двете страни на бариерата.
Не ме кефи да чакам 16-та кола на сфетофара и едно дупе с Кавазаки Костенурка Нинджа да мине покрай мен и да се бодне най-отпред ... И то не ми харесва .защото нали уж се води участник в движението .. Еми като си такъв бъди по дяволите .
Ама мамка му Как мотористите да спазват правилата по пътищата като никой не ги спазва ? Няма шанс ..
Темата наистина е неизчерпаема ....

Върни се в “ОФФ-Топик - други”