group® написа:Добре айде поне да е конструктивна темата (макар да има вече такава

).
Дайте реално приложими предложения как да се сортират темите в ОФФ.
Става дума за ясно и точно правило, което да регламентира какви теми може и какви не.
В момента ако ситуацията е следната:
Ако се заключват глупави теми - защо се заключва, нали е форум за взаимопомощ, защо тази я има, а другата не и т.н., и т.н.
Ако се оставят - защо има толкова тъпи теми.
Съвсем сериозно Ви призовавам да дадете примерни критерии.
Мисля, свежи идеи ще са от полза.
И така приятелю,
проблемът е комплексен и далеч не засяга само този форум, а абсолютно всеки голям сайт. Идва момент в който модераторският ресурс не е достатъчен за да поеме всичко което се излива във форума. Това е едно на ръка и е поправимо. За жалост другия основен фактор е извън всякакъв контрол. Там нещата опират до лична култура, електронно възпитание, вредни навици, липса на съобразителност и за жалост доста често до мързел що се отнася до пишещите...
Какво може да се направи и как?
Логична стъпка е да се разшири или оптимизира модераторското присъствие. Това от части върши работа, но само на пръв поглед защото резултатите са козметични и не се лекува причинителя на заболяването...
Друга правилна стъпка е създаването на раздел/тема изцяло за спам. Лично аз имам добра практика с подобен цял РАЗДЕЛ. Подобно нещо наистина има изумителен ефект по необясними за мен причини. Обира спама и действа позитивно на присъстващите. На такова място могат да отидат теми като фън, бисерите от форума, кой какво видял в нета + още много други бъзици и тъпотийки за разтоварване.
Добро решение разбира се е и някакво допълнение към правилата за постинги. Нещо на което работещите по форума да могат лесно да се опрат. Регламент който да застава зад действията на модераторите и да им позволява недвусмислено да могат да си сверят часовниците в случаите в които не са сигурни как да постъпят... Погрешно е обаче да се смята, че с нови правила ще стреснете народа. Правилата са инструменти на екипа и не са за плашене на "гаргите"
Като цяло верния път е отстояване на твърди позици от страна на модове и админи + вратичка за обиране на излишния спам. Проповядване на правата вяра (поведение във форума) и стремеж да научиш аудиторията как се ползва форум вместо каране и демонстративно мачкане на мнения и теми.
Понеже за реализирането на подобна "програма" се изисква доста ресурс и не само едно мнение, аз от своя страна си позволих да пусна тази тема просто с апел към всички участници в "скромното" ни VW семейство тук. Признавам, че ефекта ме изненада. Пускайки подобен топик при наличието на 5-6 активни в момента модератора ме караше да съм сигурен, че ще я видят не повече от 20-30 човека преди да излети към небитието... Сега обаче имаме дискусия. Има комуникация м/у потребители и модове което показва, че всички имаме интерес и желание да подобрим нещата