Възрастова граница за шофьор?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Да има ли горна граница за книжка?

ДА
153
44%
НЕ
64
18%
След 65 да се полага изпит
133
38%

Общо гласове: 350
Потребителски аватар
levonik
Автомобил: T3 Caravele D
Двигател: CS 1985

Мнениеот levonik » Вто 21 окт 2008 21:19

НЕ!

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Сря 22 окт 2008 7:21

Andrey написа:Аз съм против. Може да се въведат определени ограничения - медицински и технически ама да се лишават ми се струва прекалено.
Освен това трябва да се погледне и статистически - струва ми се, че не са най-опасния контингент на пътя.
Аз например бих въвел много екзотично ограничение в кубатурата и мощността на хора, които нямат деца.

Веднага си права 3 деца.... ако ме разбираш..пак ще си карам 5 литровото БМВ и ще газа хората по улицата....

Потребителски аватар
nando 16v
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот nando 16v » Сря 22 окт 2008 13:45

Да твърдо

Потребителски аватар
Insect
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Insect » Сря 22 окт 2008 23:38

ДА
не веднъж съм ставал свидетел на дядовци - убийци!
един път дори с един приятел (и неговата кола) се бяхме паркирали пред една фурна и си ръфахме банички. Някакъв си дядо, решава че трябва да паркира зад нас. Човека видимо беше надхвърлил 70-те. Винаги съм се отнасял с голямо уважение към по възрастните хора, но този човек премина всякакви граници. Първо в опит да вкара колата си зад нашата, удари едно поло с задницата на жигулката си. После докато се обръщаше да види какво аджеба става, изтърва съединителя и удари колата на приятеля. Колата му изгасна съответно. Моя човек слезе да види какво е станало и докато гледа тоя си пали колата на скорост и ба, пак... Моя му вика... абе дедо... луд ли си ??? дай аз да ти паркирам колата като неможеш... От което дедото пак пали колата този път не на съединител, но вместо на задна, дава на първа... от което сами се сещате какво се получава. Мен ме напуши яко на смях, но на приятелчето ми хич не му беше смешно, тъй като бронята му вече падаше.
Няма да продължавам да пиша че няма време, но на финала имаше две паднали брони на земята.
Е ако ми кажете че на тия хора не трябва да им се забрани карането...
По тая логика давайте да даваме на 13 годишни деца да карат... мисля че ще се справят по добре... поне се трнират NFS едно друго...

Потребителски аватар
tisho_tch
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_tch » Чет 23 окт 2008 9:00

Insect написа:ДА
не веднъж съм ставал свидетел на дядовци - убийци!
един път дори с един приятел (и неговата кола) се бяхме паркирали пред една фурна и си ръфахме банички. Някакъв си дядо, решава че трябва да паркира зад нас. Човека видимо беше надхвърлил 70-те. Винаги съм се отнасял с голямо уважение към по възрастните хора, но този човек премина всякакви граници. Първо в опит да вкара колата си зад нашата, удари едно поло с задницата на жигулката си. После докато се обръщаше да види какво аджеба става, изтърва съединителя и удари колата на приятеля. Колата му изгасна съответно. Моя човек слезе да види какво е станало и докато гледа тоя си пали колата на скорост и ба, пак... Моя му вика... абе дедо... луд ли си ??? дай аз да ти паркирам колата като неможеш... От което дедото пак пали колата този път не на съединител, но вместо на задна, дава на първа... от което сами се сещате какво се получава. Мен ме напуши яко на смях, но на приятелчето ми хич не му беше смешно, тъй като бронята му вече падаше.
Няма да продължавам да пиша че няма време, но на финала имаше две паднали брони на земята.
Е ако ми кажете че на тия хора не трябва да им се забрани карането...
По тая логика давайте да даваме на 13 годишни деца да карат... мисля че ще се справят по добре... поне се трнират NFS едно друго...

Е да ама пак говорим за паднали брони и счупени фарове (неприятно наистина), но сериозната статистика сочи че истинските УБИЙЦИ и самоубийци са младите шофьори, не случайно сериозни застрахователи като АЛИАНЦ предвиждат най-голям риск и съответно най-високи вноски именно на младите шофьори и най- малък риск в средата около 60-те годишните.

Потребителски аватар
Masserati
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Masserati » Чет 23 окт 2008 10:11

Малко ОФФ:

Оня ден в автокъщата дойде един човек 33набор (демек на 75 години) и си купи голф 4.След като колата вече му беше регистрирана и готова за каране просто се прекръстих около 5 пъти само докато излезе от автокъщата.То тва мигач, то тва разликата между първа и задна скорост,то му гасна колата около 4 пъти, излезе на улицата и подкара без да се огледа наляв или надясно за коли абе страшна работа ви казвам.Имал книжка от 40 и кусур години, ама според мен определено ще направи неква беля човека :?

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Чет 23 окт 2008 10:17

levonik написа:НЕ!

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Чет 23 окт 2008 10:22

Според мен това с изпита е най-вървежно.Все пак не може да се поставят всички под общ знаменател

Потребителски аватар
ilkomuhata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ilkomuhata » Чет 23 окт 2008 10:22

и според мен трябва да има

Потребителски аватар
ДАНЧО
Автомобил: Audi A4 B6
Двигател: AVB 2003

Мнениеот ДАНЧО » Съб 22 ное 2008 23:34

Писна ми от кьорави дъртаци.Дори без странични огледала.Според мен 100% трябва да има някакъв изпит по строг дори и от първоначалния,освен това обстоен преглед при лекар!

Потребителски аватар
VW_Ventsi
Автомобил: VW GolF III
Двигател: ABF 94

Мнениеот VW_Ventsi » Съб 22 ное 2008 23:42

гласувам да се полага изпит след 65,защото ако човек все още си има мерака да си кара vw-то и може да го прави,защо да му се отнема книжката,да се яви отново на изпит и ще се види дали още е кадърен или трябва да забрави за тръпката от шофирането

Потребителски аватар
vaskoniracing
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoniracing » Съб 22 ное 2008 23:51

Вярно,че след тази възраст реакциите на всеки се забавят,но като се замисля в Германия повечето луксоз и спортни коли се карат от хора на тази възраст то е хубаво поне да им се даде шанс.Изпит

Потребителски аватар
bnvp
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: 2E 1991

Мнениеот bnvp » Нед 23 ное 2008 0:06

Трябва да има ограничение за възрастта.Не мога да кажа точно след колко години да се забранява,това трябва по-компетентни хора от мен да го решат.Но човек на 90 години например не може да има рафлекси да управлява кола и да я паркира.А повечето,които виждам тук във Варна,карат над 30 годишни коли без нито едно огледало,пререждат се без да гледат къде отиват,карат по средата на пътя,понеже не виждат лентите,някои карат на зиг-заг(миналата седмица видях един да прави ляв завой на един светофар,та човека си отиде в секцията за ляв завой,и изведнъж се отклони вдясно,където имаше караща си направо кола,добре че човека успя да намали и да се отклони леко в дясно,че се разминаха на милиметри) и дори съм виждал такива които не могат да видят светофара без да спрат на 20 см от него.Човек не е вечен,идва време в което трябва да се откаже от някои неща и да даде път на по-младите,които също трябва да се замислят какво правят по пътищата.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Re:

Мнениеот my heart iS iCe » Сря 06 яну 2010 9:50

bnvp написа:Трябва да има ограничение за възрастта.Не мога да кажа точно след колко години да се забранява,това трябва по-компетентни хора от мен да го решат.Но човек на 90 години например не може да има рафлекси да управлява кола и да я паркира.А повечето,които виждам тук във Варна,карат над 30 годишни коли без нито едно огледало,пререждат се без да гледат къде отиват,карат по средата на пътя,понеже не виждат лентите,някои карат на зиг-заг(миналата седмица видях един да прави ляв завой на един светофар,та човека си отиде в секцията за ляв завой,и изведнъж се отклони вдясно,където имаше караща си направо кола,добре че човека успя да намали и да се отклони леко в дясно,че се разминаха на милиметри) и дори съм виждал такива които не могат да видят светофара без да спрат на 20 см от него.Човек не е вечен,идва време в което трябва да се откаже от някои неща и да даде път на по-младите,които също трябва да се замислят какво правят по пътищата.

Напълно съм ЗА! Но това не означава че всички пенсионери са убийци. Това си е до умствения бъгаж на човек, и до това колко е комплексиран. Неможе да караш яка кола или някаква малолитражка, и да показваш майсторлък на пътя?! Че на кой му пука ти как можеш да шофираш, тия номера ги прилагай на полигона някаде, че от такива изгъзаци стават белите. Кой се дави в морето, този който си мисли че може да плува. :screwy

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Възрастова граница за шофьор?

Мнениеот Barboukov » Сря 06 яну 2010 13:38

За. И аз искам да има възрастова граница. Като след определена възраст книжката да се преиздава за 1 година и да подлежат на психотестове или някакъв друг проверовъчен изпит.

Също така хора, прекарали инсулти, инфаркти и темподобни да нямат право да управляват МПС независимо от възрастта им.

Да се следи стриктно дали даден водач трябва да управлява с очила. Има ги и такива водачи, на които не им дреме въобще.

Ама първо трябва да се изчисти страната от пияни драйвъри. Отнемане на книжка за 5 години даже им е малко. При повторно нарушение - лишаване доживотно.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”