Голф 4 ABS - Проблем или нещо нормално?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
dpetrov
Автомобил:
Двигател:

Голф 4 ABS - Проблем или нещо нормално?

Мнениеот dpetrov » Нед 16 дек 2007 10:54

Здравейте колеги,
Колата е Голф 4 1.9 SDI 1998г.
Наскоро ми направи впечетление, че като сам на лед или нещо от сорта и натисна спирачката... като се вчключи АБС го усещам сякаш стържа с нещо в/у пътя.
Т.е. колко пъти до сега съм каръл др. коли АБС-а тръгва "да рита" така да се каже... докато при моя голф не е така. Там сякъш стърже нещо.
Нормално ли е това?

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Re: Голф 4 ABS - Проблем или нещо нормално?

Мнениеот chefito » Нед 16 дек 2007 11:05

dpetrov написа:Здравейте колеги,
Колата е Голф 4 1.9 SDI 1998г.
Наскоро ми направи впечетление, че като сам на лед или нещо от сорта и натисна спирачката... като се вчключи АБС го усещам сякаш стържа с нещо в/у пътя.
Т.е. колко пъти до сега съм каръл др. коли АБС-а тръгва "да рита" така да се каже... докато при моя голф не е така. Там сякъш стърже нещо.
Нормално ли е това?

трите ми коли стържат така...., но наистина другите 2 подритват....за мен е нормално...

dpetrov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dpetrov » Нед 16 дек 2007 11:13

супер ;)
ти оправи ли тропането :)

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Нед 16 дек 2007 11:16

dpetrov написа:супер ;)
ти оправи ли тропането :)

НЕЕЕЕЕЕЕ побърква ме брат....почвам да си мисля че е от гърнето...в завой като влизам ляв и вкарам втора почва да гърми чак едно такова...адски е странно не съм срещал такъв проблем до сега...викам си щом в завой значи е каре....да ама не е каре здрави са...гърнето и то е здраво...освен да е запушено малко и да издиша от някъде....майсторите ми казаха че съм луд и нищо и нямало ама мен ме дразни мнооого

dpetrov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dpetrov » Нед 16 дек 2007 13:04

хаха.. и мен майсторите ми викат че съм ЛУД... всеки път като намеря някой дефект.. те викат нормално, колата устарява.. ама аз не та не...
А понякога малко трудно влизат 1ва и 2ра.... особено от 1ва към 2ра.. смених маслото на скороностата кутия... отначало като чели беше по-добре... дали е внушение?
Иначе тропането... като почне да чука така... все едно ми забива пирно някой!!!! Ще хвана да я махна колата да не ме е яд :lol: (нема начин)

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Нед 16 дек 2007 15:57

dpetrov написа:хаха.. и мен майсторите ми викат че съм ЛУД... всеки път като намеря някой дефект.. те викат нормално, колата устарява.. ама аз не та не...
А понякога малко трудно влизат 1ва и 2ра.... особено от 1ва към 2ра.. смених маслото на скороностата кутия... отначало като чели беше по-добре... дали е внушение?
Иначе тропането... като почне да чука така... все едно ми забива пирно някой!!!! Ще хвана да я махна колата да не ме е яд :lol: (нема начин)

СЪЩИЯ ПРОБЛЕМ С ПЪРВА И ВТОРА!

Смазвах...маслото гледах....накрая го зарязах...усетих че ако придърпам силно лоста към мен и тогава нагоре /надолу за втора/ влизат доста по лесно...

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 16 дек 2007 16:10

Нормално е да "стърже" ABS-а ! На по старите коли предимно "рита" а на по-новите "стърже" което според мен се дължи на това че интервалите на стискане и отпускане на накладките са по-чести което води ди по-добро спиране !

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Нед 16 дек 2007 16:14

Stivi написа:Нормално е да "стърже" ABS-а ! На по старите коли предимно "рита" а на по-новите "стърже" което според мен се дължи на това че интервалите на стискане и отпускане на накладките са по-чести което води ди по-добро спиране !

хмммммммммммм....има логика....97ма вектра рита....98ма голф стърже+ рита леко....корсата не усещаш изобщо...

dpetrov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dpetrov » Нед 16 дек 2007 16:57

значи е нормално... въпреки че аз съм наблюдавъл силно ритане при поло 2002 или 2003... сигурно си е до настройка на АБС-а, като както казва колега е по-добре да стърже? :)

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пон 24 ное 2008 10:10

Не искам да отварям нова тема.
При мене сега го забелязах това триене в събота и неделя. Колата ми прави впечатление, че не спира като хората. Неспирането се изразява в интински лед. Като сляза там изобщо не може да се ходи ама никак.
А на мокро или леко заледено нито стържи нито рита а си спира какси трябва.

Но не това ме протеснява чак толкова а че чувам една маника от към страната на жабката ( Определено не е вътре жабката може би отвън близо до компа ) да бучи и то силно когато започне да стърже педала.
Като отпусна спирачката спира да ръмжи.

- Накладки имам и дисковете са наред;
- Спирачна течност имам;
- Нямам записани грешки за АБС'а;
- Бушоните са ми на място и не изгорели;

Някакви идея за този шум от тая машинка която ръмжи само и единствено при включването на АБС'а ?

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пон 24 ное 2008 22:14

Може би изрових някаква стара тема или никой не знае за какво става въпрос ?

Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Мнениеот skotis » Пон 24 ное 2008 23:13

Аз доколкото знам има няколко вида ABS и някои стържат (по-добрите), някои ритат... Това с годините на автомобила няма логика, защото Поло си е бюджетен автомобил, освен това е сравнително малка кола и е нормано да има по-старото поколение ABS. Нисан Екс Трейл стърже ABS-а и спира доста добре, голфа ми също стърже, но не спира чак толкова добре, Ситроен Ц3 рита... Сега за спирането освен ABS от огромно значение са и гумите (марка, размер, нови/стари), но определено е по-добре ABS-а да стърже от колкото да рита, според мен (Обосновка - по-голяма е честотата на стискане и отпускане на диска и се създава усещане, че стърже, а всъщност рита но доста повече пъти от другия ABS)

XmUrF
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот XmUrF » Пон 24 ное 2008 23:42

Не знам при мен точно как бих го определил, но ритането е съвсем малко, почти не се усеща, и се чува странен звук да, но никога не съм се замислял. Не бих го определил точно като стържене, по-скоро като триене на накладки в криви (мокри) дискове, такова усещане ми създава. Колата е Голф 4

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Вто 25 ное 2008 9:19

XmUrF написа:по-скоро като триене на накладки в криви (мокри) дискове, такова усещане ми създава. Колата е Голф 4

Точно това се чува/усеща и при мен. А нещо да си правил по въпроса?

skotis написа:Сега за спирането освен ABS от огромно значение са и гумите (марка, размер, нови/стари), но определено е по-добре ABS-а да стърже от колкото да рита, според мен

Определено си прав в размишленията.
А като натиснеш педала до дупка но на сериозен лед колата тръгва ли да залита поне малко?
Защото аз с пежо 406 като натиснех педала ( рита ще ми счупи крака ) и няма мърдане ни наняло ни надястно но май имаше и аср :roll: .
Аз от там правя сравнения това ми първата зима с АБС на немска кола.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Вто 25 ное 2008 9:57

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”