Някой взимал ли е неустойки от стройтелство на зелено?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
Някой взимал ли е неустойки от стройтелство на зелено?
Стройтеля ми пресрочва стройтелството на апартамента който купих на зелено.Сумата вече взе да става доста солидна.Лошото е че не познавам някой който да е опитвал да вземе неустойките полагащи се по договора.Ако някой го е парвил или знае нещо на темата да свирка.
- Green_Madness
- Автомобил:
- Двигател:
Не знам доколко ще съм ти полезен, но ще споделя. Един приятел трябваше да се нанесе февруари тази година в жилището си и още не е влязъл... На зелено закупено от роднина-строител
Чашата беше преляла и решиха да го съдят, но се консултираха и им казаха, че ако заведат дело, на онзи - строителя, ще му забият запор на парите и хората (всички са му платили на 100%) дефакто ще изгорят - знаете делата как се влачат. И с триста зора и кандърми сигурно ще влязат да живеят януари 2008 г. - горе-долу 1 г. закъснение. А пък говорим и за това, че строителят е бил "сигурен човек"...

- connor cane
- Автомобил:
- Двигател:
Аз съм го правил, но не за мен, а за клиенти - когато се занимавах с това. Трудно се вземат пари за забавяне, освен ако строителят не ги даде доброволно. А това е все едно да видиш бяла лястовица.
Значи всичко зависи от договора, който си подписал - доколко те защитава, доколко връзва гащите на строителя и тн. Много са тънки нешата с "форсмажорните" обстоятелства. Строителят не е отговорен за тях, и ако успее да докаже, че забавянето е заради форсмажор (може и световната криза да изкара, зависи колко му е добър адвоката),не носи отговорност. Това, разбира се, е само прост пример.
Каква сума си предплатил?
На каква фаза е строежа?
Може да го съдиш, ама по принцип всички знаем колко време се точат делата в България - ще ти побелеят косите. Пак опираме до адвоката на предприемача - ако почне да прилага хитринки - болен, отсъстващ, не знам си какво, делото ще продължи години. А ти ще трябва и на адвокат да даваш пари. Е.ана, че изтървана.
По-добре отиди при строителя и се разберете - питай го що така се мотае, кога реално ще е готов, леко го заплаши, че ще го съдиш и така.
Дано се оправят нешата.

Значи всичко зависи от договора, който си подписал - доколко те защитава, доколко връзва гащите на строителя и тн. Много са тънки нешата с "форсмажорните" обстоятелства. Строителят не е отговорен за тях, и ако успее да докаже, че забавянето е заради форсмажор (може и световната криза да изкара, зависи колко му е добър адвоката),не носи отговорност. Това, разбира се, е само прост пример.
Каква сума си предплатил?
На каква фаза е строежа?
Може да го съдиш, ама по принцип всички знаем колко време се точат делата в България - ще ти побелеят косите. Пак опираме до адвоката на предприемача - ако почне да прилага хитринки - болен, отсъстващ, не знам си какво, делото ще продължи години. А ти ще трябва и на адвокат да даваш пари. Е.ана, че изтървана.
По-добре отиди при строителя и се разберете - питай го що така се мотае, кога реално ще е готов, леко го заплаши, че ще го съдиш и така.
Дано се оправят нешата.

- connor cane
- Автомобил:
- Двигател:
Vizor написа:connor cane ти обясни варианта.. кажи му там .. съд мъд .. такива работи ама само ги намекни
той със строежа веднага може да те контрира, че при такава температура е забранено да се работи и всякакви такива глупости и пак ще се измъкне..
С времето не може да се измъкне, щото в договора (предварителния) има срок за АКТ 15 (в повечето случаи). След като е дал тоя срок, строителят трябва да си е направил сметката коге ше е студено, топло, кога ще вали градушка, колко цигани трябва да дойдат, за да декофрират плочите, да носят тухлите, да шпакловат стените и такива неща.
Но от 9 извора вода ще донесе ипак ще се измъкне, че не е виновен - дава 1000 лева на адвоката и пей сърце.
Много зависи от това колко пари са платени - обикновено е 30% първоначално, 30% на Акт 14, 30% на Акт 15 и 10% - при прехвърляне или при Акт 16. Но пак зависи. Колегата може да е предплатил и строителят да му е дал отстъпка.
- Rabbit_TDI
- Контакти:
То всички се бавят с 1 година - тва ми е ясно.Просто се пак за тая ена година съм се бутал с наеми и е редно да си платят за тва нещо.Иначе темата що слагат срокове дето не изпълняват е цяла тема
- отговора е щото се занимават с тва дето не им увират главите.Иначе не смятам да говоря нищо със стройтеля преди да е дощъл Акт 16 и да съм влезнал във владение /защото ако си подразни и той ще ме абви с подписването на документите
/,а и като му взема пари дет се вика с кво ще построй блока.Идеята ми е след Акт 16 да си пусна делото/всъщност незнам адли изобщо дело се нарича ,или е нещо друго/.Иначе в договора съвсем ясно е опоменато ,че ми дължи неустойки/е с изключение на въпросните "форсмажорни обстоятелства"/.

- Rabbit_TDI
- Контакти:
chefito написа:Мислите ли, че строителят не иска по-бързо да стане строежа? Сега, ако заведете дело, ще забавите още повече строежа. Едва ли го искате....търпение...2 строежа чаках тази година и двата станаха с 7 месеца закъснение....общо взето е нормално...
Не искам сега да го водя делото.Ще изчакам като се построй естествено

- propparo
- Автомобил:
- Двигател:
chefito написа:Мислите ли, че строителят не иска по-бързо да стане строежа? Сега, ако заведете дело, ще забавите още повече строежа. Едва ли го искате....търпение...2 строежа чаках тази година и двата станаха с 7 месеца закъснение....общо взето е нормално...
Абсолютно точно,на никой не му е в изгода от случилото се да се преминава в съдебната зала,в крайна сметка и строителя ще иска да си финишира всички обекти за да има печалба и той тая година.Едва ли някой в началото на годината е очаквал чак такава криза.
Строителя винаги може да се оневини със закъснели доставки на материали,фалирали фирми от които купува,откази на фирми доставчици и прочее--това за разлика от времето не може да се прогнозира.
Даже няма смисъл и от леки заплахи--ако е бил решил още в началото да направи само далавера и да завлече хора---нямаше да строи изобщо предполагам.
- Adnan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Това са глупости строителите вече минаха по наглост и лъжливост дори джамбазите от горубляне!
Ако не си търсиш правата ще те смачкат какво от че имало криза и не може да предвиди. Но може да взима по 1500 ЕУРО на квадрат и да те мотае с 5-10 документа без които не може да си вземеш кредит!
И накрая излиза едно строителство с криви стени, неупътнени шахти, замръзване на водопроводи ...
Ако не си търсиш правата ще те смачкат какво от че имало криза и не може да предвиди. Но може да взима по 1500 ЕУРО на квадрат и да те мотае с 5-10 документа без които не може да си вземеш кредит!
И накрая излиза едно строителство с криви стени, неупътнени шахти, замръзване на водопроводи ...
- Rabbit_TDI
- Контакти:
zueka1 написа:Аз се преборих за обезщетение за забавяне, но беше голяма мъка. Ставаше дума за 10% по договор, което ми беше и последната вноска за апартамента. Строителя взе да ми смята средни наемни цени и т.н. но накрая ми даде гараж като обезщетение. Пазарих се като циганин.
И аз точно за гараж си мисля.Ти кога се занимава с това нещо преди последна вноска ,или след.Защото на мен в договора ми е за всеки ден просрочка до датата на взимане на Акт 16.Отделно аз напрактика дори не съм собственик в момента преди да си платя последна вноска.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”