connor cane написа:Колега, успокой топката, малка шегичка - не го взимай навътре - не си го слагай твърде много.![]()
Айде тогава и малко технически подробности: карал съм 1,6 АБУ доста, а 1,4 АБД - всеки ден. АБУ е просто поизцеден АБД - то и като отвориш капака на два такива Голфа, разлика няма почти никаква, да не кажа въобще. Даже скоро май в някаква тема гледах, че един колега се съмняваше, като са му сменяли коляновия вал, да не са му сложили от АБД - неговия мотор беше АБУ - което идва да покаже, че даже и някои части са съвместими и почти еднакви.
Откъм вървене 1,6 е малко по-пъргав и максималната му скорост е по-голяма - все пак е с 15 кончета повече от 1,4, но включиш ли му клима, да речем, увяхва като перпикано мушкато - слабее някак си.
Можеш да го чипираш, но при тези двигатели максималното, което би могло да се постигне, е 8-10% увеличаване на мощността - за 7-8 коня просто не си струва парите и усилията.
Айде дано съм ти бил малко полезен със споделения личен опит.![]()
![]()
Мда определено е така май колега. Мен няколко пъте ми се случва като вдигна капака на вентото и да ми кажат, че двигателя ми е 1.4, а той си е 1.6 серия ABU 75 коня.

, т.е. нема на къде да се суче и цеди повече. А бе не е за гонки въобще - това моторче е за икономийка направено. Аз съм много доволен от него, въпреки че го имам от скоро и въпреки, че задвижва масивното купе на "Венто". Сложих си 15" джанти с нормален профил (65) и впоследствие стана така, че извънградско на 2800 - 2900 оборота съм на 100+ км/ч , а оттам и супер икономията - газ - 6.0/7.5 на 100. Това е то! В чудо се бях видял с разхода на Голфа, който (слава богу) продадох. Той беше с АЕК 1.6 101 к.с. - уж по-динамичен , по-икономичен... УЯ МУ!! Ядеше по 12/15 литра газ градско - да му го ръгна на динамиката аз!! Ако искам да ми върви яко колата, съответно и да ме събаря откъм поддръжка и гориво - ще си взема ГТИ, но предпочетох икономията за сметка на вървежа - АБУ е отговора, колкото и да го плюят тук. Вярно, че АБС мотора е най-издържливото копеле, но мисля че е по-подходящ за каруцари, които само карат без да се разправят с консумативи и т.н. АБУ е по-икономичен и ако човек си го поддържа - всичко е ОК.