Въпрос за изплащане на годишен отпуск

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за изплащане на годишен отпуск

Мнениеот jijibs » Вто 25 ное 2008 20:32

Колеги, имам ли право на претенции към настоящия си работодател, ако искам той да ми изплати или да ми разреши да използвам годишния си отпуск, който не съм използвал от предната си работа? Не съм ползвал и не са ми изплатени 5 месеца и 12 дни от предишната ми работа (на сегашната ми работа съм от 3 месеца).
Или да пия една студена вода (кубче лед във водката брои ли се? :)
Разгледах темите в търсачката вече! Благодаря!

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 25 ное 2008 20:34

ИМАШ 5 МЕСЕЦА ПЛАТЕН ОТПУСК?!

Да предположим, че си работил 5 месеца и 12 дни при предишния без да ползваш отпуск. При такъв сценарий предишния работодател трябва да ти ги изплати, защото не се прехвърлят. Малко късно питаш, как да ти кажа :)

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Вто 25 ное 2008 20:35

според мен пиеш вода. Ма да кажат адвокатите. Щото ако си МОЙ работник и след 3 месеца работа поискаш 5 месеца отпуска... Сещаш ли се?

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Вто 25 ное 2008 20:38

С оскъдните си познания на кодекса мисля че нямаш никакъв шанс :cry: Единствено може би е да съдиш бившия си работодател :roll:

Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jijibs » Вто 25 ное 2008 20:42

не се изразих ясно извинявайте. имам стаж от предната работа 5 месеца и 12 дни, за които не съм ползвал отпуската.
Че ще иска да ме прецака сегашния работодател то е ясно :) (въпрос на друга тема са коментарите за това).
Смятам, че има лигока да имам претенции и за това питам. Че е късно късно е, но не е минала годината все още.

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 25 ное 2008 20:44

jijibs написа:не се изразих ясно извинявайте. имам стаж от предната работа 5 месеца и 12 дни, за които не съм ползвал отпуската.
Че ще иска да ме прецака сегашния работодател то е ясно :) (въпрос на друга тема са коментарите за това).
Смятам, че има лигока да имам претенции и за това питам. Че е късно късно е, но не е минала годината все още.

Казах ти, претенции можеш да имаш ЕДИНСТВЕНО към предишния си работодател!
Към тоя за 3 месеца стаж би трябвало да имаш около 5 дни платен отпуск.

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Вто 25 ное 2008 20:46

Щом имаш 8 месеца непрекъснат трудов стаж, би трябвало да можеш да си вземеш отпуска. Независимо дали от единия или от другия

Потребителски аватар
trunner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот trunner » Вто 25 ное 2008 20:47

ISRalien написа:
jijibs написа:не се изразих ясно извинявайте. имам стаж от предната работа 5 месеца и 12 дни, за които не съм ползвал отпуската.

Казах ти, претенции можеш да имаш ЕДИНСТВЕНО към предишния си работодател!
Към тоя за 3 месеца стаж би трябвало да имаш около 5 дни платен отпуск.

Много верно!
А аз мога да предположа как ще реагира предишния ти шеф! :director

Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jijibs » Вто 25 ное 2008 20:51

Имам една информация, че по принцип се полага платен годишен отпуск, заради това, че съм си плащал данъците и др. удръжки от брутната заплата и т.н.
Така, че въпроса е дали държавата ми е задължена (щом внасям на нея пари) и тя ми дава правото на отпуск (платен), чрез работодателя ми. Какво значение има дали е сегашния или предишния?
По принцип разсъждаваме хипотетично.
В кодекса на труда ги няма уточнени тези неща (то бива демокрация и право на свободна информация ама къде да я търся?)

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 25 ное 2008 20:55

Не.
Платения отпуск НЕ се прехвърля. Предишния работодател е длъжен да ти го изплати, ако не си го използвал.
Друг е въпроса, че никой няма да ти го предложи, освен ако сам не си го поискаш.
По пътя на логиката, за да си го ползваш от тоя, би трябвало бившия да го изплати на тоя, ама на тая заплата, на която си сега. Това си е невъзможно според мен :)

Потребителски аватар
trunner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот trunner » Вто 25 ное 2008 21:03

знаеш ли вица за "по принцип и де факто"?
Иванчо се прибира от училище и казва на татко си, че днес учили за разликата между двата израза, но горкия не могъл да я разбере. Та таткото решил да го светне и извикал сестрата на Иванчо.
- Я кажи моето момиче, за 500 кинта ще преспиш ли с директора на даскалото?
- ма как бе тате, ма аз не съм такава, ма не знам кво... ама ако наистина се налага... защо не?
Извикал човечеца съпругата си:
- Я бе, за 500 кинта ще дадеш ли на шефа?
- е как бе мъжо, аз не съм такава жена... ма ако се налага... айде, щом е за теб... пък и 500 лева са си пари...
Видя ли Иванчо казал бащата, по принцип ни трябват 1000лв, а де факто си имаме две курви вкъщи!
Не се надявай бате, не исках да ти го казвам ама духаш супата, освен ако бившия шеф не е супер пичага и не ти изплати всичко. Но пък ако беше такъв, тази тема и нашите коментари нямаше да съществуват, така че... пий една студена вода... ей така... хипотетично

Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jijibs » Вто 25 ное 2008 21:09

Съвсем нехипотетично смятам да се разправям тези дни със счетоводителките :) Най-много да си изям евентуалната премия за Коледа, ама АТАКА и тва е :) :headbang

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Вто 25 ное 2008 21:15

ама ти имаш и счетоводителки.
питай тях, те ще ти кажат най-добре.
и успех с отпуската.
само да ти кажа, че това, кото ти дължи предшния работодател не ти го дължи сегашния :wink:

Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jijibs » Вто 25 ное 2008 23:08

В Наредбата за работното време, почивките и отпуските има един интересен член:
Чл. 33. (1) Когато работник и служител с придобито право на отпуск премине на работа в друго предприятие, за календарната година на постъпването той ползува платен годишен отпуск пропорционално на прослужените месеци в това предприятие.

(2) Когато след ползуване на платения годишен отпуск в пълен размер трудовото правоотношение се прекрати в същата календарна година, работникът и служителят не дължат обезщетение на предприятието за частта от отпуската, за която не са отработили съответното време. До края на същата календарна година работникът и служителят нямат право да ползуват платен годишен отпуск освен ако за новата работа се предвижда отпуск в по-голям размер.

От горното се разбира, че имам право на платен годишен отпуск от втория работодател също. Но става ясно и че ако ползвам всичката отпуска при първия работодател, аз нямам право на още отпуска от втория (за календарната година - 20 дни). Тоест би важило и обратното: ако не съм си я ползвал от първия работодател, то мога да си я ползвам при втория. Само, че вече това е въпрос на коректност. Отпуската си е 20 дни и имам право да си ги ползвам. Как смятате?

Благодаря на batmilko, че върна темата от небитието.

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 25 ное 2008 23:46

Е нема такова тълкуване на закона, честно :lol: 10 човека се изредихме да ти обясняваме, че няма как да стане, ти де ли продължаваш :)

Когато работник и служител с придобито право на отпуск премине на работа в друго предприятие, за календарната година на постъпването той ползува платен годишен отпуск пропорционално на прослужените месеци в това предприятие.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”