Някой взимал ли е неустойки от стройтелство на зелено?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 25 ное 2008 11:51

Tyan написа:http://vwclub.bg/forum/viewtopic.php?t=76588&highlight=%ED%E5%F3%F1%F2%EE%E9%EA%E8

разгледай това може да ти е от полза

:да:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 25 ное 2008 11:56

можеш да го съдиш
той требе да доказва, че е закъснял без вина
ако си обаче пред разрешение за ползцване, изчакай да го вземеш и го почвай мизерника
за съжаление много тикви станаха строители, без да са виждали бетон наживо
но така е като 7-8 години от 100 лева вложени се изкарваха 400-500 всеки стана строител

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 25 ное 2008 12:41

Pichaga написа:можеш да го съдиш
той требе да доказва, че е закъснял без вина
ако си обаче пред разрешение за ползцване, изчакай да го вземеш и го почвай мизерника
за съжаление много тикви станаха строители, без да са виждали бетон наживо
но така е като 7-8 години от 100 лева вложени се изкарваха 400-500 всеки стана строител

:да: - така ще направя.Иначе и аз бях пред моралната дилема дали трябва да го съдя ,щото както казаха колегите извинения за забавяне дал господ - ама в крайна сметка не съм го карал да пише тая дата насила.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 25 ное 2008 12:47

Добре де, в тоя прекрасен закон няма ли такава точка, че след като тоя е дал тая дата трябва да си сметне и метеорологичните условия и всички други възможни пречки?
Баси, не може зимата да очакваш да пече слънце...

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 25 ное 2008 16:16

Всичко зависи от договора за строителство и какво точно е написано в него - как се смятат сроковете. Както писа Пи по-горе, изчакай, и после удри. А може и да не изчакаш. От теб зависи. Има начин да си се вземат тези парици.

Потребителски аватар
StanTheMan
Автомобил:
Двигател: AFT
Контакти:

Мнениеот StanTheMan » Вто 25 ное 2008 20:55

Цялата необходима информация ти е в Договора!
От там почни :wink:
А иначе дано строителя да има "сили" да ти довърши апартамента в най-скоро време, че като гледам финансовата криза с какъв размах удари строителите в БГ, не знам кога ще се освестят.

zueka1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zueka1 » Вто 25 ное 2008 21:16

Rabbit_TDI написа:
zueka1 написа:Аз се преборих за обезщетение за забавяне, но беше голяма мъка. Ставаше дума за 10% по договор, което ми беше и последната вноска за апартамента. Строителя взе да ми смята средни наемни цени и т.н. но накрая ми даде гараж като обезщетение. Пазарих се като циганин.

И аз точно за гараж си мисля.Ти кога се занимава с това нещо преди последна вноска ,или след.Защото на мен в договора ми е за всеки ден просрочка до датата на взимане на Акт 16.Отделно аз напрактика дори не съм собственик в момента преди да си платя последна вноска.

Преди последната вноска. Обезщетението за забава беше до 10% от общата стойност по договор и равно на последната вноска. Много внимателно си прочети договора или викни приятел юрист.

Потребителски аватар
joser
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот joser » Вто 25 ное 2008 21:36

ех, rabbit-е, и ти ли? аз мисля да не стигам до твоя вариант, но се подготвям за него. наистина си прочети договора и виж при какви условия ти дължиш неустойка и при какви изпълнителя дължи на теб. и после, ако си в правото при закъснение от негова страна - правите анекс към договора ви, който се подписва и от двете страни - ..се задължава доброволно в срок ...изплати неустойка.. на .. в размер на ... и тн, имам формата.
втори вариант - взимане чрез съда, тогава първото нещо е да се обърнеш към юрист с цялата бумащина по тая сделка.
засега до тук съм стигнала с проучването по въпроса :)
късмет.

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Сря 26 ное 2008 1:44

ISRalien написа: трябва да си сметне и метеорологичните условия и всички други възможни пречки?
Баси, не може зимата да очакваш да пече слънце...

:roll: Абе НАСА не може да пресметне метеорологичните условия на датите за изтрелване на совалките си, какво остава за строителите :roll:

Най- трудно се взимат пари от човек с пари.
Почти съм сигурен, че в договора за покупко- продажба има клауза, която дава на строителя възможност за тримесечно закъснение от датата обещана за предаване на апартамента без да плаща неустойки.
Така че си смятай неустойките след тази дата.

Ако сумата е малка (до 6к лв.)има два варианта:
1. Пазариш се все пак за някакви пари.
2. Искаш да ти се направят довършителните работи по апартамента.
По- изгоден е втория вариант защото, така или иначе трябва да си довършваш апартамента, и ако не си майсторееш сам тази цифра едва ли ще покрие разходите ти, а от гледна точка на строителя, той вместо 6 ще плати реално около 4-4500лв., понеже има работна сила(леле как звучи :lol:), за чийто труд плаща жълт стотинки, ползва отстъпки за материали и др. Въпреки всичко това обаче, трябва да сключиш анекс към договора си, в който да са отразени точните видове качествена работа, точните видове материали(вид, производител, партиден или каталожен номер, качество което се доказва със сертификат или декларация за съответствие), количества. Препоръчвам за анекса да водиш адвокат. То по принцип с адвокат е най- добре да се тръгне още от начало.
Ако сумата е по- голяма(до 10к евро) гараж е много удачен вариант за обезщетение поради факта, че на строителя му е излязъл около 4 евро, и така той пак ще ти изплати по- малко обезщетение.
Ако сумата е над 10к- забрави да вземеш нещо.

Тука май е време да отбележа, че на много новодомци, невстъпили във владение им идва гениално тъпата идея да рекетират строителя като не подписват акт 15 с обяснението, че това е единственият им коз с който ще си осигурят изплащане на обезщетението за забавяне. Защо е тъпа и проста тази идея- ЕДНОТО НЯМА НИЩО ОБЩО С ДРУГОТО. Със съставянето на този акт на практика се извършва предаването на строежа и строителната документация от строителя на възложителя. С неподписване на този акт все едно казваш, че искаш ти да плащаш за забавянето на останалите собственици. Така е защото бавиш процедурата по акт 16 и в този случай строителя не е виновен.
И все пак, ако не стигнете до споразумение, единствения закон по който можеш да си търсиш правата е Закона за задълженията и договорите. Той за тая работа!

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Сря 26 ное 2008 1:47

Сетих се и още нещо. По договор имаш клауза която уговаря стойността на обезщетението. А има ли ясно обяснено кога това обезщетение ще ти бъде изплатено :twisted:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Сря 26 ное 2008 9:25

Никъде не е писано кога се изплаща.Тавана на обезщетението е 20%.Апартамента ми е готов с мебели :lol: Сградат и тя е готова на 95% ,че и озеленяване има.Няма вода и ток обаче :(.Отделно стройтеля се направи на отворен и не изпълни някой неща по проекта/аз съм и от екипа дето е проектирал сградата/ понеже знае ,че ще му подпиша/респективно шефа/ понеже бързам за вода и ток.Та мисълта ми е както те ме "хлъзгат тънко" после да им го изкарам през носа ,щото вече силно се изнервих от цялата ситуация изобщо.
P.S.И понеже наблюдавах стройтелстовто отблизо.Проблема със срока не е в метереологични условия/тях винаги ги има/ и тем подобни ,а в липсата на кадърно техническо лице от страна на фирмата инвеститор/тя в случея дори не е и стройтел/ и избирането на най-куция подизпълнител на света заради по-ниска оферта с 1%.Ама не ми се хваща тая тема ,че побеснявам направо.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 26 ное 2008 9:40

Що не вземеш договора и да се видим на по един сок?

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Сря 26 ное 2008 11:02

Майка ми го сканирала грешно :lol: /В Карлово седи/ и я чакам идните дни да успее силата да е с нея :lol:

Потребителски аватар
connor cane
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот connor cane » Сря 26 ное 2008 11:14

Rabbit_TDI написа:Майка ми го сканирала грешно :lol: /В Карлово седи/ и я чакам идните дни да успее силата да е с нея :lol:

Aбе навсякъде е така - яко мангали мастери и тЕрикати дето от всичко разбират, дават по-ниски оферти и инвеститорите ги наемат. И после - ма те стените крви, тръбите текат, мазилката пада...затворен смотан кръг.

Абе я кажи - изчисти ли голфарата от гняста на полицаите? Ареса ли ти спрея за таблото? :D

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Сря 26 ное 2008 12:33

Рабит и ти си виновен....
Как ще дадеш един бидон паари на някакъв дет понятие си няма,ми ходи разгледай какво е построил,подизпълнителите зависят само от собствената му съвест,не можеш да го задължиш ....
скоро бях в един блок да работя,еми да ти кажа всичките инструменти там бяха Хилти,е много ясно че блока бе обявен за най-добър за миналата година в района ни,ама човека работи с критерий и там манговци майстори не видях

Върни се в “ОФФ-Топик - други”