Г3 1,9TDI 1Z двигател подгряване на антифриза

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
stoyanz
Автомобил: Голф 4
Двигател: ATD
Контакти:

Мнениеот stoyanz » Сря 26 ное 2008 17:49

Scarchu написа:Иначе ако ги направиш примерно на ЦК ключе с релета и ги забравиш на изгасена кола - свирено ти е на акумулатора.

Точно това ме притеснява, а също така и натоварването на алтернатора. Компютъра отчете с около два литра и половина по голям разход. Общо взето сутрин на едно и също място поглеждам разхода и обикновено е около 6/100, а с включени свещи отчете 8,5/100,което ме навежда на мисълта, че е алтернатора е натоварен на 100%. Та купил съм едно таймерче с идеята да изключва след определено време веригата с цел да не ги забравям, но все ми се иска да стане като би трябвало да е.

Потребителски аватар
Scarchu
Автомобил: Black
Двигател: with internal combustion
Контакти:

Мнениеот Scarchu » Сря 26 ное 2008 18:37

Мисля че с тригерче, което да се превключва при долна граница примерно 5*С и горна примерно 60*С на антифриза. Врътката, която ме тормози е, че устройството трябва да сработва САМО след като двигателят вече е запалил и да кажем е повъртял 1 минутка с цел да не се натоварва безкрайно акумулатора при палене и алтернатора след това. Хубаво би било да се ползва съществуващият датчик за температурата на антифриза, но входа на тригера трябва да е такъв, че да не внася изменения в показаията му, че иначе двигателя ще се ушашави :) А за това дали е запален двигателя може да се вземе сигнал от да кажем примерно датчика за оборотите, да се изправи, и да мине през закъснителна схема.

Потребителски аватар
Vanich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vanich » Сря 26 ное 2008 22:52

Странно ми е че никои не споменава за перката, която при мен винаги се върти с прилична скорост, дори и на студен двг . Проблема ми е ясен, че е от вискосъединителя, но не знам до каква степен ще окаже ефект подмяната му. За това на този етап няма да го сменям.
Планирам да махна тенекето на ЕГР - а, след това да го почистя, и да го пускам да си бачка зимата, та да видя дали ще има по бързо загряване :shock

Потребителски аватар
marttyy
Автомобил: vw passat 5.5 1.9TDI
Двигател:

Мнениеот marttyy » Чет 27 ное 2008 21:30

И аз мисля че ЕГР-а работи ще загрява по бързо, защото миналата зима си беше с гарнитурката и беше добре а сега съм с ламаринка и неще.

Потребителски аватар
bay mip
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bay mip » Чет 27 ное 2008 22:36

marttyy написа:И аз мисля че ЕГР-а работи ще загрява по бързо, защото миналата зима си беше с гарнитурката и беше добре а сега съм с ламаринка и неще.
възможно е.увеличават се топлинните загуби.

Потребителски аватар
BRUKLLIN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BRUKLLIN » Съб 29 ное 2008 9:28

Здравейте колеги.
Изчетох всичко писано в тази и други подобни теми,и реших да проверя работи ли този "таралеж".Замерих подгревните свещи всичко ОК.Пуснах от всяка свещ по едно кабелче до купето и вързах три диода.Тази сутрин при -3 по бордкомп така и не светнаха диодите.Колата беше студена-не е палена цяла нощ.Не включих никакви консуматори след като запалих-за да има евентуално свободен ток от алтернатора,но уви.Явно не се подава напрежение към свещите.Предполагам,че е от някакво реле за което четох в темата,но незнам къде се намира и кой номер е за да го погледна.Всички бушони са здрави.Моля помагайте.Колата от гаража.

Потребителски аватар
BRUKLLIN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BRUKLLIN » Съб 29 ное 2008 9:39

Vanich написа:Странно ми е че никои не споменава за перката, която при мен винаги се върти с прилична скорост, дори и на студен двг . Проблема ми е ясен, че е от вискосъединителя, но не знам до каква степен ще окаже ефект подмяната му. За това на този етап няма да го сменям.
Планирам да махна тенекето на ЕГР - а, след това да го почистя, и да го пускам да си бачка зимата, та да видя дали ще има по бързо загряване :shock
Колега,когато не ти е загряла колата,и не ти е отворил термостата за да ти мине водата през големия кръг т.е. през радиатора,перката няма отношение към охлаждането.
И моята перка се върти,но не смятам,че това е проблем за да я сменям.

Потребителски аватар
bay mip
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bay mip » Съб 29 ное 2008 11:56

Борислав Андреев написа:Здравейте колеги.
Изчетох всичко писано в тази и други подобни теми,и реших да проверя работи ли този "таралеж".Замерих подгревните свещи всичко ОК.Пуснах от всяка свещ по едно кабелче до купето и вързах три диода.Тази сутрин при -3 по бордкомп така и не светнаха диодите.Колата беше студена-не е палена цяла нощ.Не включих никакви консуматори след като запалих-за да има евентуално свободен ток от алтернатора,но уви.Явно не се подава напрежение към свещите.Предполагам,че е от някакво реле за което четох в темата,но незнам къде се намира и кой номер е за да го погледна.Всички бушони са здрави.Моля помагайте.Колата от гаража.
Релето J125.И аз не знам къде се намира.Питал съм в няколко лъскави автомагазина за него, но те не са чували за съществуването на такова нещо.

Потребителски аватар
ДАНЧО
Автомобил: Audi A4 B6
Двигател: AVB 2003

Мнениеот ДАНЧО » Съб 29 ное 2008 12:10

Релето J125.И аз не знам къде се намира.Питал съм в няколко лъскави автомагазина за него, но те не са чували за съществуването на такова нещо.

Нормално , не мога да разбера защо във всички магазини не само за авточасти има толкова неквалифициран персонал. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Нед 30 ное 2008 22:10

да си дойдем на въпроса от цялата тая тема че и сички други дето ги изчетох по въпроса има ли някой който знае нещо повече от тва което мина досега свещите работят релето работи имам сигнални лампи даже но не се подава ток към релето кой точно е датчика каде се намира тва е въпросът и в етка и в етос и в вагкат нищо не мовах да намеря някой казва че датчик за темп на входящия въздух само ми е чудно ко общо има въздуха като ша подгряваш антифриз датчика за темп на антифриза управлява другите свещи което си е логично нали тай :roll:

stoyanz
Контакти:

Мнениеот stoyanz » Сря 03 дек 2008 11:40

Аз реших проблема така: Таймер, реле 40А и бутон в купето. Натискам бутона, таймера включва релето, след 2 мин.(времето се гласи с тример) изключва, независимо бутона натиснат ли е или не. Само сгреших, че вързах командната верига директно на акумулатор, а трябва да се върже някъде след контакт за да не все включва при угасен двигател.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Сря 03 дек 2008 12:56

а защо релето се включва след 2 мин и след колко време изключва :?: :wink: аз май не сам прочел правилно сории :idea: :idea:

Потребителски аватар
batkotivalio
Автомобил: VW Golf TDI
Двигател: AJM
Контакти:

Мнениеот batkotivalio » Сря 03 дек 2008 17:17

stoyanz написа:Аз реших проблема така: Таймер, реле 40А и бутон в купето. Натискам бутона, таймера включва релето, след 2 мин.(времето се гласи с тример) изключва, независимо бутона натиснат ли е или не. Само сгреших, че вързах командната верига директно на акумулатор, а трябва да се върже някъде след контакт за да не все включва при угасен двигател.

Ей пич, тва е интересно дай малко повече инфо за стъпките на изпълнение... ако може снимчици...:)
Не може ли вместо ново реле, както в твоя случай, директно да комадваш техните си релета (двте релета за двете степени)

stoyanz
Контакти:

Мнениеот stoyanz » Сря 03 дек 2008 17:30

batkotivalio написа:Ей пич, тва е интересно дай малко повече инфо за стъпките на изпълнение... ако може снимчици...:)
Не може ли вместо ново реле, както в твоя случай, директно да комадваш техните си релета (двте релета за двете степени)

Хич пък не се сетих да снимам преди да го напъхам, ама то няма и кво да се снима. Значи аз нямах такива свещи, предполага се, че нямам и релета, пък и да имам късно е вече :). Колкото до изпълнението, нищо сложно. Най-обикновено реле 40 А с нормално отворена работна верига - 4 лв. Вързал съм само двете свещи обаче щото четох някъде че пиковия ток на свещ е 20А. Един колега ми купи една готова платка за таймер, която струва 7лв(мога да го питам от къде). Та на тази платка се връзва бутона и командната верига. Като натиснеш бутона командната верига затваря за времето което си настроил с тримерчето на платката, съответно за това време е затворена и работната верига. В интерес на истината повече време ми отне да изкарам жиците от купето в двигателния отсек отколкото да се вържат остналите неща. А да, всъщност още не съм си намерил бутон за да не изглежда като направи си сам :? , макар че си е баш такова.

Последна промяна от stoyanz на Сря 03 дек 2008 17:41, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Сря 03 дек 2008 17:39

хаха мене питай как сам се мъчил тея конструктори тай са я опаковали че нема от де да бракнеш единствения начин е с тел да се прекара и то след като си майнал всичко около бушониерата :evil: :evil:

Върни се в “Дизелови агрегати”