Относно КАТ и призовките по пощата

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Чет 27 ное 2008 0:50

А какво става в случай ,че синия талон е отнет за нарушение което не е по ЗДП/в случая караш без застраховка/,тия актове имат ли някаква давност и ако нарушителя не се яви в кат какво става с този талон ?

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Чет 27 ное 2008 9:38

без каква застраховка бре :shock

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Чет 27 ное 2008 11:34

Pichaga написа:така по пощата не е редовно
редовно е
лично
с писмо с обратна разписка
на съсед, домашен, домоуправител със задължението да я предаде на адресата
това е
както и все още не са доказателство снимките от камери, дигитални апарати и прочее

По пощата е абсолютно редовно!!!!Изпратеното уведомление по пощата се счита като получено и не можеш да се оправдаеш по никакъв начин!Имах подобен случай с акт за неправилно издаден болничен лист....пуснаха ми по пощата уведомлението ,аз се направих на 2 стотинки,ама не спасих нищо....отнесох го като куцо пиле домат.Тогава ми казаха,че изпращането по пощата се счита като уведомление...обратната разписка не е задължителна....Така,че всичко си е законно....оттърване няма!!! :lol:

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Чет 27 ное 2008 11:36

joker написа:Тогава ми казаха,че изпращането по пощата се счита като уведомление...обратната разписка не е задължителна...
И кой ти го е казал това. И по кой закон точно е обосновано?
Че така и призовка ще ти пратят, излагаш се жокере... не бъди толкова наивен.

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Чет 27 ное 2008 11:38

wili98 написа:

Въпрос към адвокатите...
Какво значи РЕДОВНО ПРИЗОВАН?

:arrow:

Потребителски аватар
BastunSelski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BastunSelski » Чет 27 ное 2008 14:10

Писмено да подтвърдиш,че си приел призовката.

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Чет 27 ное 2008 14:11

BastunSelski написа:Писмено да подтвърдиш,че си приел призовката.

Ама защото е логично да е така или защото го пише в закон.....чл.....ал....?

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 27 ное 2008 14:13

rosy написа:
wili98 написа:

Въпрос към адвокатите...
Какво значи РЕДОВНО ПРИЗОВАН?

:arrow:

това което съм писал
жокера вероятно се е подписал на обратна разписка, иначе разберете 1 път и форевър
НАМИРАНЕТО НА ВСЯКАКЪВ ШИТ В КУТИЯТА ВИ ЗА ПИСМА е пълен булшит
освен, ако не сте се разписали ВИЕ, ДОМАШЕН, СЪСЕД :idea:

Потребителски аватар
BastunSelski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BastunSelski » Чет 27 ное 2008 15:03

Нещо се оформя правилно яйцевидна окръжност!Колегата с опела го е казал кое е редовно и кое не!
Не ми се търси повече,че много членове на едно място не е на добре,особено като няма членки...
Глава седма.
ПРИЗОВАВАНЕ И СЪОБЩЕНИЯ
[Препратки от актове] [Препратки от практика] [Препратки от статии] [7 редакции на елемента]
Чл. 41. (1) Връчването на призовки става от надлежния съдебен служител, който с подписа си удостоверява датата и начина на връчването.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1979 г., изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г.) Ако в мястото, където трябва да стане връчването, няма съдебно учреждение, връчването става чрез общината или кметството.

(3) (Нова - ДВ, бр. 89 от 1976 г.) Призоваването може да става и по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 89 от 1976 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1983 г., в сила от 01.09.1983 г., изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г.) В бързи случаи призоваването може да става по телефона, телекса, факса или с телеграма. Призоваването по телефона и по факса се удостоверява писмено от длъжностното лице, което го е извършило, призоваването с телеграма - с известие за доставянето й, а по телекса - с писменото потвърждение за изпратено съобщение.

(5) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1983 г., в сила от 01.09.1983 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) Страната трябва да се призове най-късно седем дни преди заседанието. Това правило не се прилага в изпълнителния процес.

(6) (Нова - ДВ, бр. 64 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) Първоинстанционният и въззивният съд призовават страните само за първото заседание по делото, както и за всяко следващо заседание, когато някоя от страните не е била редовно призована или разглеждането на делото е отсрочено в закрито заседание. За останалите съдебни заседания страните са длъжни сами да следят за развитието на производството. При преграждане на по-нататъшния ход на делото съдът е длъжен отново да призове страните в съответствие с изречение първо след отстраняване на пречката за развитието му.

(7) (Нова - ДВ, бр. 64 от 1999 г., отм. - ДВ, бр. 105 от 2002 г.)

[Препратки от практика] [Препратки от статии] [2 редакции на елемента]
Чл. 42. (1) Страната може да посочи лице в седалището на съда (съдебен адрес), на което да се връчват призовките и съобщенията.

(2) Ако няколко ищци или ответници са посочили общ съдебен адрес или имат общ пълномощник, издава се за всички лица една призовка, в която се вписват имената им.

[Препратки от практика] [3 редакции на елемента]
Чл. 43. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г.) Всички сношения на съда с лица и учреждения, които се намират извън границите на Република България, се извършват чрез Министерството на външните работи освен ако не е предвидено друго в договор за правна помощ.

[Препратки от практика] [2 редакции на елемента]
Чл. 44. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1976 г., изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г.) (1) Страната, която живее или замине за повече от тридесет дни в чужбина, е длъжна да посочи съдебен адрес, ако няма пълномощник по делото в Република България. Същото задължение имат законният представител, попечителят и пълномощникът на страната, ако заминат в чужбина.

(2) Ако лицата по предходната алинея не посочат съдебен адрес, всички книжа се прилагат към делото и се считат за връчени. За тези последици те трябва да бъдат предупредени от съда при връчване на първата призовка, съобщение или други книжа.

[Препратки от актове] [Препратки от практика] [4 редакции на елемента]
Чл. 45. (1) (Предишен текст на чл. 45 - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г., предишна ал. 1, доп. - ДВ, бр. 64 от 1999 г.) Призовката трябва да съдържа: съда, който я издава, името и адреса на призовавания, по кое дело и в какво качество се призовава, мястото и времето на заседанието и посочване законните последици от неявяването. В призовката се отбелязва задължението по чл. 41, ал. 6.

(2) (Нова - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г., отм. - ДВ, бр. 64 от 1999 г.)

[Препратки от актове] [Препратки от практика] [Препратки от статии] [5 редакции на елемента]
Чл. 46. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1976 г.) Призовката се връчва срещу подпис лично на призоваваното лице или на неговия пълномощник по делото. Когато лицето е недееспособно, призовката се връчва на законния му представител или попечител или на неговия пълномощник по делото.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 64 от 1999 г.) Когато връчителят не намери призоваваното лице, той връчва призовката на пълнолетно лице от домашните му или на някого от съседите, който се съгласи да предаде призовката. Лицето, чрез което става връчването, се подписва в разписката със задължение да предаде призовката на този, до когото се отнася. Връчителят удостоверява с подписа си датата и начина на връчването, като отбелязва и качеството на лицето, на което е била връчена призовката. По дела по брачни искове призовката не може да се връчва на съседите или на другия съпруг.

(3) (Отм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г.)

Чл. 47. (1) (Предишен текст на чл. 47, изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г.) Когато призоваваното лице или неговият пълномощник по делото, както и лицата, посочени в ал. 2 на предходния член, не могат да подпишат поради неграмотност или поради друга причина, или ако призоваваният или домашните му откажат да приемат призовката, връчителят прави бележка за това в разписката. Отказът да се приеме призовката се удостоверява с подписа поне на един свидетел като връчителят отбелязва трите имена и адресите им. В този случай лицето се смята призовано.

(2) (Нова - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г., доп. - ДВ, бр. 64 от 1999 г.) Когато пълномощник по делото е адвокат, той не може да отказва получаването на призовките на своя доверител, освен след оттегляне на пълномощното по реда на чл. 23, отказ от пълномощие по чл. 24, както и когато от пълномощното недвусмислено личи, че не се отнася за инстанцията, за която е призоваването.

[Препратки от актове] [Препратки от практика] [3 редакции на елемента]
Чл. 48. (Изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г.) Връчването на призовки на юридическите лица се извършва в канцелариите им, като се посочват името и длъжността на получателя. Отказът от призоваване се удостоверява по предходния член.

Чл. 49. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1983 г., в сила от 01.09.1983 г., изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г.) Призоваването може да стане по местоработата на лицето чрез длъжностно лице от администрацията. Призоваването е редовно, ако са посочени трите имена и длъжността на получателя.

[Препратки от актове] [Препратки от практика] [Препратки от статии] [4 редакции на елемента]
Чл. 50. (Изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) Ако при завеждане на делото постоянният адрес на ответника е неизвестен или ако в продължение на един месец ответникът не може да бъде призован на постоянния му адрес и отсъствието му се удостоверява с подпис върху призовката поне на един свидетел, като връчителят отбелязва трите имена и адреса му, той се призовава чрез публикация в неофициалния раздел на "Държавен вестник", направена най-малко един месец преди заседанието. Съдът разрешава призоваването да стане по този ред, след като се удостовери, чрез справка в съответната адресна служба или по друг начин, че постоянният адрес на ответника е действително неизвестен.

(2) Ако въпреки публикацията ответникът не се яви в съда при разглеждане на делото, съдът му назначава представител.

[Препратки от актове] [Препратки от практика] [Препратки от статии] [6 редакции на елемента]
Чл. 51. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1976 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1983 г., в сила от 01.09.1983 г.) Страната, която е променила за постоянно или временно адреса, който е съобщила по делото или на който е била веднъж призована, е длъжна да уведоми съда за новия си адрес. Същото задължение имат лицето, посочено за съдебен адрес, законният представител и попечителят. Задължението се вписва в призовката.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г.) При неизпълнение на това задължение, призовката се прилага към делото и се смята за връчена.

(3) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) Пребиваващите в страната чужденци се призовават на адреса, заявен в службите за административен контрол на чужденците. Ако лицето е променило посочения адрес, без да е изпълнило задължението си по чл. 28, ал. 2 от Закона за чужденците в Република България за заявяване на промяната, всички призовки и книжа се прилагат към делото и се смятат за връчени.

(4) (Нова - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) Търговец или юридическо лице, които са вписани в съответния регистър, се призовават на последния посочен в регистъра адрес. Ако лицето е променило адреса си, без да е изпълнило задължението си за вписване на това обстоятелство, всички призовки и книжа се прилагат към делото и се смятат за редовно връчени.

[Препратки от актове] [Препратки от практика] [2 редакции на елемента]
Чл. 52. По реда, посочен в предходните членове, се връчват и съобщенията и другите книжа по делото.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 27 ное 2008 15:05

дам
това е по стария ГПК
в НПК е подобен реда
в новия ГПК е малко променен

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Съб 29 ное 2008 2:16

LILO&STICH написа:без каква застраховка бре :shock

Гражданска отговорност,тъкмо бях вземал колата и се кефих :banana :heavymetal: и ме спипаха :seeex ,още на другия ден сутринта си направих застраховката и я занесах в Кат от където ми върнаха талона на колата,който заедно с моя синия талон ми бяха просвоили същите тия симпатяги.От тогава карам без тоя талон минало е 6-7 месеца пък и не бях в страната ,та мисълта ми е какво става от тук нататък ако не се явя в Кат да ми връчат акта!?

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Съб 29 ное 2008 12:58

didkoltd написа:
LILO&STICH написа:без каква застраховка бре :shock

Гражданска отговорност,тъкмо бях вземал колата и се кефих :banana :heavymetal: и ме спипаха :seeex ,още на другия ден сутринта си направих застраховката и я занесах в Кат от където ми върнаха талона на колата,който заедно с моя синия талон ми бяха просвоили същите тия симпатяги.От тогава карам без тоя талон минало е 6-7 месеца пък и не бях в страната ,та мисълта ми е какво става от тук нататък ако не се явя в Кат да ми връчат акта!?

Като са ти вземали талона трябва да са ти написали акт. С този акт може да караш един месец. Като мине този месец трябва да си презавериш акта ако не е излязло наказателно постановление, или ако е излязло да си платиш глобата и да ти върнат талона. Ако караш с изтекъл акт, може да ти напишат нов акт че не си презаверил стария.

Чух че с наказателното постановление може да се кара 6 месеца. Има ли нещо вярно :roll:

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Съб 29 ное 2008 15:21

Aкта ми го писаха преди 8 месеца поне,може и повече,по принцип ако сега ме спрат и не им преставя синия талон имат ли право да ме глобят пак?Тва го няма никъде тоя талон ,в цял свят се кара само с Шофьорска книжка ама ние не сме като цял свят ние сме БЪЛГАРИЯ с насраните гащи меко казано! :twisted:

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Съб 29 ное 2008 17:14

с наказателно постановление си караш докато ти го удължават ....аз не съм си виждал синия талон от не помня кога .....година и нещо ....6 месеца карах с акт ...след това от март до сега карам с наказателно постановление вече два пъти удължавано ....не му се вижда края .... КАТ са нехора :lol:

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Съб 29 ное 2008 17:32

А поради каква причина се удължават наказателните постановления :oops:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”