въпрос за прехвърляне на МПС

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
katcko
Автомобил:
Двигател:

въпрос за прехвърляне на МПС

Мнениеот katcko » Сря 03 дек 2008 23:03

Здравейте колеги,искам да прехвърля старото ми Голфче на майка ми-та въпросът ми е може ли да му се смени само талона(да стане на името на майка ми) без да се сменят номерата,как трябва да стане прехвърлянето-с договор за покупко-продажба или с пълномощно?Ако някой знае или е правил нещо подобно нека сподели,4е ми предстой тия дни!Благодаря ви предварително

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 03 дек 2008 23:18

Ами по принцип зависи от няколко неща.
Ако адреса ти е същия като на майка ти или е в същата община/област не се налага да ходиш с колата в местния КАТ и да сменяш номерата - само се сменя талона и се издават добавки към гражданската и каското ако има.
ако адреса е в друга община/област трябва тя да иде в нейния КАТ и да я регистрира там....оттам вече я отрегистрират в твоя КАТ и т.н.
По принцип може да и я дариш (таксите са по-голями ама е най-лесно).
Може и да и я продадеш с договор ама после трябва да подадеш данъчна декларация и да си обявиш тези пари от продажбата като приход и да платиш някакъв данък върху тях (като при гражданските договори).Ама пък таксите тогава са по-малки.
Иначе след като оформите документите отиваш с договора в твойто данъчно и я отписваш за да не ти върви данък а тя като я регистрира (или съответно само смени талона в КАТ) си я завежда в данъчното за да и вървят данъци и т.н. на нея.
Преиздаването на талона в КАТ ако не се сменят номерата отнема един ден (в Софииския) и струва 40-50лв някъде по спомен.
С пълномощно по принцип можеш да я опълномощиш да го кара или да го прави каквото знае ама си остава регистрирано на твое име.Ако обаче има право да го продава/препродава това и дава право да го прехвърли на свое име и да стане нейна собственост (един вид си го продава сама на себе си) което е най-тарикатския метод понеже така не плаща почти никакви такси освен за нотариалната заверка на пълномощното и таксите в КАТ по регистрацията а иначе и в двата случая има такси (не помня какви точно бяха ама имаше някакви процентно от стойността на продажбата на колата)...така че това е най-чистия вариант за твоя случай.Поне преди няколко месеца беше възмонжо - ега попитайте дали още е така понеже не съм 100% сигурен дали тази врътка още е възможна.
Успех колега!

Потребителски аватар
katcko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katcko » Сря 03 дек 2008 23:29

Адреса е същия,в даначното и в КАТ-ясно,въпроса по-скоро е при нотариуса как е най-добре да се направи?Квае тая раота с даряването?може ли да обясниш малко по-подробно?

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 03 дек 2008 23:40

Прехвърляне на автомобил става само с договор за покупко-продажба, дарение или замяна. Можете да го направите с дарение, така няма да дължите такса в размер на 2 % на общината. Трябва ти платен данък за тази година, ГО, талон голям, удостоверение за застрахователна стойност. Най-добре прочети

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 03 дек 2008 23:46

Ами случката е следната - примерно аз преди 4 години си внесох един фиат на дяд ми - инвалид и освободен от мито и бля бля всички знаем.
Сега се нага да го продам понеже вече отдавна не го ползвам аз и не ни и трябва (остана да го ползват като служебен във фирмата,където работех).Обаче е по-сложно отколкото изглежда - и дядо ми и баба ми му се водят собственици понеже колата е придбоита след брака и за да я продам ми трябва пълномощно и от двамата - имам го вече.Обаче ако го продам документално за някаква сума трябва те да я обявят като приход и да пишат данъчни декларации и на всичкото отгоре им спират социалните помощи ако ще и за 20лв да са го продали.И тогава идва на ход даряването - дописва се в пълномощното клауза,че аз еди кой си имам право освен всичко останало и да дарявам автомобила (пак с тях на нотариус) и готово.След това аз отивам на нотариус заендо с упълномощен от фирмата и им го дарявам безвъзмездно....доколкото питах нотариусите държавната такса там била по-скъпа ама ако оценят автомобила на малко пари (200-300лв) е дребна сума и няма проблем.Така реално колата спира да е тяхна а продължават да си получават помощите и не се занимават с нищо....само я отписват от данъчното им,където им се води.
Иначе попитай за този вариант само с пълномощно и после тя направо да си я пререгистрира в КАТ на нейно име (мисля,че в пълномощното беше достатъчно да пише,че има право да я продава и препродава за да има право да си я прехвърли сама на нейно име).А ти след това трябва да идеш с новия талон да си я отпишеш от данъчното и да им обясниш,че вече не е твоя и т.н. за да ти я свалят от отчет.
А за гражданската отивате с новия талон или договора ако има такъв за продажба и се пише така наречения добавък (работа на застрахователите е на 100%) и там се записва,че съответната полица от дата еди коя си е на името на новия собственик на основание еди кой си договор и т.н. и това е.
Успех!

Потребителски аватар
Rad3v
Автомобил: Vw Golf 4 TDI
Двигател: ARL 2000g
Контакти:

Мнениеот Rad3v » Сря 03 дек 2008 23:56

За нотариуса, пишеш, че е за 500 лв купена колата и Ти ще платиш мисля че беше около 45 или 50 лв преди месец и нещо прехварлях мойта, а и трябва да имате договор и ако случайно си женен и колата е придобита след брака трябва да имаш забравих точно как се казва с подписа на жена си и твоя, че разрешавате колата да бъде продадена ;)

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 04 дек 2008 8:49

Rad3v написа:За нотариуса, пишеш, че е за 500 лв купена колата и Ти ще платиш мисля че беше около 45 или 50 лв преди месец и нещо прехварлях мойта, а и трябва да имате договор и ако случайно си женен и колата е придобита след брака трябва да имаш забравих точно как се казва с подписа на жена си и твоя, че разрешавате колата да бъде продадена ;)

Декларация,че не дължите никакви данъци и такси и от двамата и май беше пълномощно от жена ти,че можеш да я правиш каквото искаш ;)

Потребителски аватар
magician
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот magician » Чет 04 дек 2008 21:43

Колега, не ми остана търпение да прочета всичките фантазии изписани до момента...Като гледам в профила-си от Плевен. Плевен не е мегаполис, иди в КАТ и питай какво аджеба ти е необходимо и пр.
Във Видин миналата година октомври: договор за покупко-продажба, с договора и всички документи на колата /талони, ГО, бележка за платен данък/ - в КАТ /може и без колата/ и срещу около 20-25 лв и известно време - излизаш с талон на твое име /номерата си остават старите/.
Дано съм помогнал. И да споделиш инфо "за сверяване на часовниците" както се казва.

Потребителски аватар
katcko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katcko » Пет 05 дек 2008 23:26

Благодаря на тези коиото са писали в темата,онзи ден прехвърлях кола в КАТ,но бях и на работа и 2-та часа прекарани там говорех постоянно по телефона и просто се отнесох да питам,та въпроса ми беше дали може да се смени САМО талона-без номерата(щот не ми се набутват още 30 кинта),има ли нещо по спецялно което трябва да се направи в случая или процедурата си е същата?Когато свърша тази работа ще пиша как е станало,а относно прехвърлянето с нотариуси,номера и т.н,ако някой се интересува мога да му кажа как е минала процедурата при мен!

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 05 дек 2008 23:31

Не четеш! Щом има софийски номера и купувачът е с адресна регистрация в София, не се сменят номерата, а само талона.

Потребителски аватар
katcko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katcko » Пет 05 дек 2008 23:36

Разбрах колега,затова ви благодарих :wink:

Потребителски аватар
katcko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katcko » Сря 10 дек 2008 16:37

Колата заради която пуснах темата е прехвърлена-чрез дарение,тъй като се спестява таксата към общината!Необходимите документи бяха:гражданска,пътен данък,голям талон и (противно на това което колега вчера писа из форума)-Удостоверение за застрахователна стойност.След което с договора за дарение,отписах колата от данъчното и със същия договор я писах на името на майка ми,оттам в КАТ за смяна на талона!Отново благодаря на тези които писаха в темата и се надявам да съм полезен с инфото на колеги на които и предстой подобно нещо :wink:

miramira
Автомобил:
Двигател:

Re: въпрос за прехвърляне на МПС

Мнениеот miramira » Чет 25 юни 2009 14:28

здравей, колко ти бяха разходите за дарение и прехвърляне на колата. по-евтино ли е така отколкото с покупко продажба

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Пет 26 юни 2009 11:23

katcko написа: да прехвърля старото ми Голфче на майка ми-

Само да попитам защо беше тази "гимнастика"? Какъв е проблема да си го кара?

Потребителски аватар
smurf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smurf » Нед 28 юни 2009 10:24

Само да попитам защо беше тази "гимнастика"? Какъв е проблема да си го кара?

може да е заради новите застраховки, за лица под 25 години е доста по-дебело.....

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”