Привет колеги, настъпи дългоочакваният момент за смяна на маслото на голфа. Освен че изминах 10 000км след обслужването, при проверка на маслото, цвета му е много тъмен и аромата не е добър. Другото нещо е че след като правих пълно обслужване, колата мъркаше, беше като електрокарче, а сега е много по шумна, което ми се струва се дължи на маслото, сега може би защото е по-студено, и мaслото е за смяна и няма добро мазане забелязах и че като запаля се получават вибрации, които се усещат по волана дори и по седалката, които вибрации изчезват когато колата загрее, и шума намалява. Голфа си хапна 600-650мл масло за 10 хил км, което ми се струва че не е много и се дължи на маслообирачите, аспуха е бял.
Става въпрос за Голф 3,1997, 139 000км, 1.8mi, 66kw(90) код на двигателя ADZ. Досега карам с масло Q8 - 10w40,въпреки че е в каталога на VW за маслата които са препоръчани, нещо не ми вдъхва доверие. Засега съм се спрял на пълна синтетика, като марка Valvoline или Castrol,оказа се че мои съученик работи във фирмата която е дистрибутор на Valvoline и ми каза че било внос от Турция, shell било съшата работа, така че остава въпроса аджеба какво хубаво синтетично и естествено не много скъпо масло да сложа на голфа.
Предварително благодаря за съветите и идеите