Процедура при продажба на автомобил?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
GTD3
Автомобил:
Двигател:

Процедура при продажба на автомобил?

Мнениеот GTD3 » Вто 09 дек 2008 20:39

За първи път си продавам колата и нямам понятие каква е процедурата. Имам купувач за колата. От тука нататък какво следва? Можете ли да ми обясните с 1-2 изречения какво се прави ,че аз понятие си нямам. Благодаря предварително за помощта!

Потребителски аватар
stoqn_g60
Автомобил: Audi 80
Двигател: ADA

Мнениеот stoqn_g60 » Вто 09 дек 2008 20:45

колата на твое име ли се води?Ако да няма проблем,отивате при нотариус, правите договор за покупко- продажба(купувача плаща разноските по прехвърлянето),много е важно ако си семеен ,кога си придобил колата,ако е след като си се женил трябва и от съпругата ти пълномощно(че е съгласна за продажбата).За това се сещам сега ,ако съм пропуснал нещо колегите да допълнят :wink: А забравих да допълня,колега вземете си личните карти и всички документи на колата(за всеки случай) :wink:

Последна промяна от stoqn_g60 на Вто 09 дек 2008 20:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Вто 09 дек 2008 20:49

Намирате си нотриос, ако си женен жената с теб задължително.Попълвате там едни документи, и след това нотариоса слага подпис и печат на договора.Сложете възможно най-ниска цена примерно 1000лв,за да ви е по-ниско комисионното.В общи линии е това.

skoti

Re: Процедура при продажба на автомобил?

Мнениеот skoti » Вто 09 дек 2008 20:51

GTD3 написа:За първи път си продавам колата и нямам понятие каква е процедурата. Имам купувач за колата. От тука нататък какво следва? Можете ли да ми обясните с 1-2 изречения какво се прави ,че аз понятие си нямам. Благодаря предварително за помощта!

Твоята работа е да си прибереш нещата от колата които евентуално ще ти трябват занапред :twisted: .Нотариус , за договора евентуално със съпругата , и ако си я декларирал пред данъчните да си я отпишеш на по късен етап .Може да се видиш за всеки случай след няколко дена с купувача дали наистина я е прехвърлил на свое име че доста шмекеруват .Но мисля че имаше и тема за това .

GTD3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GTD3 » Вто 09 дек 2008 20:52

Ахам, мерси не е сложно явно, а тоя договор предполагам нотариуса готов го има? А после аз трябва ли да ходя в КАТ нещо да нося някакви документи, да ги уведомявам че колата не е на мое има и.т.н. ? Какво правя с големия и малкия талон. ГО не е изтекла - тя ще е валидна ли и за купувача или той трябва да си направи нова?

GTD3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GTD3 » Вто 09 дек 2008 20:52

Хм...как мога да проконтролирам дали я е прехвърлил на свое име? Ако не е аз нося ли някаква отговорност? Мерси това за данъчното ще полезно инфо. Може ли линк за темата която споменахте по горе?

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Re: Процедура при продажба на автомобил?

Мнениеот rosen79 » Вто 09 дек 2008 20:58

skoti написа:
GTD3 написа:За първи път си продавам колата и нямам понятие каква е процедурата. Имам купувач за колата. От тука нататък какво следва? Можете ли да ми обясните с 1-2 изречения какво се прави ,че аз понятие си нямам. Благодаря предварително за помощта!

Твоята работа е да си прибереш нещата от колата които евентуално ще ти трябват занапред :twisted: .Нотариус , за договора евентуално със съпругата , и ако си я декларирал пред данъчните да си я отпишеш на по късен етап .Може да се видиш за всеки случай след няколко дена с купувача дали наистина я е прехвърлил на свое име че доста шмекеруват .Но мисля че имаше и тема за това .

Дори да не я прехвърли,ако направи нещо ти нали имаш договор за покупко-продажба и теб не те закачат.А колега ти не трябва да ходиш в кат.Трябва само да отидеш в общината да си я отпишеш от регистъра,щото иначе ти се начислява данъка за колата.За гражданската, мисля че няма проблем.

Последна промяна от rosen79 на Вто 09 дек 2008 20:59, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stoqn_g60

Мнениеот stoqn_g60 » Вто 09 дек 2008 20:58

ами той нотариуса си го изготвя на място,после след като приключите документации те и си стиснете ръцете,даваш на момчето малкия и големия талон,той отива в кат с договоря и си вади талона на негово име към 25 лв май беше(незнам 100% при мен беше 27лв щото от старите талони прехвърлях),след това му даваш документите за минат технически преглед и полицата за ГО то,ако имаш каско се разбирате,а и ако имаш АГУ му даваш паспорта на газовата,за да може да си минава на преглед за газовата :wink: в общи линии това е,успех от мен,ако имаш още нещо неясно питай :wink:

Потребителски аватар
katcko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katcko » Вто 09 дек 2008 21:04

Преди да идеш при нотариуса,обаче трябва да имаш-Гражданска,бележка за платен пътен данък за годината и удостоверение за застрахователна стойност(издава се от някоя застр.компания срещу 12-15лв)

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Вто 09 дек 2008 21:08

katcko написа:Преди да идеш при нотариуса,обаче трябва да имаш-Гражданска,бележка за платен пътен данък за годината и удостоверение за застрахователна стойност(издава се от някоя застр.компания срещу 12-15лв)

Колега не го подвеждай така това вече не е нужно.Нали ако я пишат на реална цена ще съдерът кожата на копувача.Я сметни 2% на 5000лв примерно колко комисионни ще ги одрусат.

Потребителски аватар
katcko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katcko » Вто 09 дек 2008 21:20

Колега миналата седмица купувах кола-беше нужно за продавача,вчера продадох кола-пак беше нужно.В това удостоверение обаче не се пише реалната цена на колата,точно заради това да се спести някои лев!

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Вто 09 дек 2008 21:30

katcko написа:Колега миналата седмица купувах кола-беше нужно за продавача,вчера продадох кола-пак беше нужно.В това удостоверение обаче не се пише реалната цена на колата,точно заради това да се спести някои лев!

Когато аз си купих колата нотариоса ни попита дали имаме такова удостоверение.Тогавашния собственик нямаше, и не са искали.Просто написа в договора,че ми я продава за 1000лв и толкоз.

GTD3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GTD3 » Вто 09 дек 2008 21:38

Олеле взе да става сложно . Тоя пътен данък е това дето всички му викаме "данъка на колата" нали? Тия документи сега последно трябват ли не трябват ли.

До тука разбрах следното :

1. Евентуално взимам документ за застрахователна стойност, + бележка за платен данък за колата ( пътен данък )+ ГО
2. Нотариуса изготвя договор, ние го подписваме, давам всички документи на нови собственик ( ГО си важи въпреки че е на името на стария собственик щом е платена ).Давам му и ГО. Давам му големия и малкия талон ( те после за него ли си остават или ми трябват? )
3. Отивам в данъчното да отпиша колата - предполагам им представям договор за покупко - продажба

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Вто 09 дек 2008 21:42

GTD3 написа:Олеле взе да става сложно . Тоя пътен данък е това дето всички му викаме "данъка на колата" нали? Тия документи сега последно трябват ли не трябват ли.

До тука разбрах следното :

1. Евентуално взимам документ за застрахователна стойност, + бележка за платен данък за колата ( пътен данък )+ ГО
2. Нотариуса изготвя договор, ние го подписваме, давам всички документи на нови собственик ( ГО си важи въпреки че е на името на стария собственик щом е платена ).Давам му и ГО. Давам му големия и малкия талон ( те после за него ли си остават или ми трябват? )
3. Отивам в данъчното да отпиша колата - предполагам им представям договор за покупко - продажба

Талоните на теб вече не ти трябват.В данъчното отиваш само с договора едо копие и оригинал.Един съвет намери си нотариос и го питай дали ще ти трябва такава застрахователна стойност.Ако не му трябва, не е нужно да си ослужнаваш нещата, и да се набутваш с пари.

Потребителски аватар
stoqn_g60

Мнениеот stoqn_g60 » Вто 09 дек 2008 21:49

както каза колегата rosen79 талоните след като му ги дадеш,той отива в кат да си я прехвърли на негово име (ако иска)и после си остават в картотеката на кат,на теб не ти трябват повече :wink:

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”