Съд за некоректен разход, това възможно ли е у нас?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Съд за некоректен разход, това възможно ли е у нас?

Мнениеот rosy » Чет 11 дек 2008 9:41

Тия дни се сетих, че някакъв гражданин на цивилизована европейска страна осъдил преди няколко месеца Мерцедес, щото му продали Е класа която вместо 9 градско му давала 11. И г-н съдията преценил, че това не е много добре+ швабите да заплатят разходите на човека за тези 2 литра от горе и съдебните разходи.
http://www.trud.bg/Default.asp?statid=87494&rubr=0&izd=2&fsize=&swidth=800&tr=1&im=12&id=06&iy=2008
Гледам в рекламата на новия Ауто Билд и там има тема как производителите ни лъжат с разхода. Та интересно ми е няма ли да се намери някой който и у нас който да осъди производител на автомобили :roll: И каква трябва да е процедурата :roll:
На първо четене се сещам, че всички познати които имат от новите Астри( извинявай момо) никога не са достигали цифрите от офертата при договора, а винаги са с поне 3 литра от горе. Пак според Ауто Билд такава е ситуацията и при Ауди, VW. Тойота, Пежо... И това при пътищата в Германия.
mod edit: dobrin

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Чет 11 дек 2008 9:48

то е ясно че при теб градско може да харчи 8, а при мен 15... кажи какво да посочат производителите според теб?

Потребителски аватар
amikus
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

ъаъ

Мнениеот amikus » Чет 11 дек 2008 9:50

Ти я карай в червената зона пък после що гори 15 има си инструкции от производителя как се кара то това да не ти е баница с късмети.

Последна промяна от amikus на Чет 11 дек 2008 10:21, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Чет 11 дек 2008 9:50

Там е работата че те дават разходи дето могат да бъдат постигнати с нечовешко каране което е неприложимо в 99% от случайте ..... и хората за тва си купуват приус щот са глупави и ги лъжат

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Чет 11 дек 2008 9:52

Ludia написа:то е ясно че при теб градско може да харчи 8, а при мен 15... кажи какво да посочат производителите според теб?

Каквото искат, но не и точна цифра. Например сега посочват:
градско: 9
извънградско: 6
мешано: 7

Много категорично нали :?:

поне да напишат градско от 9 или нещо подобно. Сега си е баш подвеждане.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Re: ъаъ

Мнениеот Ludia » Чет 11 дек 2008 9:52

amikus написа:Ти я карай в червената зона пък после що гори 15 има си инструкций от производителя как се кара то това да не ти е баница с късмети.
мда, инструкций е голям пич. особено ако е от производителя.

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Чет 11 дек 2008 9:54

и сигурно, за да ги осъдиш трябва да си пазиш всички бележки от зареждане и да си поддържал колата си само в техни (на производителя) сервизи...

Ти правил ли си го това с поддръжката?

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 11 дек 2008 9:55

инструкций трябва да е някакаъв нов елемент от менделеевата таблица... :gruebel
иначе на американците национален спорт им е да се съдят.
това почва да заразява останалия свят, но слава богу още не е тука.
ако отидеш в съд с такава хммм..молба ше те гледат като голям камък и с това ше се приключи...

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Чет 11 дек 2008 9:55

rosy написа:
Ludia написа:то е ясно че при теб градско може да харчи 8, а при мен 15... кажи какво да посочат производителите според теб?

Каквото искат, но не и точна цифра. Например сега посочват:
градско: 9
извънградско: 6
мешано: 7

Много категорично нали :?:

поне да напишат градско от 9 или нещо подобно. Сега си е баш подвеждане.

ама работата е там, че както Тиан каза, този разход е постиган от техните изпитатели... пък ти ако неможеш да караш икономично си е твой проблем ;) не виждам как в съда ще издържи някво такова възражение.... аз ако съм от Мерцедес веднага докарвам един тест пилот да постигне въпросния разход.

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Чет 11 дек 2008 9:59

Ludia написа: ама работата е там, че както Тиан каза, този разход е постиган от техните изпитатели... пък ти ако неможеш да караш икономично си е твой проблем ;) не виждам как в съда ще издържи някво такова възражение.... аз ако съм от Мерцедес веднага докарвам един тест пилот да постигне въпросния разход.

Ми добре, тогава в офертите които предлага на клиентите да запишат: този разход от листа важи за нашите изпитатели които го постигнат с каране на паркинга пред офиса ни. Добре, ама тея коли с тези цифри после ги продават на нас и прекрасно знаят че са неприложими на пътя и въпреки това си пишат там нещо колко икономични били.

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Чет 11 дек 2008 10:01

rosy написа:
Ludia написа: ама работата е там, че както Тиан каза, този разход е постиган от техните изпитатели... пък ти ако неможеш да караш икономично си е твой проблем ;) не виждам как в съда ще издържи някво такова възражение.... аз ако съм от Мерцедес веднага докарвам един тест пилот да постигне въпросния разход.

Ми добре, тогава в офертите които предлага на клиентите да запишат: този разход от листа важи за нашите изпитатели които го постигнат с каране на паркинга пред офиса ни. Добре, ама тея коли с тези цифри после ги продават на нас и прекрасно знаят че са неприложими на пътя и въпреки това си пишат там нещо колко икономични били.
това става малко като на американските опаковки - може да е топло, може да причини изгаряне, не използвай за еди кво си.............

щото винаги воже да се намери някой ахмак дето да използва нещо не по предназначение и после да съди производителя, че не е написал това на опаковката :evil:

Код: Избери всички

1.На ютия:не гладете дрехите върху тялото
2.на пакетче ядки:"внимание съдържа ядки"
3.върху костюм на супермен:носенето на този костюм не ви позволява
да летите
4.върху приспивателни:"внимание може да предизвика състояние на сънливост"
5.върху сладолед:"не махайте фунийката не е опаковка"
6.върху резачка:не се опитвайте да спрете резачката с ръце или гениталии :)

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 11 дек 2008 10:07

vaskoto1 написа:.......но слава богу още не е тука...

Тук не съм съгласен.
И в БГ трябва да се съдим като луди за да им дойде акъла на производители, търговци и т.н.
Ако имахме съдебна система, която позволява да осъдиш Макдоналдс, че си надебелял, а не са те предупредили, нямаше да ни разбиват коляновите валове в реномирани сервизи и да си измиват ръцете току така ... (сори за примера, но са ми още пресни ония :evil: ).
Ежедневно ни клатят, а сме безпомощни :idea:
Примери бол.

Потребителски аватар
Tougi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tougi » Чет 11 дек 2008 10:09

За това как се мери разход си има европейска директива.

Не говорете глупости, ползвайте гугъл, за да не ставате за резил като някакъв си журналист набедил немски съдия че не познава законите.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 268:BG:PDF

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Чет 11 дек 2008 10:09

Фирмите производители дават разходите за колите си, които както казаха е неприложим в 99% от случаите. Избира се отсечка, с определен наклон, взема се предвид скоростта на вятъра, която не трябва да е повече от определеното, поддържа се определена скорост, която не се надвишава и т.н.т и т.н.т.

Начина по който се засичат колите, неможе да бъде постигнат от един обикновен шофьор.

Само ще ви дам пример на отсечката Хасково - Пловдив, при моето каране бордовия компютър показва между 6 ~ 7,5. Онзи ден, минавах същата отсечка, карах по абсолютно същия начин, но имаше много насрещен вятър, бордовия компютър показваше 8 ~ 9,5 ~ 10л :shock .

Потребителски аватар
galaboff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galaboff » Чет 11 дек 2008 10:12

group® написа:....
Ежедневно ни клатят, а сме безпомощни :idea:
Примери бол.

5 века са трепали интелигенцията, после още 45год. Белене и т.н..... Коя точно от овцете ще възстане ?

По темата - да, трябва да се съдят производителите, преди 10-15 год. разхода на една кола беше като този по книжка, сега е смешно просто... Новото Пежо незнамси-какво било с разход 3.8, да де ама е 13л/100км, това констатация от 2 бройки.... НА САПУН !!!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”