Бендикса ми е за смяна,от 1 седмица търся тема във форума с търсачката и или аз не мога да работя с нея или тя не е в час.Както и да е.Някой може ли да ми обясни как се сваля стартера като за начало и ще мога ли да го направя в домашни условия или пак трябва да се моля в сервиза да не ми я окипазят тотално? Последният път като я дадох на сервиз оправиха едно и натрошиха сумати други детайли,които са свалили поне 1000лв от цената на колата,ако реша да я продавам на старо. Както и да е.Мерси,ако някой подскаже за стартера.
Колата е Golf 1,6i 101ps AEK
Golf 1,6i 101ps AEK - Сваляне на стартер ,после и бендикс.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
1. Канал имаш ли ?
2.Колко те бива в ремонти?
3.Някога правили си подобен ремонт?
4. как си с нервите ?
Едва след отговорите ти може да ти се отговори.
Ако на 1 и 2 отговора е не -- в сервиз.
Би трябвало стартера да е с редуктор , но докато нне се свали не се знае. Не купувай предварително бендикс докато не св свали твоя.
Стартерите имат разлика в зъбното колело на бендикса и в закрепващите отвори / според производителя/
2.Колко те бива в ремонти?
3.Някога правили си подобен ремонт?
4. как си с нервите ?
Едва след отговорите ти може да ти се отговори.
Ако на 1 и 2 отговора е не -- в сервиз.
Би трябвало стартера да е с редуктор , но докато нне се свали не се знае. Не купувай предварително бендикс докато не св свали твоя.
Стартерите имат разлика в зъбното колело на бендикса и в закрепващите отвори / според производителя/
- golf avenue
- Автомобил: vw golf variant
- Двигател: azj 02
- lucky7o
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
С повечко желание и сам може
Аз дори не знаех "Що е то стартер" Намерих го,валих го... Разглобих,смених четки и пак го сложих
п.с Колата беше "Рено" много "е*ана" работа,незнам на голфа как е точно,но на "Мегана" има някаква шпилка дето центрова,но беше останала не на стартера а на "тялото" и като сложих стартера уж на място стегай с болтовете и си *ба мамата
Бях я згънал тази шпилка (в тъмното не я бях видял,а и стартера е зад мотора) и сигурно 30 пъти го слагах и махах тоя стартер и не ще
Е накрая я видях (шпилката дето центрова),че е смазана...На стугар нова и сичко беше 6
УСПЕХ

п.с Колата беше "Рено" много "е*ана" работа,незнам на голфа как е точно,но на "Мегана" има някаква шпилка дето центрова,но беше останала не на стартера а на "тялото" и като сложих стартера уж на място стегай с болтовете и си *ба мамата

УСПЕХ
- di4evv
- Автомобил: ауди а 4
- Двигател:
скоро сменях бендикс на стартера.много лесно се сменя.стартера го държат три болта ,развиваш ги откачаш тоците от бобината,и стартера е долу.като го свалиш отпред където е бендикса има едно като лагерче.с клещи и чукче го избиваш навън и,отдолу има зегерка.малко трудно се слага после.развиваш двата болта на стартера и го отделяш на две откъм бендикса само и го вадиш.сглобяването става по обратния ред.според мен така и така го разглабяш,виж как са четките , сложи малко грес на втулките и виж да не са износени
- stypkata
- Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
- Двигател: AEK
Дичев да те питам с крик ли смени бендикса си или разполагаше с канал? На мен това ми е основния проблем.За свалянето мисля,че ще се справя,но канал просто не ми идва на ума от къде мога да намеря...не е нещо,което можеш да си го направиш сам,да го заемеш от някой познат или да го купиш от някъде...
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
stypkata написа:Дичев да те питам с крик ли смени бендикса си или разполагаше с канал? На мен това ми е основния проблем.За свалянето мисля,че ще се справя,но канал просто не ми идва на ума от къде мога да намеря...не е нещо,което можеш да си го направиш сам,да го заемеш от някой познат или да го купиш от някъде...
Tрябва с крик да повдигнеш колата и да я подпеш с труп /пън/ защото ще лягаш под нея и да не поддаде крика. Здраво подпри колата !!!
С канал е по-лесно . Ще ти трябва и 1 маслен крик после за да повдигнеш леко двигателя за да се наниже болта .Иначе само с повдигане - няма да ти стигнат ръцете .
- bugster
- Автомобил:
- Двигател:
Бендикс за Голф 3 АБФ - 35 лева
Труд за смяна 30 лв включително сваляне и слагане отново на стартера
Четки ако има нужда около 15 лева.
Работата - кофти свързана с лягане под колата евентуално.
Възможни проблеми с вкарването отново на дългите болтове при слагането на стартера .....
Моя съвет отиваш на ъгъла на Сливница и Раковски и там те оправят за час-два
Ако не си го свалял сам по-добре първо виж как става
Мястото на сервизите за рециклиране на стартери:
http://www.bgmaps.com/map.asp?sid=f7b63 ... 16_16.y=23
Там където се намира пущината стартер на моя голф АБФ:
Това там отдолу червеното е крика с който леко е повдигнат двигателя.
Линк към моята тема:
http://vwclub.bg/forum/viewtopic.php?p= ... t=#1509181
Това от мен по темата - дано ти е било полезно
п.с. Ти си бил от Бургас ... сега видях, но нищо - така пък ако някой колега от София се интересува може да му е полезно.
Труд за смяна 30 лв включително сваляне и слагане отново на стартера
Четки ако има нужда около 15 лева.
Работата - кофти свързана с лягане под колата евентуално.
Възможни проблеми с вкарването отново на дългите болтове при слагането на стартера .....
Моя съвет отиваш на ъгъла на Сливница и Раковски и там те оправят за час-два

Ако не си го свалял сам по-добре първо виж как става

Мястото на сервизите за рециклиране на стартери:
http://www.bgmaps.com/map.asp?sid=f7b63 ... 16_16.y=23
Там където се намира пущината стартер на моя голф АБФ:
Това там отдолу червеното е крика с който леко е повдигнат двигателя.
Линк към моята тема:
http://vwclub.bg/forum/viewtopic.php?p= ... t=#1509181
Това от мен по темата - дано ти е било полезно

п.с. Ти си бил от Бургас ... сега видях, но нищо - така пък ако някой колега от София се интересува може да му е полезно.
Re: Сваляне на стартер ,после и бендикс.
Приятели свалих стартера (смених четки и чарковете вътре сложих му малко грес) след което повдигнах мотора сложих вместо оригиналните болтове дълги шпилки които сам си правих (че ако ми се наложи да го свалям пак както в случая да не увисне двигателя)
но като като завъртя ключа стартера върти и изхвърля но нищо не става.
Мислех си да не би да не мога да съвпадна зъбите на стартера с маховика.
Моля помагайте че полудях
но като като завъртя ключа стартера върти и изхвърля но нищо не става.
Мислех си да не би да не мога да съвпадна зъбите на стартера с маховика.
Моля помагайте че полудях

-
- Автомобил:
- Двигател:

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Колегата над мен е изброил почти всички възможни причини за проблема.
Аз залагам, че не си стегнал добре дебелия кабел за шалтера.
Отзад предполагам, че има едно капаче, което се крепи с две болтчета - тези болтчета добре ли ги стегна? Благодарение на тях четките се свързват с маса
Най-вероятно трябва да дозатегнеш всички връзки и ще се оправи.
Едит:
Сега видях, че стартера всъщност върти и изхвърля
- едва ли проблема е електрически.
Аз залагам, че не си стегнал добре дебелия кабел за шалтера.
Отзад предполагам, че има едно капаче, което се крепи с две болтчета - тези болтчета добре ли ги стегна? Благодарение на тях четките се свързват с маса

Най-вероятно трябва да дозатегнеш всички връзки и ще се оправи.
Едит:
Сега видях, че стартера всъщност върти и изхвърля

Последна промяна от ktamen на Чет 29 мар 2012 7:23, променено общо 1 път.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Доколкото разбрах, върти и не зацепва. Ако е така, може бендикса външно да е еднакъв, но вътре шлиците са по-къси и не зацепват, като излезе напред. Имал съм такъв случай.
Първо удари една шкурка на клемите на акумулатора, връзките към стартера и клемата където масата се закача на корпуса на двигателя
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”