Sunny написа:Защо не пестите и не експериментирате с други неща, а не със спирачките?
imedarov написа:Преди две години когато си купих ...
На предишната ми кола сменях 4 пъти спирачни дискове, защото явно всички, които продават на родния пазар са ментета. Карам бързо и често ми се налага да спирам с висока скорост, но според мен е абсурдно да се кривят толкова лесно спирачните дискове и едва ли не да ги сменяш като консуматив. Не твърдим, че ще се случи нещо лошо, но както каза колегата Sunny по-добре да правим експерименти с други неща. Пробвай да си сложиш Brembo OEM спирачни дискове, не са фрапиращи цените .. Аз си реших проблемите на предишното возило точно с такива. Оригинален спирачен диск произведен от Brembo обаче.
Rumen написа: Не се ли касае само за "сваляне" на ръбчето, което се получава по периферията на диска?...
При екстремни спирания спирачния диск често става син на цвят или понякога направо тъмно червен, след което понякога при изстиване се измята, което се усеща под формата на тресене на волана, когато натискаш спирачката. Това прегряване освен при екстремно спиране, често се дължи на калпави накладки или калпав материал на спирачните дискове. Имах Golf III 1.9TDI и такива гадни накладки му бяха сложили като го купих, че от 80 да намаля на 50 и почваха да му синеят дисковете. Като се изметне диска и го пуснеш на струг се вижда очевидно биене, което се отнема понякога с няколко милиметра на спирачния диск, за да стане отново прав, което обаче променя вече структурата на самия диск и понякога е опасно!
Отнемането на ръбчето на спирачния диск е "бял кахър" и общо взето не пречи до момента, в които самия диск е изтънял от износване и е за смяна.