Прехвърляне на автомобил - задължително ли е да имаш книжка?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Пет 19 дек 2008 20:44

Когато купих колата нотариуса каза,че до месец трябва да ида в КАТ да си я прехвърля на мое име.В КАТ може и да няма проблеми,но при застрахователите ще има.От опит го казвам.Какви ядове съм брал със служебната когато й правих каското.

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Пет 19 дек 2008 20:50

rosen79 написа:Когато купих колата нотариоса каза,че до месец трябва да ида в КАТ да си я прехвърля на мое име.В кат може и да няма проблеми,но при застрахователите ще има.От опит го казавам.Какви ядове съм брал със служебната когато и правих каското.

Е, виж за това не се бях замислил :roll: :!:
Да на баща ми колата няма каско и не сме брали ядове.Спиран от полицаи, показва договора, гражданската и всички бакии там и всичко е наред, но вече при застрахователите не съм наясно...но всъщност, моята кола...всъщност е на приятелката ми на името(беше по лесно) и аз си я застраховам аз си и правя всичко...само при наближаване датата за плащане звънят на нея.Така че защо да има проблеми и при застрахователите
:?:

KaRcHo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KaRcHo » Пет 19 дек 2008 20:54

Значи няма проблеми кога ще отида? Моето каско изтече така_че и аз нямам,срока на договора е мн. дълъг значи така ли да не се притеснявам че пак ще трябва да правим договор ?
mod edit: gr_kanev

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Пет 19 дек 2008 20:58

Ми на кой на името да е, на теб по договор, или на собственика по талон?Кой ще взима обещетението от щетите евентуално.Загубих цял ден и навъртях 100лв телефон докато я направя.Колата по талон е на индустриал комерс(Хюндай),а по договор е на столична община.И тея ме питат на кой да е застраховката.Обаждам се в общината и те не знаят.

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Пет 19 дек 2008 21:00

KaRcHo написа:начи нема проблеми кога ще отида? моито каско изтече такаче и аз немам,срока на догожора е мн дълак начи така ли да не се притеснявам че пак ше треа да правим договор

Е, защо да правиш друг договор.
Колата вече ти е продадена...договора е на лице и няма смисъл.
Изчакай да се изкажат още няколко "професора" като нас с rosen79 :lol:
Има и хора които се занимават с това - застраховка на автомобили, той ще види темата и ще ти каже точно :wink:

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Пет 19 дек 2008 21:11

rosen79 написа:Ми на кой на името да е,на тебе по договор, или на собственика по талон?Кой ще взима обещетението от щетите евентуално.Загубих цял ден и навъртях 100лв телефон докато я направя.Колата по талон е на индостриал комерс(Хюндай),а по договор е на столична община.И тея ме питат на кой да е застраховката.Обаждам се в общината и те незнаят.

Има "моята" кола, всъщност по договор и по талон е на един и същ човек - приятелката ми :lol: Обаче аз си и правя застраховките.
На името на когото е колата, по талон, той ще си получи парите, където идва проблема който ти си изпитал на свой гръб, защото колата,явно е лизингова и се води все още на фирмата, която написа по-горе, а вие искате не те да вземат парите а твоята фирма - за която работиш, собственик на колата по договор.
Ето къде идва проблема, ако не познаваш човека от който си купил колата...защото един ден, недай си боже стане нещо с колата той ще вземе каското и все едно са му купили колата ДВА пъти.
Затова превхърляй я по-бързо, не ти трябва книжка.Ето ти отговор на въпроса за който питаш
:wink:

KaRcHo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KaRcHo » Пет 19 дек 2008 21:15

rosen79 написа:Ми на кой на името да е,на тебе по договор, или на собственика по талон?Кой ще взима обещетението от щетите евентуално.Загубих цял ден и навъртях 100лв телефон докато я направя.Колата по талон е на индостриал комерс(Хюндай),а по договор е на столична община.И тея ме питат на кой да е застраховката.Обаждам се в общината и те незнаят.
не е на мое име колата но на договора пише че ще се продава на мен :)

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Пет 19 дек 2008 21:16

blinder написа:

Има "моята" кола, всъщност по договор и по талон е на един и същ човек - приятелката ми :lol: Обаче аз си и правя застраховките.
На името на когото е колата, по талон, той ще си получи парите, където идва проблема който ти си изпитал на свой гръб, защото колата,явно е лизингова и се води все още на фирмата, която написа по-горе, а вие искате не те да вземат парите а твоята фирма - за която работиш, собственик на колата по договор.
Ето къде идва проблема, ако не познаваш човека от който си купил колата...защото един ден, недай си боже стане нещо с колата той ще вземе каското и все едно са му купили колата ДВА пъти.
Затова превхърляй я по-бързо, не ти трябва книжка.Ето ти отговот на въпроса за който питаш
:wink:

Лизинга е изтекъл.Докато не изтече лизинга не се прави договор за покупко продажба.А договора който има столична община и хюндай е от миналата година.Просто никой не си е направил труда да иде да я прехвърли.

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Пет 19 дек 2008 21:20

rosen79 написа:
blinder написа:
rosen79 написа:...
...

Лизинга е изтекъл.Докато не изтече лизинга не се прави договор за покупко продажба.А договора който има столична община и хюндай е от миналата година.Просто никой не си е направил труда да иде да я прехвърли.

Ами ти си имал ядове, понеже 3ти хара не са си свършили работата.
Колегата ако си се познава много добре с човека който му е продал колата и няма проблем един ден при инцидент не собственика на колата по талон, а човека който я притежава по договор за покупко-продажба да си получи парите, тогава няма никакви ядове и при застрахователите.
Така че какъв е проблема да не се прехвърля, аз не виждам ако си на ТИ с човека :wink:

KaRcHo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KaRcHo » Пет 19 дек 2008 21:47

Значи мерси на сички, да направим малко обобщение,срок на договора няма,може да си карам и с него неопределено време,таксата за прехвърлянето е 50тина лева(горе долу)и може да си я првехвърля на мое име без да имам книжка така ли ? Но за договора на 100% ли сте сигурни ?

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Пет 19 дек 2008 21:48

Да колега.

KaRcHo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KaRcHo » Пет 19 дек 2008 22:19

мерси на всички и на учителите които написаха слабите оценки за правопис :P

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 19 дек 2008 22:42

Понеже прочетох много несвързани коментари по-горе, да напиша ясно - Задължително е в месечен срок автомобилът да се пререгистрира в КАТ. В противен случай има глоба. В двумесечен срок се регистрира в общината (района за градовете с районно деление - София, Варна, Пловдив). Ако автомобилът е със същата регистрация като местожителството на купувача, номерата не се сменят, а само талона.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Пет 19 дек 2008 22:51

И аз това казах,но неискам да влизам в спор.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 19 дек 2008 23:12

vasstop написа:По закон не е задължително да имаш шофьорска книжка, за да притежаваш автомобил.
По закон обаче е задължително ако шофираш автомобил да имаш свидетелство за правоуправление ;)

:!: :!: :!:

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”