Бордовия компютър ще работи ли на ГИ

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
stypkata
Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
Двигател: AEK

Бордовия компютър ще работи ли на ГИ

Мнениеот stypkata » Нед 28 дек 2008 14:20

Ако на Голф с пълен инжекцион ,например 1,6i 101к.с. АЕК се сложи газов инжекцион,бордовия компютър ще отчита ли моментният разход на газ? Или то е само ако колата се кара на бензин? Мерси

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Нед 28 дек 2008 15:40

Ако питаш дали ще ти показва на дисплея някакви стойности, отговора е да.
Предполагам си наясно, че показанията са доста относителни, както на бензин, така и на газ.
Данните за разхода бордкомпютъра ги взима от подналягането във всмукателния колектор и ги смята спрямо изминатите километри.

Потребителски аватар
stypkata

Мнениеот stypkata » Нед 28 дек 2008 17:49

Ами да ти кажа колкото пъти го засичам бордовия компютър винаги ми е давал много малка разлика спрямо бензиновата колонка,така,че съм склонен да му вярвам .Например на 10литра 30/40 грама разлика са нищо и според мен показва що годе точно .Поне моя .В началото и аз бях доста недоверчив на тези измерватели, но след няколко теста се изненадах. А ако на бензин показва точно на газ ще показва ли точно?

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Нед 28 дек 2008 20:19

Някои клиенти казват, че бордовия си е точен и на газ, принципно е възможно, ама...

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Нед 28 дек 2008 23:03

Не искам да се хваля с тъпотата си, но в тази връзка не мога да си обясня една аномалия - Карам по надолнище на пета. Моментния ми разход на борд компютъра показва 0.0. Изключвам от скорост, оборотите ми падат на празен ход, борда ми показва 1.5 или 2.0, там някъде. Къде е грешката?
А колегата как ги калиброва неговите стойности до 30-40 грама не знам, след като те още на колонката ни лъжат на 10 литра с по 200-300 грама. :wink:

Потребителски аватар
Mega
Автомобил: VW Bora 1.8 - 4Motion
Двигател: AGN - 125
Контакти:

Не, няма да ти показва вярно!

Мнениеот Mega » Нед 28 дек 2008 23:15

Не, няма да ти показва на точно ГАЗ! Борд компютъра смята разхода възоснова на данните от дебитомера. Гледа колко въздух влиза и по предварително зададена формула за сместа бензин/въздух (на единица бензин е нужна друга единица гориво за да имаш правилна смес и добро горене), смята и разхода. Затова, ако не ти е добра настройката на сместа смята с по-голямо отклонение!

За да си смята точно и на газ е нужно при преминаване на газ да смята по формулата газ/въздух, която не е същата като на бензин/газ.
Ако не е направено оригинално не може да смята вярно. Ако на някой му дава верни показания и на газ, то това е случайно и/или има проблеми с настройката на газовата!

Последна промяна от Mega на Пон 29 дек 2008 0:15, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Mega
Автомобил: VW Bora 1.8 - 4Motion
Двигател: AGN - 125
Контакти:

Re ...

Мнениеот Mega » Нед 28 дек 2008 23:18

pedalchobaba написа:Не искам да се хваля с тъпотата си, но в тази връзка не мога да си обясня една аномалия - Карам по надолнище на пета. Моментния ми разход на борд компютъра показва 0.0. Изключвам от скорост, оборотите ми падат на празен ход, борда ми показва 1.5 или 2.0, там някъде. Къде е грешката?
А колегата как ги калиброва неговите стойности до 30-40 грама не знам, след като те още на колонката ни лъжат на 10 литра с по 200-300 грама. :wink:

Няма аномалия колега. Това е обсъждано във форума много пъти!

Когато караш на без газ на скорост, колелата, чрез трансмисията въртят двигателя и на него не му е нужно гориво за да се върти. Когато не си на скорост, е нужно гориво за да остане двигателя в движение! Тъй като нямаш въртене от колелата!

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Нед 28 дек 2008 23:20

[off]То това е ясно, но означава ли, че когато съм на скорост без газ, дюзите не впръскват гориво? Щото борда ми показва, че нямам разход. Ако е така, защо изминавайки определено разстояние, стойностите на моментния разход не влизат в минус.[/off]

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Нед 28 дек 2008 23:36

pedalchobaba написа:[off]То това е ясно, но означава ли, че когато съм на скорост без газ, дюзите не впръскват гориво?[/off]

Да! Когато оборотите на двигателя са някъде над 1600-1800 (индивидуално е за различните двигатели) , горивоподаващата система (дори карбураторите го имат! ) прекратява подаването на гориво до падането на оборотите под зададените или до освобождаване от скорост...

Потребителски аватар
stypkata

Мнениеот stypkata » Сря 31 дек 2008 21:45

Значи да разбирам,че ако на бенз. отчита правилно ,то на газ ще отчита някакви стойности,но те няма да са реални така ли? И все пак трябва да може да се направи някаква равномерност според която да се изчислява истинския разход :) Например "+" "-" ХХХ литра

pedalchobaba пиши "ППХ" в търсачката ,твоята аномалия е разисквана много,за разлика от моя въпрос :(

Потребителски аватар
Rakood
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rakood » Чет 01 яну 2009 23:51

Няма да отчита вярно но ако е добре настроена газовата уредба може да си сметнеш разликата и да знаеш напимер че това което ти исписва е да речем -10%
Казвам го визирайки начина на работа на колата (ЕКОТЕК 2000кубика) на един мой приятел.

А до колкото писанията по горе за начина на смятане на моментния разход, според мен става по два параметара инжекторно време и скорост ако за 0.005 сек импулс на един инжектор се знае колко бензин се впръсква сматането става по лесно и най точно. а от там и идва разликата в показанията като колата се движи на гас просто инжекторните времена се променят за да се нагоди сместа.
Това е мое мнение има хора които се занимават професионално но аз видях нещата на практика.

Потребителски аватар
peachbaby
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот peachbaby » Сря 07 яну 2009 20:37

здр. колега.аз сам с мотор aft и газов инж.-н.засичал сам разхода и по борд компа и по изминати км/литри гас.при мен е 1/1.газовият инж-н ми е brc.не знам дали е аномалия но при мен е така.газовата е монтирана в италия и все още в Балгария никои не е пипал по нея.може би италианците си разбират от работата.дано намериш решение :roll:

andro_
Автомобил:
Двигател:

Re: Бордовия компютър ще работи ли на ГИ

Мнениеот andro_ » Сря 07 яну 2009 20:42

stypkata написа:Ако на Голф с пълен инжекцион ,например 1,6i 101к.с. АЕК се сложи газов инжекцион,бордовия компютър ще отчита ли моментният разход на газ? Или то е само ако колата се кара на бензин? Мерси

Да,аз съм с AFT с ГИ и си отчита...горе-долу вярно.
При мен се получава една аномалия.
Ок,газта има по-малко калории от бензина в 1литър.За да върви така,както на бензин,трябва да натискам газта повече,отколкото при бензин.Резултат - отчита вярно мамка му.Като превключа на бензин стойностите намаляват.
Газовата е AG Zenit JZ-2500.Не си слагай такава :lol: .

Потребителски аватар
djiliev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djiliev » Пет 16 яну 2009 10:13

При мен отчита 9/100 по борд компютър а гори 15/100. На бензин отчита долу горе правилно.

Потребителски аватар
xP_NiRee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xP_NiRee » Пон 19 яну 2009 1:16

На газ не отчита вярно, поне моята и след като сложих газ и на бензин спря да отчита вярно. Показва някъкви стойности от рода на 20-25/100 че и до 40 стигаше. Хич не му вярвах на това MFA

Върни се в “Автогазови уредби”