Искам да напусна сегашната си работа - ПРОБЛЕМ

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
kok12
Автомобил: Golf 4
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот kok12 » Сря 07 яну 2009 14:13

Компетенция или съвет след представени документи тук някой може ли да ми даде,защото мисля днес да им отправя мнението си и да им кажа,че от утре няма да присъствам наработа или по-гадното да си взема болничен и после миналогодишната ми отпуска,която е платена но няма да видя КЕШ и после незнам

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 07 яну 2009 14:21

имаш си валиден трудов договор
оня срочния е станал безсрочен
ходи си всеки ден на работа и като не ти плащат първо ги дай на Инспекция по труда-там вече глбите гонят 10-15 000 лева и после в съда и те така

victor__
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот victor__ » Сря 07 яну 2009 14:32

Първо здравейте на всички. Днес се регистрирах и това е първия ми пост. Иначе отдавна чета форума и ми харесва

Валиден трудов договор имаш - както ти писаха срочния ти такъв е минал в безсрочен щом си работил пет дни след изтичането му, без възражение от страна на работодателя. Аз бих направил следното - пускам си една молба за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие. Пиши в молбата, че ако не бъде приета, същата да се счита за предизвестие за напускане. Седни и се разбери с г-на Фиданов /ако е възможно :D / да прекратите договора по взаимно съгласие. Ако не е съгласен, ти му дължиш неустойка за срока на предизвестието/1 месец/, а той на теб за неизползван отпуск който поне за срока на изпитване/6 месеца/ е 10 дни /при 20 за календарна година/ За тази година предвид че е все още 7 Януари, отпуска нямаш. Така, ако не е съгласен ще си вътре с половин заплата. вече остава ти да си прецениш дали си струва заради тази половин заплата да рискуваш да изтървеш по-добра работа. И как е - продаваха ли се Хюндайте

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Сря 07 яну 2009 14:43

Хех шегаджия,този израз
И как е - продаваха ли се Хюндайте
ми е познат.
1-во аз имам отпуска за миналата година от 5 дена
2-ро ЗАПЛАТА НЯМАМ СЪОТВЕТНО НЯМА КО ДА ВЗЕМА И ТОЙ ДА МИ ОДЪРЖИ
3-то предизвестие не ми се чака 30-дена,ще си изтърва другата работа за такъв период
4-то убеден съм,че няма да се съгласи на взаймно,ще пробвам така
5-то оня го знае взеки и ми казаха да не се занимавам с НОЙ НАП...........

victor__
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот victor__ » Сря 07 яну 2009 14:53

За шегата - извинявай, просто съм се опитвал да работя с г-н Фиданов и знам що за човек е - т.е имам определено мнение за него.

1. Имаш отпуска за миналата година 5 дни - това означава ли, че си ползвал такава
2. Депозирал ли си молба в деловодството на фирмата да ти се промени трудовия договор със срок на изпитване в срочен такъв със срок до 02.03.2008 - питам защото така ти пише във втория трудов договор. Ако си - защо си го направил. Ако ли не /т.е той не може да ти извади молба подписана от теб с входящ номер от тази дата, значи няма такава и се връщаме на хипотезата от преди това, че си работил в продължение на пет дни след изтичане на срочния ти договор без възражение от страна на работодателя и той е преминал в безсрочен.

Марияна, в момента и да отиде в Инспекцията по труда какво ще им каже - не получавам заплата. В договора му/първия който е действащ/ пише че трудовото възнаграждение се изплаща до 20-то число на месеца следващ изработения - т.е до 20 Януари той трябва да си получи заплатата за м.Декември. за мен винаги варианта да се седне и да се поговори с човек е по-предпочитания от този да се тръгне на директна конфронтация. Друг е въпроса за човека отстреща в неговия случай

Последна промяна от victor__ на Сря 07 яну 2009 15:05, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
mariqna
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mariqna » Сря 07 яну 2009 14:58

В НОИ и Нап няма какво да търсиш ти, защото те нямат нищо общо с твоя проблем. Става въпрос за инспекцията по труда. Отиваш там и им казваш, че не са ти плащали заплата и искаш да напуснеш веднага. Те ще назначат проверка, ти ще си напуснеш, а след това теб какво те бърка дали ще му наложат глобата, която трябва , защото не ти е патил заплата и отпуска?

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Сря 07 яну 2009 15:03

victor__ написа:За шегата - извинявай, просто съм се опитвал да работя с г-н Фиданов и знам що за човек е - т.е имам определено мнение за него.

1. Имаш отпуска за миналата година 5 дни - това означава ли, че си ползвал такава
2. Депозирал ли си молба в деловодството на фирмата да ти се промени трудовия договор със срок на изпитване в срочен такъв със срок до 02.03.2008 - питам защото така ти пише във втория трудов договор. Ако си - защо си го направил. Ако ли не /т.е той не може да ти извади молба подписана от теб с входящ номер от тази дата, значи няма такава и се връщаме на хипотезата от преди това, че си работил в продължение на пет дни след изтичане на срочния ти договор без възражение от страна на работодателя и той е преминал в безсрочен.

В много гадно положение съм се набутал

Потребителски аватар
Lizard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lizard » Сря 07 яну 2009 15:36

Аз разбрах следното:
-6 месеца изпитателен срок са ти изтекли на 02.12.2008
- ти си продължаваш да работиш там и до монетна вече 1 месец
- за този 1 месец не са ти дали заплата ? (Така ли е?)
- По текста в договора за 6 месеца, ти трябва в момента да си на постоянен трудов договор и да получаваш парите описани договора за изпитателен срок. Защото не си се подписвал под друга сума... тази усна уговорка неважи!
- Това което ти предлага работодателя е да подпишеш споразумение със стара дата, според което изменяте условия на досегашния валиден договор. Според това споразумени договора ти ще стане на 3 месечен срочен и ще взимаш 450 лв.

Реално в момента след като не си подписал това споразумение, твоя работодател ти дължи за периода 02.12.2008 - 05.01.2009 сумата от 700 лв.
Ако той не ти ги приведе тези пари до 20-то число можеш да си тръгнеш по оня член там.
Ако подпишеш това споразумение за този период ще получиш нето-то на 450 лв и на март месец пак договори ще подписвате...

Според мен земи му кажи на тоз твоя шеф. Тез условия който ми предлагаш не ме устройват и пускаш предизвестие за напускане!
Излизаш 30 дена в неплатен отпуск и почваш на новото място още утре!
След тези 30 дена тоз твоя ти дължи заплата 700 лв за декември + навзетия платен отпуск от 5 дена за 2008.

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Сря 07 яну 2009 15:44

Не са ми давали заплата именно защото се договорихме устно за това.
Как да си взема тази неплатена и трябва ли да пусна 1-во предизвестие и чак тогава неплатена,иначе всичко друго което си написал си е така.

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Сря 07 яну 2009 16:31

От това което видях моето мнение е следното:
Допълнителното ти споразумение не е за безсрочен, нито за срок на изпитване, а е срочен трудов договор за 3 месеца. По Кодекс не може в една фирма, на една и съща длъжност да имаш повече от 6 месеца изпитателен срок. Това е срочен трудов договор, колега. При него предизвестието не е 30 дни.
чл.32б
2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. В колективен трудов договор срокът на предизвестието при уволнение по чл. 328, ал. 1, т. 1 - 4 и т. 11 може да бъде поставен в зависимост от продължителността на трудовия стаж на работника или служителя при същия работодател. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.
Най-добре върви и поговори с шефа си като хората и се разберете. Ако не става со благо, со кротце вариантите да го прекратиш без взаимно съгласие по КТ са тези:
Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие

Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;
3а. (нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) в резултат на извършена промяна по чл. 123, ал. 1 и чл. 123а, ал. 1 значително се влошат условията на труд при новия работодател;
4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) преминава на платена изборна работа или постъпва на научна работа въз основа на конкурс;
5. (отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)
6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;
7. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работи на срочен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 1 или т. 3 и премине на друга работа за неопределено време;
8. е възстановен на работа по съответния ред поради признаване на уволнението за незаконно, за да заеме работата, на която е възстановен;
9. (нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г., в сила от 27.08.1999 г.) постъпва на държавна служба.
Ако не си подписвал Допълнителното споразумение, моя съвет е да не го подписваш. В момента ако не си го подписал и ходиш на работа повече от 5 дена си на безсрочен договор. Предизвестието е 30 дена ако си получаваш навреме заплатата - видях, че в договора ти пише че получаването на заплата е до 20 то число. Ако не ти платят до 20 то число им обади чл. 327 ал.2, пускаш си молба и като основание посочваш този член и като си дадеш молбата изчакай да и сложят входящ номер и реалната дата, за да не излязят работодателите ти с тезата, че не е вярно забавянето на РЗ. А устните договорки с шефа ти нямат никаква юридическа стойност.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 07 яну 2009 16:44

kok, не подписвай нищо, а иди при адвокат, който ще може да отговори на всички твои въпроси и съмнения, след като му покажеш всички подписани от теб документи. Несериозно е да вземаш решения за работата си, основавайки се на съвети на неизвестни хора от автомобилен форум. Аз съм регистриран от няколко години и вече мога да кажа на кого може и на кого не може да се разчита, но ти как ще прецениш?

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Сря 07 яну 2009 16:51

А ако избера варианта да спра да ходя ей така,какво следва.
Четох кодекса и знам за тези неща,няма да подписвам,но каква да е следващата стъпка,предизвестие ли,болничен,неплатен отпуск.........

Баси,тоя ме е направил роб ли ве.

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Чет 08 яну 2009 8:42

kok12 написа:А ако избера варианта да спра да ходя ей така,какво следва.
Четох кодекса и знам за тези неща,няма да подписвам,но каква да е следващата стъпка,предизвестие ли,болничен,неплатен отпуск.........

Баси,тоя ме е направил роб ли ве.

Следва дисциплинарно уволнение за самоотлъчка з дни. Това е най-кофти варианта за теб. Може да направиш следното:
Не подписваш допълнителното споразумение, защото не можеш да мръднеш 3 месеца от там. Пусни си молба за напускане с техен входящ номер и дата, но това да го видиш с обите си и си направи копие и за тебе. При пусната молба за напускане не могат да те уволнят. Вземи си трудовата книжка с попълнени трудовия ти стаж и с печати за периода, през който си работил. Не могат да ти откажат да ти дадат трудовата книжка, защото глобата почва от 1500 кинта нагоре Ако се опитат да не ти я дадат им речи че ще отидеш в инспекцията по труда и ще подадеш писменна жалба за отказ за предаване на трудовата книжка. Ще им се върне лайното - повярвай ми!!! Вземаш си трудовата книжка и спираш да ходиш. Това, което ще загубиш е последната си РЗ. Ако си готов да я загубиш спри да ходиш или си вземи 1 мес болничен лист, и почни на новото място но помоли шефа си да не те назначава до изтичането на болничния, зощото в НАП ще видят, че по твоето ЕГН има болничен и нов трудов договор. Това е варианта за тебе - ако искаш питай адвокат ама само ще си загубиш време и пари. Аз съм счетоводител и тия работи не съм ги чул пред местната бакалия!

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Чет 08 яну 2009 9:03

Ако си взема 5-тяхто дни отпуска и после Уведомление с неп;атен до края на уведомлението,така няма ли да е по-добре,като вариант

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Чет 08 яну 2009 10:10

kok12 написа:Ако си взема 5-тяхто дни отпуска и после Уведомление с неп;атен до края на уведомлението,така няма ли да е по-добре,като вариант

значи има едно такова условие, че не можеш да ползваш неплатен ако имаш платен. така че, ще те задължат първо да си 5 дни или колкото имаш там платен отпуск. аз когато съм се сблъсквал с такива проблеми съм правил следното- уведомление за напускане днес, утре болничен з амаксималното време по спомен беше 10 дни т.е. 2 седмици, но го променяха и последно не знам колко беше. след тези 2 седмици ако искаш болничен БЕЗ прекъсване ти трябва телк. не знам в твоя случай дали можеш да го използваш това. но ако направиш дори само 1 ден прекъсване имаш пак право на болничен там да предположим, че са 2 седмиците последно по закон. отпуската е добър вариант, но нали знаеш, че работодателя може винаги да ти я прекъсне, като каже, че има нужда от теб, дори да я е удобрил. така е направено, че уведомлението пак е в негова полза, с писма, с телефони и т.н. т.е. ако супер се е заял с теб ще ти я прекъсне отпуската. по време на предизвестие единствения начин да те уволнят е дисципл, което и ще се опита да направи евентуално

Върни се в “ОФФ-Топик - други”