евтино решение на проблема с обтяжната ролка (1.9TDI afn)

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Golf_Racer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

евтино решение на проблема с обтяжната ролка (1.9TDI afn)

Мнениеот Golf_Racer » Нед 25 яну 2009 19:37

Доста време като запаля студена колата и си посвирва нещо, на края го открих разгадах, и реших че нямам пари да си купя нова обтяжна ролка на ремака на алтернатора. И предприех побългаряването, а именно най-лесния вариант за донатягане на пружината. Завъртях корпуса в посока на затягане така че да добавя усилие, и спря да подскача, тропа ....
1.Изисква се да се отвият двата болта, с които е монтирано към двигателя.
2.Котпуса на пружината се завътра в посока... ролката да доиде близо до алтернатора.
3.Избират се подходящи шайби/планки, целта е да се гарантира монтажа.
4.Болтовете се навиат, почти до упор но седят хлабави.
5.Ремака се опъва.
6.Болтовете се стягат умерено ....и :) сега следиме за други неприятни шумове.
Прикачени файлове
Image016.jpg
няма търговски вид, скалъпих го за 30 минути. експериментално :)
Image014.jpg

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Автомобил: BMW E65 Sport Package
Двигател:

Re: евтино решение на проблема с обтяжната ролка (1.9TDI afn)

Мнениеот racing_team_vidin » Нед 25 яну 2009 22:17

с по-къс ремък няма ли да стане :roll:
п.п в този случай натоварваш "бастуна" и ще изяде втулките или бастуна

Golf_Racer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Golf_Racer » Нед 25 яну 2009 23:42

Резултата ще е еквивалентен, аз си купих преди време ремак с дълйина предписана от производителя за тоя модел. След като скъс аедин ремак поради други причини. За това дали ще изяде втулките по бързо, незам. Това се пак е експериментално решение за никакви пари поне докато имам време да разглобя да видя кое какво колко. По вероятно е да не "изяде" бързо тия работи, защото в случая когато опдскача, има по голямо преместване... не съм го подлагал на мног омисъл това просто днес ми остана време, и реших да пробвам защото мн странно почна да тропа

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Автомобил: BMW E65 Sport Package
Двигател:

Мнениеот racing_team_vidin » Пон 26 яну 2009 0:28

Golf_Racer написа:Резултата ще е еквивалентен, аз си купих преди време ремак с дълйина предписана от производителя за тоя модел. След като скъс аедин ремак поради други причини. За това дали ще изяде втулките по бързо, незам. Това се пак е експериментално решение за никакви пари поне докато имам време да разглобя да видя кое какво колко. По вероятно е да не "изяде" бързо тия работи, защото в случая когато опдскача, има по голямо преместване... не съм го подлагал на мног омисъл това просто днес ми остана време, и реших да пробвам защото мн странно почна да тропа

но и напрежението оказано на лоста е в пъти повече, да не говорим че и на водната помпа и демферната шайба също. незнам какъв ще е резултата, преди седмица мислих по този въпрос и не измислих много :roll:

Golf_Racer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Golf_Racer » Пон 26 яну 2009 20:49

Лоста е малко по натоварен, да но не мисля че е фатално. И тъй като го няма характерното тропане успях да чуя, че имам два неприятни шума, които незнам от какво са. Водната ми помпа е на другия ремък. Този върти само алтернатора и климатика. Тази сутрин като запалих пак имахе характерното "писукане" докато позагрее. Но вече с по висока честота на приписукванията, което ме кара да мисля за някакъв амортесиор на цялата система. или изобсто да разкарам всякаква пружина. Да използвма корпуса и да му направя реглаж на опъването с болт, почти както старите системи. :) иначе цялостното впечатление, по-доволен съм от работата в нормалните режими (като загрее). Системата ще подлежи на осте изпипване като имам време.

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Вто 27 яну 2009 18:43

Незнам ама мисля ,че комплект лагери на алтернатора и климата ще излезе по-скъпо от една ролка.Просто докато събереш пари за ролка да не се наложи и лагери да сменяш :wink:

Golf_Racer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Golf_Racer » Сря 28 яну 2009 18:02

Друго решение, за което си мисля е някакъв амортесиор, който да гаси вибрацийте.
Лагери на алтернатора, както казха и по горе не е чак толкова преопънат ремъка. и за сега решенията си оставт две, или махам пружината, или слагам допълнителен амортизатор на вибрациите.

Edit: Основната полза, от тази промяна е по ниското ниво на шум. Не тропа механизма за опъване на ремака. Моментите когато ремака е напълно отпуснат поради вибрации, са по къси. Цялото нещо води до оп голям комфорт при возене, и почти нищо повече. За временно решение, да. Иначе или по сериозна модификация, или "ново". (заключение след около 400км пробег)

Върни се в “Направи си сам!”