Голям разход на масло на Passat b4 1.8 abs - решено

Техническа и сервизна информация за Passat
krasi9
Автомобил:
Двигател:

Голям разход на масло на Passat b4 1.8 abs - решено

Мнениеот krasi9 » Чет 22 яну 2009 16:11

Здарвейте, колеги имам Passat 1.8 abs 94г.бензин/газ от 8месеца, минал съм около 8000 км като съм долял 2л масло.
Забелязъл съм че на студена кола няма пушек но като загрее пуши сив пушек особено като стои на едно място.
Ако някой ми каже каква е горе-долу сумата за ремонта на този двигател ще съм му много благодарен :)

Извинявам се ако съм задал вече решен въпрос :)

Последна промяна от krasi9 на Пет 03 апр 2009 15:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ivaylodobrev
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Голям разход на масло на Passat b4 1.8 abs

Мнениеот ivaylodobrev » Чет 22 яну 2009 18:31

Здрасти колега!Аз почти нищо не разбирам,ама ще се включа :) Аз имам пасат 2Е 116коня бензин, пълна инж. За 10 000км съм сипъл около 2л и нещо 10W40 на АС Delco едно от наъ-евтините. И вчера маъстора ми смени маслото с 15W40. след още 10 000км ще видим разликата. Но ми обесни, че това не е много голям разход за 15 годишна кола.

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Чет 22 яну 2009 19:22

Здравей колега. Точно на тоя двигател пробвай със смяна на гумичките на клапаните (без да се сваля главата естествено). Поне аз се разминах с отваряне на мотора. Иначе същото положение - като загрее и включа задна предавка. Обърна се да видя какво става и пушек, пушек. На 10000км към 4-5 литра масло отиваше. На смяна си вземах директно две туби по 5 литра масло ... с втората доливах докато дойде другата смяна. :oops:
Цената на гумичките е 10-20 лева комплекта.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 22 яну 2009 20:38

8 лв струват хубави гумички на Erling комплект (8 броя) ;)
Аз съм със същия двигател - разхода на масло ми е около 0.5 литра за 10 000км (меду смените)...което за мен е нормално.Основния проблем им е гумичките на клапаните - значително се подобравят нещата.
Хубаво е да се вдият и водачите на клапаните как са понеже имат навика да се цепят ама за тяхната смяна вече май главата трябва да е свалена.Един водач заедно със смяната май стъпваше на 3 или 5лв...не помня вече ама не беше никак скъпо.
Успех!

krasi9
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот krasi9 » Чет 22 яну 2009 21:05

Благодаря на всички за отговорите , ще пробвам със смяна на гумичките пък ще видим какво ше стане.
:)

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plumber » Чет 22 яну 2009 22:37

Бе да ти кажа :) за да ти гори толкова масло трябва някой идиот като мене да ти нацепи гумичките .Визирам тази тема viewtopic.php?f=6&t=119743. Моя съвет е прочети добре темата и не сменяй само гумички.Свали главата или ти или майстор и си огледай сегменти ,водачи,главата да не е крива и всичко там каквото е.Аз реших да мина по тънката лайсна ама нищо не стана.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 22 яну 2009 23:51

По принцип на 1.8 двигател сегментите са бая добри и карат много....има такива на по 300-400 к и маслото не го барват въобще ама все пак си зависи.
Основния проблем са гумички и водачи обикновенно.
Най-добре е наистина да се свали главата понеже горенето на масло увеличава нагара на клапаните и спират да уплътняват добре....и оттам харчи повече а не ще да върви и т.н. мизерии
Та затова най-добре е да се свали главата,да се шлайфне отдолу е задължително като се свали (с 0.1мм ако не е крива или повече ако е крива),да се напаснат клапаните и да се сменят гумичките и ако има нужда водачите.
При сглобяването се слагат нови гарнитури навсякъде и нови болтове на главата (препоръчително ама не задължително).Сменя се и един странен О-пръстен на входния колектор - от него много обича да тече антифриз иначе.Всички гарнитури излизат около 70лв,работата по главата и тя толкова струва в шлайф-база ако не се сменят водачи (ако се сменят е +3 или 5 лв на водач с техни водачи..не помня вече добре),болтовете са около 30-тина лв и отделно вече зависи за колко ще си намериш майстор дето да се навие.
И това е.Успех!

Потребителски аватар
walentin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот walentin » Съб 24 яну 2009 20:24

Krasi9, не барай нищо - мотора си е ОК!!! Като почне да гори по литър-два на 1000, тогава можеш да помислиш за ремонт!!!

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Съб 24 яну 2009 20:33

моят преди 3-4 години гореше по литър на 3 000км...с една смяна на гумички....вече не гори масло...доливам не повече от 300гр. на 10 000км а го карам с полусинтетика и мотора е на почти 300 000км.

stannii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stannii » Нед 25 яну 2009 20:24

Колега, много се извинявам, че използвам темата, но и аз имам един въпрос относно маслото. Колата е Б4 1.6 АЕК и харчи масло около 600-700мл. на 4500-5000км. Това едва ли е нормално, макар че непуши синкаво, а само доста бял пушек сутрин, което предполагам е от конденз. Та въпроса ми е струва ли си да дам колата за основен ремонт на двигателя или само за смяна на гумички (ако разбира се не е необходимо свалянето на главата при този двигател)? Изчетох с голям интерес темата на колегата Plumber и май везните клонят към основен ремонт, но честно казано ме е страх дали ще попадна на наистина добър майстор, защото в момента нямам никакви оплаквания от работата на мотора освен прекомерния разход на масло. А маслото е 10W 40 Motul 6100. Просто ви моля за съвет и ви благодаря предварително!

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Нед 25 яну 2009 21:27

колега основен ремонт не се прави току така без основателна причина...
освен ако имаш парите да го правиш с оригинални резервни части и при квалифициран специалист...умишлено не използвам думата майстор....преди осем години частите бяха скъпи но с прилично качество...сега са евтини и да уцелиш такива които долу горе са качествени е игра на руска ролетка....това е лично мнение...преди години сменях оригинални части и без належаща нужда...почти винаги се оказваше голяма грешка...

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plumber » Пон 26 яну 2009 22:58

stannii написа:Колега, много се извинявам, че използвам темата, но и аз имам един въпрос относно маслото. Колата е Б4 1.6 АЕК и харчи масло около 600-700мл. на 4500-5000км. Това едва ли е нормално, макар че непуши синкаво, а само доста бял пушек сутрин, което предполагам е от конденз. Та въпроса ми е струва ли си да дам колата за основен ремонт на двигателя или само за смяна на гумички (ако разбира се не е необходимо свалянето на главата при този двигател)? Изчетох с голям интерес темата на колегата Plumber и май везните клонят към основен ремонт, но честно казано ме е страх дали ще попадна на наистина добър майстор, защото в момента нямам никакви оплаквания от работата на мотора освен прекомерния разход на масло. А маслото е 10W 40 Motul 6100. Просто ви моля за съвет и ви благодаря предварително!

Да ти кажа и мойта не пушеше сиво ама...:0 Но според мен пробвай със флошки.Не е чак толкова голям разхода според мен чак от сегменти да е .А ако пробваш с по-гъсто масло ?

a4tech
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот a4tech » Сря 28 яну 2009 23:11

Здравейте, колеги. И аз съм за гумичките. Моите като ги сменях без да искам си направих опит - преди да извадя старите като капнех една капка масло по опашката на клапана направо изчезваше. Разходът на масло беше като на колегата. Сега съм минал над 3000км и видимо по щеката не пада. А дали има нужда от по-глобален ремонт според мен е мн просто - замерете му компресията на тоя мотор.
Преди да ги сменя тия гумички имаше масло чак до тръбата за въздушния филтър. При смяната почистих и сега няма грам.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 28 яну 2009 23:20

Ами то и компресията не е добър показател ако колата е карана много време така.След като е горял масло има доста голямо количество сажди по клапаните - и вскукателни и изпускателни и не уплътняват добре и оттам компресията не е толкова, колкото трябва да е.Затова е хубаво ако колата е карана дълго време така да се свали главата,да се направи като хората и да се тръшне обратно....тъкмо да се види и за разцепени водачи...ама това си е един скъпичък ремонт не за друго а понеже е доста труд а трябва да се сменят и всички гарнитури по главата после.
Успех!

stannii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stannii » Чет 29 яну 2009 0:22

Много благодаря на колегите за отговорите. Наистина смяната на гумички е най-безболезнения начин за оправяне на проблема с маслото, но не е сигурен. Май ще предприема цялостна профилактика на главата, независимо от разходите. Все пак двигателят е на 200000 по километраж и поне на още 100000. Мисля, че въпреки всичко си струва имайки в предвид и факта, че в близките 2 години непредвиждам закупуването на друг автомобил. Криза е ... :) Остава да намеря наистина добър специалист по двигатели.

Върни се в “Passat”