Лазерно рязане на метали? Готово!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Wish_Master
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Лазерно рязане на метали?

Мнениеот Wish_Master » Чет 29 яну 2009 0:04

Точно така, това е шаси от състезателен електрически модел. За съжаление вече не се произвежда, а части за него е много трудно да се намерят. Иначе реално ми трябват само очертанията на шасито и дупките в двата края. Всичките отвори в средата(правоъгълните и отворите за винтчетата) могат да не се изрязват или да се изреже каквато и да е форма на тяхното място, с цел олекотяване. Не съм много сигурен обаче, дали останите отвори ще са достатъчно точно разпробити ако се правят на бормашина, тъй като и най-малкото отклонение води до дебалансиране и дърпане на 1 страна :(
edit:
Вдлъбнатините са за главите на винчетата. Това може наистина допълнително да се направи и с дрелка.
http://www.hpieurope.com/kit-info.php?p ... 24&lang=en

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Чет 29 яну 2009 0:06

Това е шаси за радиооправляем модел, има и гнезда за батериите за да се свали центъра на тежестта , мания си е с тези моделчета, но като знам какви цифри са и там ....

Един съвет от мен , изрежи го от този материал дето се правят печатните платки, гетинакс , два или три слоя (ако те устройва дебелината де) , след това го хвани на няколко места с мини шпилчици, или просто болт-гайка , по тоя начи става доста здраво , пък после си купи парче плетено от бриколаж , и после с епоксидна смола и желание за полиране ще докараш бял карбон !!!!

Става невроятно, нямам снимки ,но сме го правили в студентски град на полеви условия със зъболекарска машинка ... стана ..... чудно!!

Така че марш към лазерното рязане. Което всъщност се сещам че има и в Технически и в дианабат по пътя на 94 точно на излизане от дианабат вдясно след басейна ... ще го видиш ...

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Чет 29 яну 2009 8:20

Tomcat написа:аз се занимавам с лазерно рязане. прати ми чертеж и ще го имаш детайла до края на седмицата.

я кажи до колко милиметра режете неръждаема ламарина....
и метал и алуминий също?
Да си знам :) благодаря
по темта:чини ми се че ще ти излезе скъпичко да ти го направят на файл,иначе рязането ще е поносимо....
ти можеш евентуално фрезенка за главите на винтчетата да си направиш,но отворите за да са на точното място трябва лазера да ги направи

Потребителски аватар
Asen_D
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Asen_D » Чет 29 яну 2009 8:40

За да е възможно рязането,трябва да имаш чертеж...
Свали му размерите с шублер,
и ги вкарай в корела или аутокад...после е лесно...

Atanas14
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Atanas14 » Чет 29 яну 2009 8:53

до 25 мм черно
до 20 мм неръждавейка
до 12 мм алуминий.

Wish master, колега пробвай със сканиране, мисля че ще стане ако се конвертира в някакър dwg формат, и ми прати файла. ще го измислим

Потребителски аватар
Wish_Master
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Wish_Master » Чет 29 яну 2009 9:07

Благодаря много на всички. Ще пробвам първо със сканиране, дано свърши работа. Ще пиша пак, когато имам някакъв резултат. :beer

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Чет 29 яну 2009 9:15

Това може да се направи и на waterjet.
Не съм 100% сигурен, но той мисля, че можеше да прави и леки вдлъбвания, точно този фрезенг който ти трябва, не че с дрелката неможе.
Като го сканираш и нямаш възможност да го направиш в .cdr, ако искаш ми го прати.
А незнам дали лазера на tomcat, може от снимка да реже.

Потребителски аватар
bobi_robi
Автомобил: Passat Б8
Двигател: DFHA 2021
Контакти:

Мнениеот bobi_robi » Чет 29 яну 2009 9:58

ISRalien написа:
bobi_robi написа:Мисля че колегата poinovito се занимаваше с някакво лазерно рязане.
Покъсно ще потърса визитката му и ще ти драсна инфо ...

Него пък къде го намеси :)
Бъркаш ника най-вероятно ;)

Атанас Пантов се казва колегата, купувах капачка от него преди време, но може и да бъркам, но мисля че тоя му е ника тук във форума.
Лазерно рязане и гравиране, поставяне на ксенон. Това пише на визитката му. Колега Wish_Master пратих ти контактите му на ЛС.

Потребителски аватар
luboveliki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот luboveliki » Чет 29 яну 2009 11:24

Преди години съм ходил във "Технически Университет-СОФИЯ" да режат ламарина с лазер за фирмата която работех!!!Беше някакъв преподавател и му помагаха студенти или асистенти(не съм сигурен),но не помня как става ,с чертеж или по мостра,защото вече беше разработено и ходех да дам ламарината и после да си я взема,режеха голямо количество!!! :да:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 29 яну 2009 20:24

Wish_Master написа:Благодаря много на всички. Ще пробвам първо със сканиране, дано свърши работа. Ще пиша пак, когато имам някакъв резултат. :beer

Aбе пусни 1 търсачка . Има във Варна . Днес мярнах табела в ЗПЗ - ама къде беше :roll:

Atanas14
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Atanas14 » Чет 29 яну 2009 20:26

blinder написа:Това може да се направи и на waterjet.
Не съм 100% сигурен, но той мисля, че можеше да прави и леки вдлъбвания, точно този фрезенг който ти трябва, не че с дрелката неможе.
Като го сканираш и нямаш възможност да го направиш в .cdr, ако искаш ми го прати.
А незнам дали лазера на tomcat, може от снимка да реже.

от снимка не може,но от цдр може

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Чет 29 яну 2009 21:10

Tomcat написа:от снимка не може,но от цдр може

Мдааа, като се замисля и моя не би могъл да среже нещо по снимка, само ще може да я гравира.

Потребителски аватар
Wish_Master
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Wish_Master » Пет 30 яну 2009 0:50

Еми за момента съм на етап: "Как от сканиран обект да се прехвърли в корел-а?" Някой може ли да ми прати чертеж на готов за рязане детайл? Просто искам да видя как изглежда и какви размери са нужни. Общо взето чертежът трябва да е или в Corel формат (*.cdr) или Autocad ?

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Пет 30 яну 2009 7:49

Wish_Master написа:Еми за момента съм на етап: "Как от сканиран обект да се прехвърли в корел-а?" Някой може ли да ми прати чертеж на готов за рязане детайл? Просто искам да видя как изглежда и какви размери са нужни. Общо взето чертежът трябва да е или в Corel формат (*.cdr) или Autocad ?

Мда, но за целта ти е нужен корел.
Ако имаш някакви затруднения или въпроси, питай, аз ще ти помогна.
Нямам много време, но ако видиш затруднения, може д ами изпратиш скан-а, да се помъча, макар че не е много сигурно какво ще излезе защото няма от къде да гледам в действителност.
На теб ще ти е по-лесно понеже е пред теб оригинала.

Потребителски аватар
Wish_Master
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Wish_Master » Пон 16 фев 2009 0:32

Здравейте отново. Оказа се, че снемането на размери и останалите неща няма да излезе много евтино, затова съм принуден да използвам елементарни методи. Идеята е да се нанесат размерите върху лист дуралуминий, като се ползва оригиналното шаси за шаблон, след разпробиване на 1 от дупките с бормашина, ще се захванат 2-та детайла с винт и гайка и така с останалите дупки. Големите отвори ще се изрежат като се разпробие на много места в очертанията, и след това се изпилят и загладят ръбовете.
Въпросът ми е ако някой знае къде във Варна и долу горе колко струва лист дуралуминий 2.5-3мм дебел с размери поне 35х12? Google нищо не намира :(

Върни се в “ОФФ-Топик - други”