@to4nia, няма такъв филм колега 90000км. за въздушен филтър. Ефекта от каране със замърсен въздушен филтър са два, невървене и повишен разход на гориво. Каква е логиката да си мъча колата, респективно мен и да изгарям повече гориво? В крайна сметка, филъра пак си го плащаш във вид на гориво и си н@сир@ш колата.
Незнам каква е тази книжка от Шкода, но явно е превеждана от някой аптал Българин, дето грам неотбира от Чешки и е много далече от автомобилите като цяло.
Само за сравнение ще ти кажа, че въздушен филтър на камион каран в нашите геогравски ширини се сменя на около 40000км., като имаш предвид, че на всеки 5000км. се сваля, изтупва и издухва добре с въздух. Лошо няма, може да го пробваш и на повече, само дето разхода на автомобила се вдига с по литър (горе долу). Я сега сметни един автомобил, който върти 10000км. на месец и гори средно 35л на 100км., като ти завиши разхода с 1л. на 100км. колко нафта повече е това, съответно колко пари струва и го съпостави с това, че един нов въздушин филтър за камион струва около 180лв. Абсолютно същото е при леките коли, само дето един въздушен филтър струва 10 ~ 20лв.
Таксиметровите шофьори може и да правят километри, но не напразно са си спечелили прозвището "бакшиши", а познай защо? А аз на такива викам "EШК" - един шофьор каза

.
Филтър на купе 5 ~ 6 години, може...... ако правиш по 5000км на година. Я си представи как ще изглежда същия този филтър на лека кола, която върти по 40000км. годишно след 5 ~ 6 години? Неможеш да си го представиш нали, понеже нищо няма да е останало от него и ще се е разложил тотално, в климатичната система на колата ти, в която ти се возиш и твоето семейство.
Германия е на светлинни години по чистота от Испания (за щастие съм имал възможност да я видя), просто няма база за сръвнение. Аз бих я сравнил, с хирургичен кабинет, на някоя много престижна клиника. В страна като нея, въпросните филтри могат да изкарат двойно, даже тройно повече, без това да има негативен ефект, но за жалост тук нещата не стоят по този начин.
И в този ред на мисли, бих казал, че лоши коли няма има лоши шофьори (лоша поддръжка).