Простете за лаишките въпроси, но така и не съм много наясно:
1. Ако стане ПТП, аз имам гражданска, имам и КАСКО, другия има гражданска ... кой ми поема щетите и ако ги поема застрахователя на другия юнак, моето каско играе ли роля и каква ?
2. Същата ситуация, само че се оказва че юнака отсреща няма гражданска ?
3. При същата ситуация (1) за изплащането на щетите има ли значение кой е виновен ?
Кой плаща ? Каското или гражданската ?
- kriss4
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Кой плаща ? Каското или гражданската ?
по гражданската на виновния се плащат щетите на пострадалия(когато пострадалия има каско има право на избор от къде да си търси парите ГО или Каско),когато виновният няма Гражданска се обръщаш към Гаранционен фонд.
Който е виновен за ПТП може да получи обещетение само по каско(ако има).
Който е виновен за ПТП може да получи обещетение само по каско(ако има).
-
Последна промяна от jims на Сря 11 юни 2025 9:46, променено общо 1 път.
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Накратко - ако имаш каско всякакви щети по твоя автомобил ти ги покрива каското, без значение виновен или не 

Winner25 написа:Накратко - ако имаш каско всякакви щети по твоя автомобил ти ги покрива каското, без значение виновен или не
С малки изключения. Ако се бутурясаш някъде пиян кат' гъз?
- passenger
- Автомобил:
- Двигател:
Да разбирам ли че ако двамата шофьори имат само ГО на виновния щети няма да бъдат изплатени ? 

- kriss4
- Автомобил:
- Двигател:
passenger написа:Да разбирам ли че ако двамата шофьори имат само ГО на виновния щети няма да бъдат изплатени ?
да
ако виновния няма каско от къде да му бъде платено?
- passenger
- Автомобил:
- Двигател:
Защо да няма ?
А ако и двамата са виновни никой нищо няма да получи ли ?
Мисля че не е така.
В ГО мисля не пише ако си или не си виновен. Застраховката мисля че е точно това да покрие щети.
А и чисто теоретично не можеш да застраховаш нещо чуждо, чиято стойност не знаеш (другия автомобил).
Както и на имотната ми застраховка, дали сам съм се наводнил или съседа го сторил е настъпило застрахователно събитие, което си подлежи на изплащане.
А ако и двамата са виновни никой нищо няма да получи ли ?
Мисля че не е така.
В ГО мисля не пише ако си или не си виновен. Застраховката мисля че е точно това да покрие щети.
А и чисто теоретично не можеш да застраховаш нещо чуждо, чиято стойност не знаеш (другия автомобил).
Както и на имотната ми застраховка, дали сам съм се наводнил или съседа го сторил е настъпило застрахователно събитие, което си подлежи на изплащане.
- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
Нали за това направиха тази застраховка.Тя покрива щетите на пострадалия,до определена сума.Както ти казаха и колегите,ако ти имаш каско и гражданска,и те удари лицето Х,неговата гражданска покрива щетите по твоя автомобил.Ако ти удариш някой твоята гражданска покрива щетите на другата кола.Когато ти не си виновен в птп-то, и имаш каско отиваш там където ти е каското,ако нямаш там където е гражданската на виновния водач.
-
Последна промяна от jims на Сря 11 юни 2025 9:46, променено общо 1 път.
- stenly_m
- Автомобил: GOLF 4 TDI
- Двигател: ASV
- Контакти:
как да не може двамата да са виновни? представи си изпреварваш неправилно (на непрекъсната линия), а другия прави неправилен завой и се ударите???
- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
stenly_m написа:как да не може двамата да са виновни? представи си изпреварваш неправилно (на непрекъсната линия), а другия прави неправилен завой и се ударите???
Ако трябва да си представяме,ти си представи същата ситуация дето описваш.Ти изпреварваш,а аз правя не правилен завой.Идва кат и аз казвам,че излезнал човек пред мен, и за да не го ударя съм променил посоката си на движение.И моментално ти го отнасяш.
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
съпричиняване на вреди и вина и в двете страни си го има в правото, откак свят светува
Кат не може да се пречупи и да пише вина и в двамата водачи
Кат действа по шаблон-който е отзад е виновен и т.н., без да се отчита реалната ситуация, затова нак постановления падат в съда
но това е друга тема
както са казали колегите
каско-поема ти щетите, независимо от вината, стига да не си пил
г.о. поема щети по автомобили и други вещи на трети лица, ако ти си виновен за нанесените щети
Кат не може да се пречупи и да пише вина и в двамата водачи
Кат действа по шаблон-който е отзад е виновен и т.н., без да се отчита реалната ситуация, затова нак постановления падат в съда
но това е друга тема
както са казали колегите
каско-поема ти щетите, независимо от вината, стига да не си пил
г.о. поема щети по автомобили и други вещи на трети лица, ако ти си виновен за нанесените щети
- stenly_m
- Автомобил: GOLF 4 TDI
- Двигател: ASV
- Контакти:
офф аз ти казвам реална ситуация, това че ти не си сетил за нея...и че ще лъжеш си е друг въпрос...айде като ще лъжем, ние сме 5 човека в колата вие сте двама? как ще ни обориш...казвам ти реална ситуация, която се е случила на приятел и знам, че в този случай и двамата са виновни...
- Spas
- Модератор
- Автомобил: VW Golf 2
- Двигател: 1800 RP
jims написа:Не може и двамата да сте виновни. Такъв филм няма. Винаги има само един виновен.
Гражданската поема щети по други автомобили и т.н.
Каското поема щети по твоя автомобил.
Пример: удряш някой като виновен си ти. Ако имаш само гражданска: застрахователя поема щетите на другия автомобил, твоята си я оправяш ти (никой няма да ти плати). Ако имаш и каско, то вече ще изплати твоята щета.
Aз имах реален подобен случай, отнеха ми предимството и онзи пич го отнесе, но ако бяха преценили, че съм карал с превишена скорост, щяхме и двамата да го отнесем!

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”