@hooligans,
този който ползвам е точно такъв, затваря клапите скоро щом спре да работи, но един колега беше казал малко по-горе, че дори и при тези вентилатори се виждат малки шлици в затворено положение - това и аз го потвърждавам, няма как да се направи херметическо затваряне, инак VENTS моделите не са никак лоши, доволен съм от това за колко кратко време изтикват въздуха
@addrak
апартамента ни е чисто ново строителство, това което знам за нашия блок е следното: въздуховодите в кухнята са общо три на брой паралелни един на друг - тук тръби няма - знам го защото по план на всеки му посочваха точно отмерено място където да си копне за да включи аспиратор. Така съществуващата схема на кухненските въздуховоди има точно идеята да не се получава смесване на отходното течение и всичко което то носи със себе си.
това което минава обаче през всички бани от първия до последния етаж е една най-проста и обикновена PVC тръба, предполагам 100 или 110 мм, не знам точно, някъде около този размер, и на тази PVC тръба всеки от входа връзва своя вентилатор.
по подобен начин предполагам е при по голямата част от новото строителство...идея нямам как е при старото
@palikari

истински се радвам че идеята има още съмишленици, а иначе съм се погрижил да има откъде да се компенсира изтласкания от вентилатора в банята въздух,
между другото да ви кажа какво интересно/странно нещо забелязох скоро...в кухнята сме си сложили аспиратор марка Горенье, не е абсолютно нищо кой знае какво, един от евтините модели в техномаркет..да речем.
Когато го пусна на 3тата последна степен и се доближа до някой от контактите/ключовете на стената в някоя от другите стаи се чува отчетливо свистене от засмукване на въздух, сами се досещате че щом го спра и свистенето спира. Каква естествена вентилация си имат апартаментите в новото строителство покрай ел. инсталацията