съседски миризми от отдушника в банята. Какво да правим?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
fichtenweg
Автомобил: Passat B5
Двигател: AHH

Re: съседски миризми от отдушника в банята. Какво да правим?

Мнениеот fichtenweg » Вто 03 фев 2009 14:23

One написа:добре де
сложете един вентилатор на тръата на покрива където излиза
така ще осигурява постоянен възухопоток и няма да го чувате

... това е едно иначе много добро, да не кажа перфектно техническо решение за целия блок, но автоматически с тази идея се пораждат куп допълнителни въпроси от рода: откъде да се закачи ток, постоянно ли ще работи този вентилатор на комина, кой ще го поддържа/почиства евентуално, кой ще си играе да го монтира, ако се извика фирма ще искат ли всички от входа да плащат за това, ако го направи някой от входа ще искат ли останалите съседи да му плащат за работата му....да не говорим че поначало идеята трябва да се одобри от всчики, преди да се пристъпи към действие...и куп подобни въпроси които в условията на обща собственост не са никак лесни за отговаряне...мисля че всички се сещате защо

Последна промяна от fichtenweg на Вто 03 фев 2009 14:57, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Вто 03 фев 2009 14:42

@nnenov

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
...камера в банята...интересно ми е още какви идеи ще се развият в темата, па макар и spam
...уверявам те не е никак смешно когато станеш жертва на пушачи, било то и по начин като този..в дома ти

Uneek
Автомобил: 1998 VW Polo Variant
Двигател: APQ

Мнениеот Uneek » Вто 03 фев 2009 18:49

Темата ми е доста интересна, тъй като стягам апартамент в нова кооперация и един от идиотизмите на строителя е че е решил (за по-евтинко предполагам) да изведе абсорбатора от кухнята и отдушнка на банята в обща тръба :evil: Специално ходих да се карам с тях, но ми гарантираха че "нямало" да има проблем... Да да, ама като се нанеса сигурно въобще няма да е така... Та и аз специално купих вентилатор с клапи - но дори и при затворени клапи пак си личи че има някаква пролука - не е точно херметик :( Та някой има ли по подобен начин да е решено това нещо :roll: И да сподели как е с "миризмата" :lol:

Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jijibs » Вто 03 фев 2009 19:12

Колега, съмнявам се много дали с бюджет от 10 лв ще се справиш със задачата да си осигуриш таймер с подобен режим на работа. С един програмируем таймер като този на който ти изпратих линк, ще е най-удачно за мен (правил съм такава схема за управление на бойлера - само на нощна тарифа и за ресет на сървъри на БТК, защото забиваха). Ел.ключ, с който в момента си пускаш и спираш вентилатора, го връзваш паралелно на изхода на таймера (това е Н.О. контакт на реле всъщност) и си готов с manual override. т.е. не е нужно да монтираш допълнителен вътрешен ключ, след като си имаш вече ключ.

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Вто 03 фев 2009 19:31

jijibs, :да: да изглежда че по твоя начин ще се спести доста кабел (не за друго ами не обичам да се размотават много кабеляци). Инак аз съм виждал от по обикновените и не знаех че нямат функция за настройка на по-сложни режими на работа, ами тогава ще си потърся от този вид който препоръчваш.

...предполагам по-горе имаш превид ZTE рутерчетата на BTK

..за да мога да си ползвам външния ключ и да го свържа по начина който описваш по горе, не трябва ли да мога първо да пусна още 1 чифт до самия ключ, а при положение че говорим за вграден в стената такъв...няма ли това да е по-трудно отколкото с байпас версията

...между другото дай някаква информация още за това реле от Конрад, евентуално ако има tech specs на pdf

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 03 фев 2009 20:49

1.Действай по Сталински метод - има пушач -има проблем.Няма пушач няма проблем :D
2.1 торбичка но по- дебеличка напълнена с намачкани вестници и натъпкана малко в тръбата идваща от долния етаж. Гаранция - няма да има никаква миризма от долните етажи

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 03 фев 2009 21:05

Във Видин комшията от първия етаж реши да си сложи печка на дърва&въглища в кухнята. Къде да си бодне кюнеца? В тръбата за абсорбаторите. В момента не ползваме такъв, а тръбата е запечатана. С комшия на глава не може да се излезе...

Потребителски аватар
amikus
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот amikus » Вто 03 фев 2009 21:43

Подходи с добро сложи бележка на входа в която най-любезно молиш малоумника дето те обгазява да престане ако няма ефект 90% вероятност все пак сме в Булгаристан,минаваш на план Б а той е изстреляй 5 газови сълзотворно задушливи в отдушника и да вървят на майнината си,ефекта е поразителен.Или нахакай в отдушника вата вестници да им връща на тях дима.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 03 фев 2009 21:47

amikus написа:все пак сме в Булгаристан,минаваш на план Б а той е изстреляй 5 газови сълзотворно задушливи в отдушника и да вървят на майнината си,ефекта е поразителен.

Какви са тези селяндурски съвети бре? :shock

От такива като тебе , сме в булгаристан...

Колега, а говорил ли си със съседите ?
Аз съм с някакъв вентилатор, който се затваря като се изключи , ако искаш да ти кажа марка и модел ?

Последна промяна от hooligans на Вто 03 фев 2009 22:48, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
palikari
Автомобил: GOLF 5 Polo Lounge tdi 2015
Двигател: BMM-2006

Мнениеот palikari » Вто 03 фев 2009 22:00

идеята за програмирано включване е добра,но има и малко физика.за да махнеш лошия въздух трябва да влезе нов,задължително трябва да има и отворен прозорец,иначе ефекта от в-ра е нулев.

Потребителски аватар
addrak
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот addrak » Вто 03 фев 2009 22:25

Колега по принцип всеки апартамент трябва да си е на отделен комин.Да не си влезнал ти в неговия.или обратно

Потребителски аватар
palikari
Автомобил: GOLF 5 Polo Lounge tdi 2015
Двигател: BMM-2006

Мнениеот palikari » Вто 03 фев 2009 22:39

addrak написа:Колега по принцип всеки апартамент трябва да си е на отделен комин.Да не си влезнал ти в неговия.или обратно

само при новото строителство

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Вто 03 фев 2009 23:57

@hooligans,

този който ползвам е точно такъв, затваря клапите скоро щом спре да работи, но един колега беше казал малко по-горе, че дори и при тези вентилатори се виждат малки шлици в затворено положение - това и аз го потвърждавам, няма как да се направи херметическо затваряне, инак VENTS моделите не са никак лоши, доволен съм от това за колко кратко време изтикват въздуха

@addrak

апартамента ни е чисто ново строителство, това което знам за нашия блок е следното: въздуховодите в кухнята са общо три на брой паралелни един на друг - тук тръби няма - знам го защото по план на всеки му посочваха точно отмерено място където да си копне за да включи аспиратор. Така съществуващата схема на кухненските въздуховоди има точно идеята да не се получава смесване на отходното течение и всичко което то носи със себе си.

това което минава обаче през всички бани от първия до последния етаж е една най-проста и обикновена PVC тръба, предполагам 100 или 110 мм, не знам точно, някъде около този размер, и на тази PVC тръба всеки от входа връзва своя вентилатор.

по подобен начин предполагам е при по голямата част от новото строителство...идея нямам как е при старото

@palikari

:да: истински се радвам че идеята има още съмишленици, а иначе съм се погрижил да има откъде да се компенсира изтласкания от вентилатора в банята въздух,

между другото да ви кажа какво интересно/странно нещо забелязох скоро...в кухнята сме си сложили аспиратор марка Горенье, не е абсолютно нищо кой знае какво, един от евтините модели в техномаркет..да речем.
Когато го пусна на 3тата последна степен и се доближа до някой от контактите/ключовете на стената в някоя от другите стаи се чува отчетливо свистене от засмукване на въздух, сами се досещате че щом го спра и свистенето спира. Каква естествена вентилация си имат апартаментите в новото строителство покрай ел. инсталацията :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 04 фев 2009 0:03

fichtenweg написа:това което минава обаче през всички бани от първия до последния етаж е една най-проста и обикновена PVC тръба, предполагам 100 или 110 мм, не знам точно, някъде около този размер, и на тази PVC тръба всеки от входа връзва своя вентилатор.

тука много грешиш....
от първия до последния етаж вървят шлицовете , който повечето ги правят без плоча , демек можеш да се изплюеш в банята на съседа под теб mhihi
според мен от там ти идва миризмата , защото нашите го имат същия проблем , а нямат вентилатор ...

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Сря 04 фев 2009 6:27

Аз го имах този проблем, купувах вентилатори с капачета и мрежи против хлебарки ама не става, миризмата на цигари и 'циганско' проникваше, накрая взех крайни мерки и ги запуших добре. Е родих се няма хлебарки и миризми, малко повече влага , ама я лекувам с конвекторни печки.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”