AFT двигател-питания

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
scalpelo
Автомобил:
Двигател:

AFT двигател-питания

Мнениеот scalpelo » Пет 06 фев 2009 23:41

Хвърлил съм око на един Голф 3 от 97год. 1.6 101 коня, обаче ме мъчат няколко въпроса? Какво ви е мнението за този двигател? Колко приблизително харчи? Скъп ли е за подръжка? Какво да гледам специално при този двигател?

Благодаря предварително търсих с търсачката, но нищо не излезе за него :roll:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: AFT двигател-питания

Мнениеот dobrin » Пет 06 фев 2009 23:47

Тръси по внимателно, виж как в темата за търсачката. Най-добре в момента е през Гугъл, че форумната търсачка не действа много убедително.
Иначе двигателят е добър, не е за състезания, но има силица в него. Може да се кара икономично, за газифициране трябва ГИ, но най-добре си е на бензин.
Последните няколко дни карам такъв, и съм доволен - извънградско около 6, градско около 9-10, не съм го засякъл съвсем точно. Тих, може да се кара спокойно, който има нужда от повече силица, има и такава, но не е безгранична. За поддръжката - не е скъпа, в рамките на нормалното според мен.

Потребителски аватар
scalpelo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот scalpelo » Пет 06 фев 2009 23:53

Благодаря много това ме интересуваше :beer Не ми трябват високи скорости на мене, пък и в града каде да ги развие човек......

Понеже това ще ми е първата кола с климатик, ме интересува как се пуска защото ги гледам копчетата като теле......и нормално ли е ако първите 10на минути, още на студен двигател, се чува някакъв звук като виене или бучене и аз не знам на какво да го оприлича :?

Още веднъж благодаря, сега ще мъча и гоогле :beer :beer :beer

Потребителски аватар
Wish_Master
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Wish_Master » Съб 07 фев 2009 0:05

Аз съм с такъв двигател. Като цяло съм доволен. Има си предимствата и недостатъците. Малко по-чувствителен от към електрическата система. Всичко по свещи, кабели, дистрибуторна и тн. трябва да е изрядно, за да работи наистина добре. За вървене е прилично, като разход е средна работа.
Основно можеш да провериш за разхлабени болтчета на клапите под алуминиевия капак на който пише 1.6 :)
Виенето най-вероятно е от някой ремък или шайба. И моят го прави това рано сутрин за 2-3 секунди и спира. Това си е мое мнение естествено, може на някой да му харесва повече или по-малко този двигател :)

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Съб 07 фев 2009 9:57

Двигателят като цяло не е лош.Като тип мотор е многоточков инжекцион със секвенциално (цилиндър по цилиндър,всеки отделно) впръскване или иначе казано MPI.
Блок,глава от 1.8 моторите.
За мен гадната част е в това,че при Голф 3 слагат този мотор на купета с богато оборудване,съответно тежки коли и това си оказва влиянието.
Нещата,които съм забелязъл аз да са слабост (чести дефекти),причинена най-вече от годините,не от конструкцията:
- бобина и комутатор - горят чат-пат и оставаш на пътя - това е генерален проблем за бензинените VW 1992-1998 год.
- тръбата за картерните газове - от маслените пари и годините изгнива и се чупи,обикновено там,където влиза в картера.Има лесно и просто решение,писано е във форума.
- да се проверят болтчетата на клапите под надписа 1.6 на мотора.
- тройника на охладителната система от лявата част на главата.С годините се огъва или пука и тече (общ проблем на VW/Audi).Сменяш с оригинален и забравяш.
Моторът е с нисък въртящ момент в ниските обороти,на по-високи си е добре.
Определено с доста по-добра конструкция и замисъл от 1.4 и 1.6 ABU/AEE/AEA.
Ако намериш 1.8 ADZ може би ще е оптимален вариант.

За газ - наистина най-добре ГИ.Аз си карам с ГИ,проблеми няма.Разход - литър-два над бензиновия.
Разход на бензин - зависи от много неща.Най-много се увеличава при къси разстояния и студен мотор.Климатикът също вдига разхода доста нагоре (литър,литър и половина).

Ел.прозорците са дерт за Голф 3,така че тествай добре.
Трансмисиите също чат-пат дават проблеми,ослушай за шумове.

Последна промяна от andro_ на Съб 07 фев 2009 18:51, променено общо 1 път.

cceeccoo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cceeccoo » Съб 07 фев 2009 18:41

Карам Seat с този мотор,като разход градско около 10л.(зимата стига и до 12л.),на дълаг път-7,5(с климатик,скорост-140км/h),обслужване-ангренаж+2 ролки 65лв.,динамика-прилична.Засега доволен.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Нед 08 фев 2009 21:10

cceeccoo написа:Карам Seat с този мотор,като разход градско около 10л.(зимата стига и до 12л.),на дълаг път-7,5(с климатик,скорост-140км/h),обслужване-ангренаж+2 ролки 65лв.,динамика-прилична.Засега доволен.

А като го караш на загрял мотор при палене да ти гасне ?? На 1приятел с Ибиза го има този проблем. На студен мотор пали не гасне, а на топъл след кратък престой палиш и гасне, ако натиснеш педала и изфорсираш се закрепва и не гасне.На ПХ държи стабилни обороти. Грешки няма, сондата дава хубави импулси. Но след 5 та клетка натаtъка Vag Com aе чете нищо. При опит за адаптация веднага гасне.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 08 фев 2009 22:21

kris11 написа:А като го караш на загрял мотор при палене да ти гасне ?? На 1приятел с Ибиза го има този проблем. На студен мотор пали не гасне, а на топъл след кратък престой палиш и гасне, ако натиснеш педала и изфорсираш се закрепва и не гасне.На ПХ държи стабилни обороти. Грешки няма, сондата дава хубави импулси. Но след 5 та клетка натаtъка Vag Com aе чете нищо. При опит за адаптация веднага гасне.

Ако не сте чистили дросела,почистете го и вижте как е.
Аз мисля,че дросел се адаптира на контакт,на неработещ мотор.
Като се махне захранването на дросела той си забравя положението и после се самоадаптира при първото палене и първите км (или поне аз си мисля така).

Потребителски аватар
scalpelo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот scalpelo » Нед 08 фев 2009 23:02

Колеги благодаря много за съветите, надявам се тия дни да го паркирам в гаража .

Потребителски аватар
doaiena
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doaiena » Пон 09 фев 2009 0:57

Искам да попитам компетентните колеги като andro, защото и аз съм се спрял на същия двигаел /да си призная главно заради годината на производство/ можели да ми кажеш конкретно какво да гледам под капака на колата като тръгна да я купувам защото съм се спрял на една такава и хич не е евтина 5хил и не бих искал да се прецакам, ясно е, че ще се прецакам защото купувам 12/13г кола, но все пак!
Всяка ваша препоръка за оглед и мнения като чупливост на тази кола повече ме интересува от това колко вдига и колко е пъргава, защото забелязвам започнели да се говори за този двигател/автомобил веднага започват споровете колко е бърз, и как 1.8mi е по-бърз по-надежден итн. И човек не разбира колко е надежден 1.6gt Golf 3 :lol:
Искам без да прозвучи нахално, но конкретно за този автомобил да ни се обясни на мен и колегата!
Мерси предварително :beer

Потребителски аватар
edisonov
Автомобил: VW Golf 8 Variant
Двигател: 2025

Мнениеот edisonov » Пон 09 фев 2009 13:02

Ами колега това колко е надежна една кола е много относително. Ако е добре гледана може да не пипнеш нищо по нея и само да караш, а око е някой кошник може само да лежиш под нея. Аз лично имам 1,6 АФТ от година и полови и съм му навъртял 25хил.км и почти нямам забележки. Сменил съм термостат, тройник на водата, накладки и гуми. Общо взето само консумативи. Карам основно на газ и то с обикновенна газова като до сега само веднъж гръмна онзи ден и то поради това, че все отлагах да сменя свещи, кабели, дистрибуторна капачка и палец. Та в събота ги смених(малко кофти се сменят, че са на криво място но за 2 часа пред блока с един приятел се справихме)и сега работи пак перфектно. Само да отбележа, че кабелите бяха оригиналните(колата в момента е на 235хил.км) а свещите бяха поне на 100хил.км. и колата си вървеше и с тях и ако беше на бензин само сигурно още сумати и време щях да карам с тях. Единственото което не ме радва е малко по високия разход който ми дава когато карам по бързо, но пък за да върви този мотор трябва да е в по големи обороти и от там и по големия разход.
За друго като проблем май не се сещам.

Потребителски аватар
cenko1971
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cenko1971 » Пон 09 фев 2009 13:26

колега аз преди година и половина като купувах моята 1,6 АЕК
собственика и каза "сядаш и караш" аз малко се усъмних нали гледа да я продаде
от тогава 7000 км. само един датчик за масло мисля че АЕК и АФТ са приличат доста "от късмет да не се оттървеш" :D

cougarAEK
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cougarAEK » Пон 09 фев 2009 20:08

моя е 1,6 АЕК много е добър мотора ,според мен няма да съжеляваш ако вземеш AFT или АЕК , по мотора до сега съм сменил ангренажа с ролката което е задължително за нововнос , масло с филтри, кабели свещи капачка и палец ги смених профилактично преди зимата иначе нищо им нямаше, фланец троиник за антифриза прокапа преди седмица смених и него струва 6лв. , по мотора няма нито една капка масло само прахоляк ,за 9000км от както смених маслото не е мръднало по щеката, разхода на гориво градско в момента ми е към 10-12 лит/100км ,но карам на много къси разстояния на студен мотор, като цяло съм много доволен от този мотор на старт от место ускорява доста добре, а като цяло чувам доста критики за тоя мотор как не вървял преди 3000об/мин при мен не чуствам такова нещо има мощност от ниски до високи, е ако карам на 5 с 60км/ч много ясно че тъпче на обороти при ускорение ,но една на долу и веднага отлита, есента ми се наложи спешно ходене до Шумен и по магистралата си държеше 200км/ч без никакъв проблем на места можеше и още но самата магистрала е много зле температурата си стоеше точно на 90* което показва ,че мотора издържа без проблем на гонене, а относно верноста скоростомера в колата имам монтиран GPS , отклонението е около +7км , на , АЕК мотора е с Бош електроника и няма тея клапи в колектора ,AFT трябва периодично да се притягат иначе правят бела там електрониката е сименс

Потребителски аватар
Wish_Master
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Wish_Master » Пон 09 фев 2009 21:13

cougarAEK написа:есента ми се наложи спешно ходене до Шумен и по магистралата си държеше 200км/ч без никакъв проблем на места можеше и още но самата магистрала е много зле температурата си стоеше точно на 90*

И като се събуди, краката ти бяха отвити, нали?

Рошко
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Рошко » Пон 09 фев 2009 22:40

Wish_Master написа:
cougarAEK написа:есента ми се наложи спешно ходене до Шумен и по магистралата си държеше 200км/ч без никакъв проблем на места можеше и още но самата магистрала е много зле температурата си стоеше точно на 90*

И като се събуди, краката ти бяха отвити, нали?

Като се събуди преди 2 дни по магистрала тракия от пловдив до ихтиман като изключим летището, под 180 не съм паднал, вярно даде ми разход на газ над 20, но колицата си драпа, ако не вярваш мога да те повозя...но ти сипваш горивото :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”