WRC: Промени в правилата за сезон 2009 - дискусия?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Mephistofel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

WRC: Промени в правилата за сезон 2009 - дискусия?

Мнениеот Mephistofel » Пет 13 фев 2009 9:33

http://www.sportni.bg/?tid=40&oid=2515556&cid=2625

Изображение

Не знам вие какво мислите (идеята на темата е да се разбере :) ), но според личното ми скромно мнение е малко кофти край за поредната епоха в мотоспорта...

Кой каза група "Б" ?

Извадки:

Гориво
За сезон 2009 доставчик на гориво за световния рали шампионат е Carless, като компанията сменя Shell, а пилотите ще карат с по-екологичен бензин.

Автомобили
Ерата на автомобилите версия WRC е към своя край – всъщност, сезон 2009 е последният, в които тези автомобили ще могат да се състезават на най-високо ниво със заводска подкрепа. През 2010-а ще гледаме интересни стартови списъци – новите Super 2000 плюс срещу сегашните WRC машини. Mоже да сте сигурни, че при последните ще има сериозни „утежняващи условия” – увеличаване на теглото, ограничение на турбото и т.н, за да се изравнят възможностите на двата класа автомобили. А от 2011 в Световния рали шампионат ще останат само автомобилите Super 2000 +.

Виж, това е по-приятно:

Стартове
Тази година ФИА въвежда ротация на състезанията в календара, които през 2009 са 12. По същата схема догодина рали „България” трябва да влезе в този календар. Ротационната схема е двугодишна, а за този сезон новите ралита са в Ирландия, Австралия, Полша, Кипър, Португалия и Норвегия.

Вие сте...

Петре
Автомобил: Golf II
Двигател:

Re: WRC: Промени в правилата за сезон 2009 - дискусия?

Мнениеот Петре » Пет 13 фев 2009 9:46

Ами какво да ти кажа колега :D ...то след тази хегемония на франсето Льоб,остава да променят правилата...намирисва ми на ерата на Ингемар Стенмарк в ските през 70-те години.
Като цяло е по-добре да са с изравнени възможности автомобилите,тогава ще си проличи майсторството при "въртенето на геврека"

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 13 фев 2009 10:01

Добре правят. Има криза. WRC автомобилите са много скъпи. Пари нема.

Затова се търсят начини да се направи по-евтин спорта, което да го направи по-достъпен и по-популярен.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 13 фев 2009 10:28

ФИА от години се опитва да ограничи разходите на отборите от Формула 1 с цел участието на повече отбори, като се опитва да постигне това с промени в правилата, ограничения на ползвани двигатели, гуми, горива, аеродинамики и какво ли още не. По мое лично мнение с тези си мерки досега постигнаха само повишаване на разходи за влизане в крак с постоянно излизащите нови правила и фалиране и отказване на отбори. Дано тук в този спорт правилата и ограниченията да си свършат работата и да не се съсипе. Друг е въпроса, че на мен не ми толкова интересно без Маркус Грьонхолм

Потребителски аватар
Mephistofel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Mephistofel » Нед 15 фев 2009 12:07

Хаха, криза, нали...

Тая криза стана дежурно оправдание за какво ли не, заеби...

Иначе нещо май не ви се вижда интересна темата? :mrgreen:

Щото, нали, само се дудне как било автомобилен форум и е редно да се дискутират подобни теми... :wink:

Потребителски аватар
ostavime
Автомобил: Мазда
Двигател:

Мнениеот ostavime » Нед 15 фев 2009 12:50

Mephistofel написа:Хаха, криза, нали...

Тая криза стана дежурно оправдание за какво ли не, заеби...

Иначе нещо май не ви се вижда интересна темата? :mrgreen:

Щото, нали, само се дудне как било автомобилен форум и е редно да се дискутират подобни теми... :wink:

Е да, но като автор на такава тема и с желание да има дискусия, не мислиш ли, че би било добре точно ти да я поведеш? Защото със скромното си мнение от 1 ред не подтикваш никой да пише, за да се създаде предпоставка за обсъждане и т.н.
Сподели своето мнение, а не се нерви, че темата ти не върви.
С това: ...малко кофти край за поредната епоха в мотоспорта... - няма как да подкараш темата в правилната посока.
Влизам, прочитам и излизам.

Потребителски аватар
Mephistofel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Mephistofel » Нед 15 фев 2009 12:54

Така, ако знаеш колко съм изнервен... :lol:

Просто констатирам, а това, че темата не върви нито ще изяде банковата ми сметка, нито ще ми продават пиенето в магазина с 5 лева отгоре.

Живи и здрави ;)

Потребителски аватар
luboveliki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот luboveliki » Нед 15 фев 2009 13:00

Има нещо вярно ,че кризата е оправдание,мотоспорта е скъп(за това доминират силни производители).За интригата е по добре да има и по скромни марки.Аз лично си харесвам WRC в това състояние(но кой ни пита)...Ще си почешаме езиците няколко страници.Доста промени се правят и всяко чудо за 3 дни(самия Себастиян Льоб не ги харесва,и спомена че ще пробва тая година и ако не му харесва се отказва).Само да не засягат много сигурноста на колите иначе другото е добре.Преди много години и формулата беше едно,сега е друго,постоянно има промени за намляване на разходите(преди не беше криза и казваха че е за да е по интересно)

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Нед 15 фев 2009 15:04

нека е оправдание.
топ гиър си го казаха най добре за бритиш туринг чампионшип идеше реч в едно предаване. леко моднати ежедневки! и това е!
не е ли това идеята на тия спортове? не е ли това идеята на ВРЦ? всичко така се изкриви, че вече във формулата например, за 60+ обиколки един води, и другите по него се возят и си пушат... :banghead: :mad:
състезанието се решава от пита. гумаджиите решават кой да е пръв и кой да е у дупе. и бензинджиите.
затова формула не гледам от години-пълна скука...
нека поне ВРЦ да стане по човешко. че и там почна да доскучава, независимо че няма връзка-там карането е ма на съвсем друго ниво.
и там някакви тъпни ги преразпределят постоянно.
колите-базови!
пилотите-на ниво!
е това е спорт!!
е това искам аз да гледам!
майсторлък. чист. без електронни лонч контрол и шитове, дето колата едва ли не сама върви. :mad:

Петре
Двигател:

Мнениеот Петре » Сря 18 фев 2009 8:37

Еее,не е толкова скучна формулата,независимо от все по-различните правила...може и трик на FIA да е ,заради по-голям зрителски интерес.Все пак това е най-скъпият спорт,трябва и сигурността да се обезпечи...та точно тази сигурност липсваше при ВРЦ преди 15-20 години.
Някакви коли като 205 GTI разцепваха конкуренцията,преди това S2 доминираше,ама сигурност-нъц...яко жертви всяка година.
Хубаво ще е да са с изравнени възможности колите,тогава остава силата на задкормилното устройство

devil_vas
Автомобил: BMW 330Cd 261hp 591nm
Двигател:

Мнениеот devil_vas » Сря 18 фев 2009 10:02

Абсолютно не съм съгласен с колегата Петре. Формулата найстина е скучна. Правилата се изминиха тотално, и всичкко уж бе в интерес на зрителите, но уви. не мога да гледам час и половина съсетазние и да видя 3 изпреварвания, като две от тях са за местата след 10-то. както и най-интересното да се случва, когато наближи влизането в бокса. Формула 1 е скучна - ДА!

Не заради сигурността спряха група Б, да това беше официално казано. истината е, че по времето когато се е карало група Б, приоритетния спорт на ФИА - Формула 1 не се е радвал на голям интерес. "яко жертви всяка година по време на група б", не съм срещал подобна статистика :roll:

аудито което ги е сцепвало е Куатро и по-късно Спорт куатро (сцепвало е силно казано, защото има само една титла) :wink: във всеки случай не е С2 :wink:

Петре
Двигател:

Мнениеот Петре » Сря 18 фев 2009 17:46

Е как бре.точно в бокса е интересно на формулата...Фелипе Маса нали изтръгна маркуча от колонката.. mhihi
Някак си не са толкова истински нещата,както от времето на Сена и сър Менсъл...
Под сцепване не се изразих правилно...втрещили май е по-точно...то тва куатро, леле леле
Аз следя нещата изкъсо там от 1992-имаше едно напористо франсе...най-накрая му върза де :lol:

Последна промяна от Петре на Чет 19 фев 2009 0:33, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Жоро
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Жоро » Сря 18 фев 2009 19:54

Аз съм против ограниченията - смятам,че с тях се губят и пропадат добри идеи и технически решения,които по-късно,доказали се,се прилагат в серийните автомобили.
За съжаление повечето от нас могат да си позволят тия идеи след десетина години... :( Но много нормални хора по света им се радват скоро след като са ги гледали по телевизията.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 18 фев 2009 21:50

Трябва да се взима пример май в моторспорта от братята отвъд голямата вода. Индикар Наскарв повечето случаи обикалят в кръг и на първо четене ще си кажеш че само това правят и не е интересно, но пък като се загледаш виждаш скоростта, че са гума до гума, карат 300 или 500 мили едно състезание и разликата между първия и втория е да речем половин секунда. Еднакви по мощност двигатели, еднакви по вместимост резервоари, задължителен разход на гориво, почти никакви електроники като помощници и битките се решават на пистата от пилотите и техните качества.
Тези правила водят по 200 хиляди зрители на състезание.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”