виене в скоростната кутия

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
HAMELION
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

виене в скоростната кутия

Мнениеот HAMELION » Чет 12 фев 2009 22:34

Колата е Пасат 1998 1.9 тди. Проблема е в това, че при скорост между 90 и 100, когато съм на скорост, но кутията е без натоварване, се чува виене. Въпросът ми е някой има ли си представа за какво може да става въпрос и искам да знам дали да си сипя една добавка на STP примерно.

Потребителски аватар
igrata1
Автомобил:
Двигател:

Re: виене в скоростната кутия

Мнениеот igrata1 » Чет 12 фев 2009 23:00

Моят проблем е същият - на 4-та с около 50-60км/ч, и аз не_знам какво да правя (това е на голф 3). Мен също ме интересува от присадки ефект дали ще има.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 13 фев 2009 1:15

При мен е от 60 до към 80....вие си и няма спасение.Много е разисквана темата и е прието за конструктивен недостатък - всички вият а някои са изключение и вият при по-различна скорост.
Приета е хипотезета,че вие диференциала и то без да има конкретна причина за това - просто си вие.Затова се води и конструктивен недостатък.И мен ме дразнеше ама свикнах...то така или иначе нямаш друг избор.
Успех!

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Съб 14 фев 2009 22:14

zfa159 написа:При мен е от 60 до към 80....вие си и няма спасение.Много е разисквана темата и е прието за конструктивен недостатък - всички вият а някои са изключение и вият при по-различна скорост.
Приета е хипотезета,че вие диференциала и то без да има конкретна причина за това - просто си вие.Затова се води и конструктивен недостатък.И мен ме дразнеше ама свикнах...то така или иначе нямаш друг избор.
Успех!

Хм.... при мене няма такъв проблем абсолютно всичко си е ок и няма никакво виене при каквато и да е скорост или предавка.
Принципно виенето би могло да е в резултат на така нар.питинг/язвички по повърхността на зъба на зъбното колело за конкретната предавка породени от умора на материала/,в резултат на което намалява контактната повърхност на задружно работещите зъби на зъбните колела,от там по-нисък коефициент на челно и осево препокриване заради нарушената геометрия,от там повишен шум при работа.
Естествено има някакъв вариант това и да е износен лагер,но....'
Мой колега имаше същите симптоми и си реши проблема на ROVER-а,като използва някаква добавка/ревиталент/,"Хадо" мисля че му викаха и няколко години вече не се е оплакал.

Върни се в “Passat”