Глобалното затопляне ли топи квадратурата?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
zdrash
Автомобил: Touareg 7P
Двигател: CVWA

Re: Глобалното затопляне ли топи квадратурата?

Мнениеот zdrash » Сря 18 фев 2009 23:32

1- няма архитектурен проект във който да
не са описани светлите квадратури на помещенията
(без тях не минаваш през общината и ХЕИ) - вадиш калкулатор и смяташ
2- няма нормален човек по света, който да се загроби
за 20-30 години с кредит и да не си наеме специалист да го консултира
хонорара не би бил повече от 200лв.
( ама в БГ всички са РАЗБИРАЧИ докато не хапнат тоягата и не почнат да ривът)
но както се казва - къорав карти не играе

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Сря 18 фев 2009 23:46

Под мина им времето на панелките имам предвид че сега живееме в друга енергийна обстановка.
Съвсем естествено вече почти не се строят панелки, просто защото условията са други.
А за санирането е хубаво нещо, но санирането трябва да е генерално и с ясна концепция.
Казвам го това защото преди няколко години бях на един семинар за саниране на панелни жилища и немците ми промиха мозъка mhihi mhihi mhihi mhihi какво правят хората ние може само да им се възхищаваме.
А и няйстина, не всичкото ново строителство е с лошо качество, има много примери за това.
Преди няколко години бях за извесно време на стаж на един блок в жк. Хладилника, ум да ти зайде, и като пространство, и като функиционалност, и като изпълнение най-вече. Не видях нищо недомислено.
А пък онзи ден ходих в Джъмбо и с триста зора влязох и с още толкова излязох от подземния паркинг с един джип mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 18 фев 2009 23:49

zaro написа:Под мина им времето на панелките имам предвид че сега живееме в друга енергийна обстановка.
Съвсем естествено вече почти не се строят панелки, просто защото условията са други.
А за санирането е хубаво нещо, но санирането трябва да е генерално и с ясна концепция.
Казвам го това защото преди няколко години бях на един семинар за саниране на панелни жилища и немците ми промиха мозъка mhihi mhihi mhihi mhihi какво правят хората ние може само да им се възхищаваме.
А и няйстина, не всичкото ново строителство е с лошо качество, има много примери за това.
Преди няколко години бях за извесно време на стаж на един блок в жк. Хладилника, ум да ти зайде, и като пространство, и като функиционалност, и като изпълнение най-вече. Не видях нищо недомислено.
А пък онзи ден ходих в Джъмбо и с триста зора влязох и с още толкова излязох от подземния паркинг с един джип mhihi mhihi mhihi

ахахаах има го този момент :)
а най драго ми е , когато си изолират само един етаж и си мислят ,че нещо са постигнали :)

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Сря 18 фев 2009 23:54

да като под саниране се има предвид сменяне на дограмата в спалнята и хола и лепене на 3 см пенополистирол по външните стени.

Санирането е много по всеобхватен процес
А някой си "налепи изолация" и му излезне конденз mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Чет 19 фев 2009 1:27

Заро, ще раздуеш ли в какво се изразява санирането по немските стандарти? :)

ПП Инак за Джъмбото... не ти трябва да знаеш като го строяха какъв ужас беше - слагах им асансьорите по онова време :) ... -3 беше цялото под вода, -2 до половината :063:

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 19 фев 2009 1:29

ахаахахах
за мен доброто саниране е , като се санира от горе , до долу , а не както в БГ 1,4 и 6 етаж външна изолация и айде , пестиме , санирахме :063:

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Чет 19 фев 2009 9:21

hooligans написа:
Adnan написа:
hooligans написа:а друг е вапроса че тези коли са в по малък мащаб и реално има място за 50 коли... :dummy:

Колко по малък мащаб 50 коли ако ще и смарт да са пак ще има места за 40 броя. Сега няма места дори и за 15 броя !

нещо не те разбрах :oops:

Точно имах предвид както теб, че строителите обявават в плана за достатъчно парко места и ти показват една необятна шир в полето. Едни шадравани по скици, детски площатки и т.н.
И накрая като турят един леген вътре да се пълни от дъждовната вода, ограда където една кола трябва да обърне с 78 маневри и обявяват останалите 3 парко места за продажба.

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Чет 19 фев 2009 9:41

zdrash написа:1- няма архитектурен проект във който да
не са описани светлите квадратури на помещенията
(без тях не минаваш през общината и ХЕИ) - вадиш калкулатор и смяташ
2- няма нормален човек по света, който да се загроби
за 20-30 години с кредит и да не си наеме специалист да го консултира
хонорара не би бил повече от 200лв.
( ама в БГ всички са РАЗБИРАЧИ докато не хапнат тоягата и не почнат да ривът)
но както се казва - къорав карти не играе

На момент договор не проекта ще му проверя, а от раждането на инвеститора до сега какво е правил. Консултациите са нещо задължително, но идеята не е още в началото да почнем да се лъжем както сега е практика.

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Чет 19 фев 2009 10:33

За немците санирането е да се изведът обитателите на жилището на място, което ще осигури комфорта на обитателите по време на ремонта, след което всичко си заминава от целия блок, включително чувалите от цимент по ъглите,укрепва се конструкцията, саниране на връските между панелите, нанася се антикорозиооно покритие, със различни показатели за различните помещения,подменят се и се оптимизират инсталацийте на сградата, прави се изолация, ама поне 20 см дебела, сменя се дограмата, като се обръща особено внимание на страниците на прозорците. Там също се поставя топлоизолация, за да се прекъснат термомостовете. Изграждат се навсякъде където е възможно балкони,който както и съществуващите се остъкляват, после като се изолира много добре сградата е необходиме и вентилация. На места където има северни усойни фасади се праят окачени фасади който да изравняват температурата между да речем източнат аи северната фасада.
Абе бедна ви е фантазията.
Преправя се почти винаги покрива на сградата. Прави се топъл таван.

Цялостното саниране се налага поради факта че когато са строени тези сгради енергийната ефективност не е било толкова известно като понятие, и те съответно сега не отговарят на съвременните норми - санитарно хигиенни и не могат да доставят необходимия комфорт на обитателите си.

Всичко се прави с цел комфорт на обитателите.

Направо разглабят сградата и я сглабят наново.

Тук идва въпроса защо не я изринат и не я направят монолитна. Защото това ще доведе до множество разход на строителни материали и много боклук който им замърсява околната среда.
Прикачени файлове
Picture1.jpg
Picture2.jpg
Picture1555555.jpg
Picture1555555555.jpg
Picture1851.jpg

Потребителски аватар
kusho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kusho » Чет 19 фев 2009 11:51

Има в момента някакви проекти частично финансирани от държавата за саниране на панелки. Нашата домоуправителка беше проучила въпроса и излизаше по 4 000 лв. на 2ст.апартамент, за цялостно външно саниране на сградата с проверка на свръзките между панелите, смяна на всички дограми /+стълбище/, смяна на ВиК, ново общо Ел., ремонт на покрива и козирката. Може и да пропускам нещо, доста неща бяха. Това според нея е макс цената, който е сменял дограма се приспада и т.н.
Тази сума се видя много за повечето комшии, не всеки може да извади на момента 4к.
Според мен обаче цената е нормална, само за външна изолация + дограма на 2стаи съм дал до момента около 3к.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 19 фев 2009 14:07

за съжаление не можещ да накараш съседите да санирате заедно...в блоковете основно живеят бедни хора...
кварталите се превръщат в гето...
но аз молих съседите да направим изолация преди 2 години-нъц, я че пием, че праим простотии, паре за стиропор нема дадем....бесни трънски изклесяци

взех се аз смених дограмата-най-скъпата, външна изолация-най-дебелата, най-скъпата, секви екстри дето не ги разбирам, работих с приятели, които няма да ме измамят-излезе ми около 4000 лева.
Първата зима сметката на парното ми падна с 1/3, сега тая зима /съседа отгоре се изолира, разгеле/ като гледам показанията на топломерите съм на 1/2 от миналата година по това време-радиаторите са на 2 и темп в къщи е 23-24 градуса, аз обичам да ми е жега и да ходя гол...
така че и аз искам блока ми да не представлява гето от бронкс през 1978 и да е красив и енергийно ефективен, но това тук не е реално да се мисли-кретена и пари да има, той ще си купи кола и ще ги изпие.
та с две думи и частичното изолиране има значение

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 19 фев 2009 22:40

Напълно съм за. Моя милост също направи изолация, макар и само на моя паартмент. Ама понее съм хитър петър, сложих си и гипсокартон на таваня, с вата над картона. Така ми казаха, не че толкоз разбирам, ама топлото бягало нагоре, пък аз отгоре - изолиран. Дограмата - ясно, сменена е. И ... сметката е вярно 1/3 надолу. Разликата е, че аз се топля на ток и заедно със санирането сложих инверторен климатик, Panasonic 12-ка. Миналата година по туй време сметката ми беше 160+ лева, сега е около 103 /там с изравнявания, тримесечно отчитане и т.н./ Та вярно, смисъл има дори от частично саниране само на твоето си паартментче.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”