Малко много близко мнение от мене!
И аз не съм малък - 185см и 100кг - събирам си се иделано в колата и ми е добре! Карам си и жената, а когато се наложи отзад сядат 2-ма, нямало е проблем никога! Балажника винаги съм се учудвал за такава на външен вид тип консервна кутия колко неща е побирал!
Разхода - извънградско - 7, с всичкото ръчкане при изпреварвена и каране нормално после. Градско - много зависи, от 9 до 13л/100км.
Един колега спомена проблем с дросела - при мене се появи, трепереха оборотите, но сервизно и по-често почистване на дроселовата клапа и всичко е ОК (поне при мене). Други сериозни ядове не съм имал. Всичко друго си е сервизно нормално поддържане при условие какви са ни пътищата.
При 2Е при ел. пакет да се погледнат дали всичките ел. стъкла работят - най-важното е при спускане и вдигане нещата да са плавни (има ли придърпване или чъгър - ако има подобен шум има нещо - не че нещо плашещо, ама е дразнещо).
Поне според мене важно е да се провери дали е добре алтернатора, също така за такъв по-спортен двигател как е сервизиран мотора откъм масло (колко често и с какво най-важното).
Слабо място са тампоните на макферсона, и може би и биалетките (поне при мене единия комплект издържа 10хил км, но пък имах и близка среща с ЯМА).
Но и най-важното - ако предишния собственик е бил мърляч.....

на джоба ти за поддръжка!
Много добре си виж колата, не пропускай детайл при огледа, приготви се да се изчапаш и ако ти допадне взимай. Аз моята си я карам 2 години и половина и ще продължа да си я карам!