Проблем с предната лява чистачка...какво да е решението? В3

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Проблем с предната лява чистачка...какво да е решението? В3

Мнениеот zfa159 » Съб 21 фев 2009 13:16

Имам типичния за модела проблем с шоф.чистачка....при скорост над 120-130 започва да се държи все едно я няма.Мота се отпред по стъклото ама практически няма контакт с него....при по-висока скорост разбира се е по-зле.
Разбира се погледнах дали ми е разбита оста на механизъма,който върти рамото (там си им е болно място на повечето) и има дребен луфт ама...и дясната има същия затова го приемам за нормален (при положение,че дясната не маже изобщо).
Пробвах с размяна на двете чистачки (Валео са и съм много доволен от тях) - никакъв ефект...затова набеждавам самото рамо.
Та вариантите за решение са :
-да сменя чистачикте с такива,които са плоски и нямат шарнирни сглобки по тях и уж вятъра ще ги натиска надолу...не съм ползвал и незнам въобще дали вършат работа - моля за съвет по повод тях. Ама пък се опасявам,че няма да може да прилепва добре към стъклото дясната понеже стъклото е леко обло в края си а чистачката май не се гъне :roll:
-да сменя рамото с ново - вероятно ще го намеря ама идея нямам на каква цена...ама предполагам,че няма да ми хареса...а и неговата пружина също може да е омекнала с течение на времето...същото важи и за рамо 2-ра ръка.
-да си купя отделно крилце,което се слага на стандартна чистачка отгоре и я натиска надолу при по-висока скорост....предложиха ми едни за 5лв 2броя за двете чистачки ако искам ама реших да не бързам да ги купувам...а и седят грозно на колата :(
-да се опитам да оправя моето - имаше една чудесна тема как се натяга птужината ама не успях да я намеря а и имах сериозен проблем с разглобяването миналия път по описанието в нея - не ми стана ясно кое как се криви и въобще как се вади пружината от тялото (щях да си изпотрша пръсите при опитите да я извадя от рамото...и се отказах).
За мен е най-удачен варианта да си оправя моето си рамо и да си ползвам нормални чистачки...ама незнам как точно може да стане...
Предварително благодаря!

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с предната лява чистачка...какво да е решението? В3

Мнениеот Plumber » Съб 21 фев 2009 13:50

Значи долкото виждам на моя,при такава скорост не знам дали чисти ,защото на дъжд не карам така :) самото рамо е изкривено надолу към стъклото.Значи рамото там където почва вече тънката част към кривката за захващане на чистачката е изкривено.Пак не казвам че е правилно,но доколкото се сещам от постове на колеги,там се криви за да натиска към стъклото.Но преди да започнеш да кривиш нека други споделят.Моята така я взех явно предния собственик е решил така проблема.Успех :beer

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 21 фев 2009 14:24

Ами и аз мислех да го кривя ама....ми се вижда много нехоманно някак си :) Един колега беше пуснал много добра тема за това как се маха пружината и какво се кривеи,огъва и т.н. за да станат нещата идеално ама.....не мога да я открия :(
Ако някой знае или е правил нещо подобно нека сподели как точно се прави без да си потроша пръстите :) Пружината е много твърда и аз въобще не успях дори с клещи да я помръдна мъничко камоли да я захвана и да я извадя от рамото...а пък после някак трябва и да я сложа :(
Благодаря!

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Съб 21 фев 2009 15:59

zfa159 написа:-да си купя отделно крилце,което се слага на стандартна чистачка отгоре и я натиска надолу при по-висока скорост....предложиха ми едни за 5лв 2броя за двете чистачки ако искам ама реших да не бързам да ги купувам...а и седят грозно на колата :(

Има чистачки които си имат такова крилце. Когато взех колата лявата чистачка беше бош с такова крилце :wink:

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 21 фев 2009 17:17

Е,да те продават и отделно същото като оригиналното...ама помага ли достатъчно?

jojo-g
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jojo-g » Съб 21 фев 2009 17:55

Вземи се разтърси по-добре 8-)
цък
Инак можеш да пробваш и от тия чистачки флекс дето прилепват по стъклото.По-скъпи са ама май чистели по-добре.
Аз лично бих инвестирал в спойлерчета, защото ако ти се оплакваш при 120 аз да не казвам какво става при 180-190.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Съб 21 фев 2009 18:05

zfa159 написа:Е,да те продават и отделно същото като оригиналното...ама помага ли достатъчно?

За разлика от тези които продават в магазините за аксесоари това е доста прибрано и не изглежда зле. Дали върши работа не знам обаче

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 21 фев 2009 18:43

Е,аз карам само със 120 понеже нагоре спирам да виждам добре ако в съседната лента превозно средство....иначе дясностояьия вижда идеално и може и с повече да се кара....а при 140 вече спира въобще да опира в стъклото :)
Мисля си да ремонтирам моето рамо да го направя малко по-фешън :) като :
-поизпиля зъбчетата малко,както колегата е описал - драснал съм му ЛС да ми помогне малко с идеи и размисли по технологията
-втория вариант ако се окаже,е проблема не е в тях е по-болезнен за рамото - да му наваря малко материал там,където се закача пружината и съответно да я опъна още малко (разбира се малко понеже иначе ще скърцат чистачките) и да реша проблема.
Вчера гледах една А4-ка от 2000 и някоя година - беше си с обикновенни чистачки с шарнирни връзки като моите :shock Едва ли ако човека имаше проблем щеше да седи още с тях и нямаше да ги е сменил.
Ще огледам как да се изгавря с моето рамо....ако не постигна нищо следва крилце.Не ми се купуват чистачки Бош понеже има много ментета и незнам на какво ще попадна (иначе съм ги виждал с крилце).Аз позлвам на Валео и съм много доволен ама те пък нямат с крилце (или аз не съм си намерил)...ама и аз незнам дали помага.
Щом дясната си чисти значи проблема е в лявото рамо а не толкова във въвздуха....той е еднакво силен и за двете чистачки...мъча се да вкарам някаква логика в тези неща :)
Благодаря!

Потребителски аватар
cerosina
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот cerosina » Съб 21 фев 2009 22:11

Ъгъла под който ръба на чистачката опира в стъклото трябва да е 90 градуса. Я виж и ги сравни между лява и дясна чистачка.
Така съм чел някъде ..
Прикачени файлове
chistachki.JPG

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Съб 21 фев 2009 23:00

Това което съм пробвал и работи:
1. Сваляш и огъваш рамото. Вярно когато не е много влажно малко стърже, но пък и при 180 чисти перфектно;
2. Чистачка с перце (мисля така се казваше). Колото по бързо караш толкова по силно се прилепя в стъклото; Предишните чистачки бахя такива Бош, но просто си изпяха песента;
3. Огъваш самата чистачка - правиш я по-дъговидна и така следва по-добре геометрията на стъклото (добре е да пробваш с такава която е 3 лева комплекта);
и
4. Купуваш си една чистачка от този новия тип, но не зная как се кават;

Пробвах всичките варианти 1 и 3 работят най-добре. Просто нямах нерви да се занимавам все с това ... :)
Бахя писали веднъж че се изпилват едни зъбчета 2 на брой които прикрепят пружината, но аз не успях.
1 и 3 обаче са временни решения и рамото и чистачката с времето се изправят. За 4 не съм пробвал но все си мисля че трябва да стане а и са по 6-7 лева и мисля да ги пробвам.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Нед 22 фев 2009 8:01

Това с излилването на двете зъбчета върши работа!Пробвал съм го преди две години и резултата е постоянен. 8)

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 22 фев 2009 9:07

Много благодаря на всички.
По повод зъбчетата - вчера гледах и дори без да има чистачка на рамото то си опира в стъклото и не достига до зъбчетата...т.е. колкото и да ги пиля няма да постигна нищо понеже те така или иначе не успяват да опрат в рамото дори без чистачка.
Аз си мисля вместо да огъвам рамото да го сваля,да се опитам да го разглобя и да натегна пружината (с малко преправяне на захващането и) с идеята да постигна постоянен резултат...ако не успея ще мисля варианти за чистачки с перце (вероятно ще си взема отделно за да може да си го местя от чистачка на чистачка) ама принципно не би трябвало да се налага да го ползвам при положение,че дясната без да я правя нищо чисти перфектно.Явно трябва да се натегне пружината на лявото за да заработи като хората.
Днес ще го мъча и ще пиша какво съм направил а теста ще му е другата седмица по магистралата ;)
Благодаря!

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Нед 22 фев 2009 9:43

А защо направо не размениш двете рамена за проба(Не перата ,а рамената с пружините)?

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 22 фев 2009 9:46

Да ти кажа честно незнам дали са различни или еднакви :roll:
Иначе перата ясно,че няма смисъл да ги сменям - в тях няма проблем.
Аз си знам,че и да разменя рамената няма да се оправи - проблема е,че при повечето Пасат-и се разбива втулката,през която оста минава от моторчето към рамото и като се сложи рамото то не натиска достатъчно добре чистачката понеже и другия му край се измята малко (заради износената втулка).Съответно при мен износването е доста слабо ама...го има.Та затова ще натегна една идея по-добре пружината ;)

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Нед 22 фев 2009 12:14

Аз си реших проблема със лостова система втора употреба. Е сега вече мога да кажа че имам чистачки... Всичко останало което пишете тук съм го пробвал, има резултат някакъв, но е алабала като цяло... Проблема е точно с тая ос, която си изяжда втулката, както каза zfa.
Дали не се продава лостовата система като резервна част? Тази която аз намерих определено е била сменяна съвсем скоро преди кончината на пасата (за мой късмет разбира се) от чичкото/лелката в Италия/Германия ..

Върни се в “Passat”