Малко помощ за лагери.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Andrey
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Малко помощ за лагери.

Мнениеот Andrey » Чет 07 окт 2004 16:35

Моля за малко помощ. Колата е двойка. От известно време се появи едно виене при движение, без значение дали е на скорост. Мисля си, че е лагер на някое колело. Шумът при по-голяма скорост и ляв завой намалява. Знаете ли как да определя, кой лагер е за смяна. Иначе шанса да сменя не този който трябва е 4/1 - сиреч неприемлив. Ако изобщо е лагер на колело де.

Потребителски аватар
driver
Автомобил: diesel
Двигател:

Re: Малко помощ за лагери.

Мнениеот driver » Чет 07 окт 2004 16:43

Andrey написа:Моля за малко помощ. Колата е двойка. От известно време се появи едно виене при движение, без значение дали е на скорост. Мисля си, че е лагер на някое колело. Шумът при по-голяма скорост и ляв завой намалява. Знаете ли как да определя, кой лагер е за смяна. Иначе шанса да сменя не този който трябва е 4/1 - сиреч неприемлив. Ако изобщо е лагер на колело де.

Най вероятно е преден ляв - щом вие при десен завой. Това е защото се натоварва левия лагер. Не съм сигурен дали е преден, затова вдигни колата и завърти една по една гумите и там където румоли, там е проблема.

Потребителски аватар
brother_Tom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот brother_Tom » Чет 07 окт 2004 18:13

С завои на ляво и дясно ако имаш слух понякога можеш да разбереш, но сигурния начин е:
за всяко от колелата се отнася, дори и да си мислиш че си уцелил от раз!
1. вдига се на крик и се сваля колелото.
2. накладките да са прибрани- т.е. главината да се върти свободно на ръка
3. ако знаеш какво е "магнитна стойка с микрометричен индикатор" закрепваш я на оста и мериш аксиалния луфт. За съжаление за всеки лагер той е различен но при здрав лагер е от порядъка на стотни. ако ръката ти е точна опитай на усет.
4. ако нямаш горните удобства, поставяш метална тръба м/у оста и ухото си (около 56-60 см) Ф8-10мм(може и докторска слушалка) и въртиш главината. звукът трябва да е съвсем "гладък" без никакво хрущене ако лагера е здрав.
5. ако до сега не си локализирал кой лагер е, се проверява момента на затягане. Пренатегнатия или разхлабения лагер е проблемният - 99%

WasteLand_TD
Автомобил: E60_LCI_M57TU2_235+Golf4_ASV
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WasteLand_TD » Чет 07 окт 2004 18:32

Тва по-горе съм аз :) Не бях се логнал......

Колега и аз съм с виещ лагер.И си мислех че е преден щото преди 10000км баща ми смени двата задни.Даже и тема постнах тук във форума.Ама днес едно приятелче се качи и като го чу ми каза - ТВА Е ЗАДЕН ЛАГЕР.Викам баси скоро са сменяни задните.
При мен се чува най-добре при скорост 60-70км.Като повъртяхме малко мом4ето каза - заден ляв!!!
Дигнахме задня лява гума - изкарахме лагера - о небеса - паднала му циментацията- отвсякъде леш.Та аз даже се зарадвах че не е преден щото е сума пари а и трябваше да плащам на майстор да го смени а то си е тънка работа.А и си помня на брат ми пасата като виеше преден лагер - УЖАС , виеше страшно, и то при всякаква скорост.
Така, че дано не ти е преден, въпреки че шума много заблуждава особено ако си на шофьорското място.
Малеее като си помисля че утре щях да купувам преден лагер и да ходя да ми го сменят - леле каква беля щях да направя!!!!!!

Та мисълта ми беше, ако е преден ШУМА Е МНОГО ГОЛЯМ и то при всякаква скорост.Провери първо задните - лесно става, ако не можеш сам иди при майстор - не би трябвало да взема много пари за проверката - за 5мин работа на колело!!

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 07 окт 2004 18:43

вие скоро след смяната щото толкова сте го направили... :D
има тънък момент там-даже е по тънко от предните-там се стяга до откат.
ако искаш ела при мене да го смениме задния-ще те :idea: на това онова.

Потребителски аватар
maniak
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maniak » Пет 08 окт 2004 12:10

:gives:
Благодаря на този който изтри мнението ми!
Да то не беше за тук!
Просто исках Ваското да ме светне как да си сменя лагера и да не давам 20 кинта на някои бездарен майстор.
Явно този форум не е за това......!
Явно съм некъв спамер.
Айде със здраве.

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Пет 08 окт 2004 13:30

[quote="maniak...[/quote]
не се коси ще ти мине.
не съм го изтрил аз /то е ясно/обаче и на мен ми направи впечатление.
използвай ЛС за целта.мисля,че ще бъде по-добре.
Beer

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пет 08 окт 2004 15:45

maniak написа::gives:
Благодаря на този който изтри мнението ми!
Да то не беше за тук!
Просто исках Ваското да ме светне как да си сменя лагера и да не давам 20 кинта на някои бездарен майстор.
Явно този форум не е за това......!
Явно съм некъв спамер.
Айде със здраве.

хи хи не си ти спамера не си, я виж мене, нося си тежкия кръст :oops:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”