Някой знае ли нещо по въпроса"Пестите с чуждата регистрация.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
soto73
Автомобил: VW Passat B8 SPORT 2TDI BMT
Двигател: CRLB 2015
Контакти:

Някой знае ли нещо по въпроса"Пестите с чуждата регистрация.

Мнениеот soto73 » Пет 27 фев 2009 22:05

Не знам дали темата е за тук и дали е уместна!Ако сметнат админите,че е ненужна да я трият!

Току-що прочетох в едно тукащно(Испания)списаниице излизащо на български език следното:
"Пестите с чуждата регистрация на колата си"
Автомобилите с чужди регистрационни номера на държави от ЕС се превръщат в традиционна гледка по българските пътища!Причина за това е възможността да се спестят доста пари,ако регистрацията на колата остане в държавата,от която е придобита!
Закупена в държава на ЕС кола,може да не се регистрира в България!Няма проблем безсрочно да се кръстосват пътищата на родината със стандартния ежропейски номер,макар инициалите на него да са на друга държава от ЕС.Собственикът единствено трябва да плаща данъците на колата в чужбина,според определените от съответната страна такси,които в повечето случаи не надхвърлят тези в БГ.Така той може да избегне задължението да я регистрира в БГ и да заплати екотакса,данък за прехвърляне,такса за регистрация в КАТ и евентуално акциз за мощност.Именно последния е твърде висок!За возило с мощност 120-150kW се плащат по 35лв.за всеки един kW.Ако пък се надхвърля 150kW,за всеки се плащат по 60лв.Така за кола с мощност 220 коня се пестят 10000лв.,а за супермощните автомобили с по 450 коня под капака-цели 20000лв.Като прибавим и таксата за прехвърляне,която е 2% от стойността на колата,за която примерно са платени 100 бона се спестяват още 2000лв."
Има и за автомобилите с американски регистрации,но те не ме касаят!
Та въпроса ми е конкретно свързан с това,че може да се прибирам в БГ за неопределено време(независещо от мен,а от кризата тук),но после пак да се прибера в Испания!И бях се приготвил да си прехвърлям колата с БГ регистрация,но след завръщането ми отново тук,пак ще трябва да слагам испански!Защото при испанците такива с БГ номера не минават.щом си резидент на Испания трябва да си с испански номера!А смяна 1-2 пъти си е пари!Та някой ако е запознат с някакъв такъв закон да каже вярно ли е!
Благодаря Ви предварително!

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Re: Някой знае ли нещо по въпроса"Пестите с чуждата регистрация.

Мнениеот niks76 » Пет 27 фев 2009 23:55

закон няма ,но аз имам 2 коли с бг регистрации и двете са при мен във Франция ,а в БГ имам малко пове4е ,но само на френски номера-от цялата работа няма радари ,снимки и тем подобни простотии
ве4е никои не може да те задължи да сменяш регистрация при положение 4е колата е с редовни 4уждестранни документи и застраховка-нали имаш два адреса на местоживеене :wink:

Потребителски аватар
soto73
Контакти:

Мнениеот soto73 » Съб 28 фев 2009 7:26

Засега имам само един адрес на местоживеене и той е тук в Испания!Благодаря все пак за отговора :wink:

Потребителски аватар
The Red Guy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The Red Guy » Съб 28 фев 2009 9:35

По повод на тази тема - как стои ? със застраховките на кола с чужди номера (ЕС) в България?. За Букстрад знам на 100 %, че не застраховат коли с небългарски номера, ама знам за познати, които са си вадили застраховки на коли с небългарски номера, вкл. и каско. Някой да знае повече?

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Съб 28 фев 2009 9:41

постоянно застраховам коли с чужда регистрация в Армеец :wink:

иначе за престоя в Бг. се вади "гранична застраховка" която струва.... :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Съб 28 фев 2009 13:12

santo_trafficante написа:иначе за престоя в Бг. се вади "гранична застраховка" която струва.... :Mr Green Fun

Може ли да разясниш...?

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Съб 28 фев 2009 13:28

Чудомир написа:
santo_trafficante написа:иначе за престоя в Бг. се вади "гранична застраховка" която струва.... :Mr Green Fun

Може ли да разясниш...?

граничната е за 1 месец и е 300лв в зависимост от застрахователната компания може и 400 да струва
това е за авромобили с чужда рег.пребиваващи в Бг. за по продължително време

другия варянт е да си направиш обикновенна Г.О.и да джиткаш с нея НО реално си без Г.О. ако стане нещо ядеш дървото
ако те хване полицай /разбирач/ също.тези Г.О. се правят да се регистрира автомобила в КАТ и после се пише добавък за Бг. номер

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Съб 28 фев 2009 16:39

santo_trafficante написа:...за по продължително време...

1. Колко е "продължително време"? За първи път чувам, че има някъв срок, в който ти трябва бг застраховка
2. Като имам ГО от чужбина, то то ти покрива щети, така че няма как да яда дървото???
3. За каско ми е ясно, че е по-добре да имаш, за това не говоря....

Или има няква друга ситуация, която ми убягва?

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Съб 28 фев 2009 17:02

ве4е няма "продължително време" -това са шмекерии на дребно; 4уждестранен автомобил с годишната му застраховка си е редовен навсякъде и никои не може да те задължи да му слагаш Бг номера или да правиш бг застраховка-нали затова има и адрес по местоживеене.времето когато колата трябваше да напусне бг границите също ве4е не е меродавно,пък и според мен застраховка от европа(белите държави)си е в пъти по гарантирана от българските застрахователни дружества
някои може ли да ми отговори ЗАЩО на пълно бг каско и нещо се слу4и на колата в 4ужбина се изплащат десетина процента? това го няма в никоя европеиска компания

Потребителски аватар
iGolf
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iGolf » Съб 28 фев 2009 19:58

елате ги разпъвайте тия локуми на англичаните,аз каква попара ядох.... :banghead: за България не знам как е,но ще опитам тая година да джиткам с англииските номера и застраховка

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Съб 28 фев 2009 20:06

niks76 написа:ве4е няма "продължително време" -това са шмекерии на дребно; 4уждестранен автомобил с годишната му застраховка си е редовен навсякъде и никои не може да те задължи да му слагаш Бг номера или да правиш бг застраховка-нали затова има и адрес по местоживеене.времето когато колата трябваше да напусне бг границите също ве4е не е меродавно,пък и според мен застраховка от европа(белите държави)си е в пъти по гарантирана от българските застрахователни дружества
някои може ли да ми отговори ЗАЩО на пълно бг каско и нещо се слу4и на колата в 4ужбина се изплащат десетина процента? това го няма в никоя европеиска компания

Колега следя темата но последните два реда от поста не ги разбирам..може ли разяснение... :офф

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Съб 28 фев 2009 20:58

iGolf написа:елате ги разпъвайте тия локуми на англичаните,аз каква попара ядох.... :banghead: за България не знам как е,но ще опитам тая година да джиткам с англииските номера и застраховка

На английските номера май им трябваше допълнителна застраховка за Сърбия...Някой писа съвсем наскоро...

А може да разкажеш и за попарата, да знаем.

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Съб 28 фев 2009 22:41

StS написа:
niks76 написа:ве4е няма "продължително време" -това са шмекерии на дребно; 4уждестранен автомобил с годишната му застраховка си е редовен навсякъде и никои не може да те задължи да му слагаш Бг номера или да правиш бг застраховка-нали затова има и адрес по местоживеене.времето когато колата трябваше да напусне бг границите също ве4е не е меродавно,пък и според мен застраховка от европа(белите държави)си е в пъти по гарантирана от българските застрахователни дружества

Колега следя темата но последните два реда от поста не ги разбирам..може ли разяснение... :офф

при евентуална кражба или голяма щета(колата е размазана и така нататък)на Бг автомобил в 4ужбина с пълно бг каско -застрахователите изплащат само десетина процента;е това не мога да си го обясня
Пс отпадна и задължителната смяна на книжка със местната 4уждестранна,ако живееш пове4е от година в друга страна

Потребителски аватар
soto73
Контакти:

Мнениеот soto73 » Нед 01 мар 2009 0:51

niks76 написа: Пс отпадна и задължителната смяна на книжка със местната 4уждестранна,ако живееш пове4е от година в друга страна

За Франция може и да е отпаднало,но тук още не е!Имам много познати които са тук от повече от година и като ги спрът полицаите ги задължават да си сменят книжките!И за мен също така е абсурдно и това,че някои които са от доста време тук,но с коли с БГ регистрация ги карат да си сменят номерата(тъпа испанска му работа)
А с въпроса за застраховките колегата Санто Трафиканте спомена,че имало някакви за страховки на месец по около 300-400лв.В такъв случай имам полза да си правя тук застраховката и да ми излиза по-евтино.Например сегашната ми застраховка,която е пълно автокаско с включен втори шофьор(жена ми) ми е 680€ за година!
А колегата чудомир спомена,че на англииските номера им трябва застраховка за преминаване през Сърбия не знам дали е така.Но мисля че това зависи пак от застрахователната компания.Като си направиш застраховката и ти дадат зелената карта(не всички компании я дават не си ли я поискаш,безплатна е)на нея ако е зачертнато с Х върху дадена държава-това значи че не ти важи за зачеркнатата страна!
Благодаря на всички отзовали се колеги!Мисля че ми стана ясно :да:

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Нед 01 мар 2009 1:21

niks76 написа:..................................................................а

АбсолЮтно си прав за голяма част от нещата.
Да не говорим,че надълго и широко мога да говоря за ´´ползата´´ от каско в Дженерали,когато преди малко повече от година в Австрия се случи неприятност.Пълната липса на заинтересованост и отказа да изпълнят договора,който представлява застраховката каско ме отвратиха от българското застраховане напълно.
В крайна сметка какъв е проблема кола с напълно легално и пълно каско в Европейска компания да си го ползва и в БГ,та и без това повечето компании тук са вече купени или филиали на западноевропейски компании.
А че ползата от чужди номера е също още един плЮс мисля е ясно.
В случаи на голям акциз пък,който на моменти е на една трета от цената на автомобила също няма две мнения че едва ли има нужда да се плаща на тази държава.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”