Проблем с намирането на спирачна помпа за Б3 с ABS ! Решено!

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Savatage
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Проблем с намирането на спирачна помпа за Б3 с ABS ! Решено!

Мнениеот Savatage » Чет 05 мар 2009 20:23

Здравейте,колеги! Имам пасат 91-ва година с ABS. От няколко дни при натискане на педала при спряло положение педала може да стигне до края... демек пропада, но колата спира повече от брилянтно. Явно помпата е заминала... но уви помпата ми не е често срещана до колкото разбрах. Има някъв топуз които е цялата ми система излизаща от сервото ми. Някой може ли да ми помогне с намирането и като цяло на ме ориентирате дали мога да поправя цялата , или друга колко горе долу ще ми струва.
Благодаря предварително!
Поздрави! :beer

Последна промяна от Savatage на Нед 08 мар 2009 15:08, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
suba
Автомобил: AUDI А6
Двигател: APS

Re: Проблем с намирането на спирачна помпа за Б3

Мнениеот suba » Чет 05 мар 2009 23:28

Колега пиши в заглавието,че става въпрос за АБС,защото и други колеги сигурно се чудят какво толкова трудно има в намирането на спирачна помпа. :wink:
И аз бях с АБС но прецених,че ми е по-евтино да сменя системата с нормално серво и помпа и така направих.Ама това в краен случай,защото АБС е много хубаво нещо.
Значи по принцип ремонта на това чудо на VW е доста солен.Втора ръка се намира за 100-300 лв. в зависимост колко е скъперник продавача.Има майстори които се занимават с рециклирането на нормални помпи (имат шаблони за гумички,почистват цилиндъра и т.н.т.)
Предполагам,че ако си свалиш само помпата от блока (след като свалиш челият блок) ще могат да я оправят.Това ми изглежда като най-евтин вариянт в случея.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 05 мар 2009 23:36

Savatage написа:Здравейте,колеги! Имам пасат 91-ва година с ABS. От няколко дни при натискане на педала при спряло положение педала може да стигне до края... демек пропада, но колата спира повече от брилянтно. Явно помпата е заминала... но уви помпата ми не е често срещана до колкото разбрах. Има някъв топуз които е цялата ми система излизаща от сервото ми. Някой може ли да ми помогне с намирането и като цяло на ме ориентирате дали мога да поправя цялата , или друга колко горе долу ще ми струва.
Благодаря предварително!

Не може да не се намеся :)
Като за начало - проблема може съвсем да не е в помпата - започни със смяна на спирачната течност и обезвъздушаване на системата....80% помага.Хубаво е да стане машинно (т.е. с една джаджа отгоре на казанчето) за да е добре обезвъздушена системата.
Ако все пак нищо не се промени ето малко информация за помапата :
-като нова няма шанс да я откриеш - продава се заедно с един кум други глупости и е на цена над 1000лв .
-втора упореба можеш да намериш на разумна цена (от 100 до 30лв за целия блок на АБС-а) както е казал и колегата.
-може да се пробваш да я занесеш някъде да я рециклират ако могат.

-понеже си с АБС и колата ти е преди 94-та година - нямаш сервоусилвател преди помпата - педала на спирачката влиза направо в блока на АБс-а и вътре е и помпа и ел.помпа,кято нагнетява терчност под налягане и блока с клапаните за 4-те колела и други купища мизерии :)
Ако в крайна сметка не може да се оправи или е твърде скъпо за възможностите ти винаги можеш да махнеш АБС-а и да сложиш серво с помпа...ама губиш една никак не лоша екстра.
А педала пада до долу при изгасена или при запалена кола? Понеже при мен ако е изгасена и не е на контакт нямам никакви проблеми да сваля педала до пода...ама ако е на контакт и работи ел.помпата забрави да успея :mrgreen:
Успех!

Потребителски аватар
suba
Автомобил: AUDI А6
Двигател: APS

Мнениеот suba » Пет 06 мар 2009 0:29

-като нова няма шанс да я откриеш - продава се заедно с един кум други глупости и е на цена над 1000лв .

Само в "Volkswagen България" с поръчка.Преди една година цената беше към 3000лв :shock :screwy

Потребителски аватар
Savatage
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Savatage » Пет 06 мар 2009 1:52

zfa159 написа:
Savatage написа:Здравейте,колеги! Имам пасат 91-ва година с ABS. От няколко дни при натискане на педала при спряло положение педала може да стигне до края... демек пропада, но колата спира повече от брилянтно. Явно помпата е заминала... но уви помпата ми не е често срещана до колкото разбрах. Има някъв топуз които е цялата ми система излизаща от сервото ми. Някой може ли да ми помогне с намирането и като цяло на ме ориентирате дали мога да поправя цялата , или друга колко горе долу ще ми струва.
Благодаря предварително!

Не може да не се намеся :)
Като за начало - проблема може съвсем да не е в помпата - започни със смяна на спирачната течност и обезвъздушаване на системата....80% помага.Хубаво е да стане машинно (т.е. с една джаджа отгоре на казанчето) за да е добре обезвъздушена системата.
Ако все пак нищо не се промени ето малко информация за помапата :
-втора упореба можеш да намериш на разумна цена (от 100 до 30лв за целия блок на АБС-а) както е казал и колегата.
-може да се пробваш да я занесеш някъде да я рециклират ако могат.

-понеже си с АБС и колата ти е преди 94-та година - нямаш сервоусилвател преди помпата - педала на спирачката влиза направо в блока на АБс-а и вътре е и помпа и ел.помпа,кято нагнетява терчност под налягане и блока с клапаните за 4-те колела и други купища мизерии :)
Ако в крайна сметка не може да се оправи или е твърде скъпо за възможностите ти винаги можеш да махнеш АБС-а и да сложиш серво с помпа...ама губиш една никак не лоша екстра.
А педала пада до долу при изгасена или при запалена кола? Понеже при мен ако е изгасена и не е на контакт нямам никакви проблеми да сваля педала до пода...ама ако е на контакт и работи ел.помпата забрави да успея :mrgreen:
Успех!

Колега , на мен по принцип ми е изключен ABS-а защото трябва да изведа ново легло за бушона ... а нямам грам време. Пропада ми и в двата случея. Спира нормално , дори леко повече ми задържа предно ляво. Наскоро сменях накладки и всичко е обезвъздушено. От време на време ми се втвърдява педала , особенно ако покарам малко по-дълго. Просто ми е супер странно какво се случва , а за пръв път ми се налага да се занимавам с тази част на автомобила. :( Благодаря много , ще тествам със съветите ви и се надявам наистина да не е за нова ... шот ме боли сърцето :bishop
Поздрави !

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Re: Проблем с намирането на спирачна помпа за Б3 с ABS !

Мнениеот zfa159 » Пет 06 мар 2009 8:25

На Сливница малко преди Бриколаж има доста добър сервиз за АБС-и.Правят диарностика и казват какъв точно е проблема и какво точно е за смяна.После трябва да си го намериш от някой АБС на части или да си купиш всичко 2-ра употреба и да го оправят.Един познат ходи и му казаха какво не е наред...не,че му хареса да чуе това,което чу ама все пак му локализираха проблема и му казаха цена за труд ако реши да го прави.В случая частта с диарностиката може да е най-удачна за теб...проблема може да не е в помпата а в друго нещо и да си разглобиш колата напразно.
Успех!
Сега един колега ме попита и реших,че е удачно да намеря координати на сервиза и да ги добавя за да е по-пъна информацията.Ето ги и тях :
D&S Motors сервиз
Ето и сайта на тези юнаци - http://dismotors.com/#

А това е обява,която е точно като за колегата ако има сериозен проблем с помпата..колегата продава цяла АБС система ог Голф/Пасат и като гледам от написаното знае как да я съхрани добре :
Boxer написа:Имам всичко без датчиците на колелата (помпа, компютър, ел инсталация с релета). Цена на всичко 150 лв, но може и поотделно. Помпата се съхранява на закрито със спирачна течност в нея, за да се избегне разсъхване или блокиране на някоя клапа. За връзка на ЛС или тел. 0878453149.

Потребителски аватар
Savatage
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Проблем с намирането на спирачна помпа за Б3 с ABS ! Решено!

Мнениеот Savatage » Нед 08 мар 2009 15:09

Колеги , много благодаря за помощта :) оправих я само със смяната на спирачната течност както каза колегата по-горе и с хубавото обезвъздушаване. Явно при смяната на накладките е станало нещо , но не знам как - не би трябвало :) ама важното е , че сега спирам като кадър от филм , ахахах :) живи и здрави !!!! :beer наздраве!

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Re: Проблем с намирането на спирачна помпа за Б3 с ABS ! Решено!

Мнениеот zfa159 » Нед 08 мар 2009 22:37

Savatage написа:Колеги , много благодаря за помощта :) оправих я само със смяната на спирачната течност както каза колегата по-горе и с хубавото обезвъздушаване. Явно при смяната на накладките е станало нещо , но не знам как - не би трябвало :) ама важното е , че сега спирам като кадър от филм , ахахах :) живи и здрави !!!! :beer наздраве!

Това е много важно за тези системи - иначе правят проблеми а няма много части за тях (повечето части са също толков зле колкото и нашите повредени понеже са стари вече) и ремонтите са златни ;)
Течността се сменя на 2 години - за тези АБС-и е повече от закон понеже иначе след време започват да правят проблеми а чаркове няма ;) Причната - понеже много хора си мислят,че просто това е трик да се продава течността и да се взимат пари за смяна - тя е много проста - спирачната течност е хигроскопична и попива влага с течние на времето....а влагата води до поява на ръжда под формата на язвички из попмите,спирачните апарати,клапаните на АБс-ите и т.н. и т.н. и до чисто механична повреда един хубав ден...та затова на 2 години течността се изхвърля и се подменя с нова.
Другата причина и тя не е за по подценяване - с течение на времето и движението на колата при използване на спирачките течността се загрява заедно с накладките,диска и спирачния апарат....и след многократно загряване и охлаждане тя променя своите свойства и започва вече да не е това,което е била...
Двете причини водят и до омекването на педала с течние на много дългото време (4-5 години примерно с една и съща течност) -> течността съдържа повече влага и е с изменени свойства и вече може да се смачква повече при натиск -> това води до по-голям ход на педала при по-ниска ефективност на спирачките.
Успех!

Върни се в “Passat”