Може ли да ми крадат от тока?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Може ли да ми крадат от тока?

Мнениеот rosy » Пет 06 мар 2009 11:53

Това с тока е мамата си джаса.
Аз търся официален начин, моля юристите във форума да кажат какъв е, за да бъда признат за циганин. Многогодишната практика показва, че тези наши братя такива проблеми нямат и бих желал да се възползвам от щедростта на държавата :!:

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пет 06 мар 2009 13:20

http://vbox7.com/play:c45788a1

Е го е, новото табло подземно го зимат хората.

Що не подадеш жалба или нещо подобно, или да ти сменят електромера.Така да ги дебнеш е малко mhihi

Потребителски аватар
valcosel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valcosel » Пет 06 мар 2009 13:42

Аз вързах старият електромер пред буоните в апартамента!!!
Но уви харча си тока!
Имаше много малка разлика,която е допустима.

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пет 06 мар 2009 13:45

Преди време бях направил опит изключвам всичко и слизам да гледам ел.-мера дали върти. Няма никой никакво помръдване.
Ходих да се оплакавам че ми идва много сума за ток те казаха оправяй се с комшиите. Ядосах се здраво като им казах, че никой не живее освен мен в къщата.
Записах стойностите от предходния месец заключих къщата и отидохме един месец на гости у баба-дядо у нас всичко изключено.
Къщата заключена електромера е вътре ( преди време от старите ). След един месец идва фактурата и опппа стойностите от елетромера не съвпадат с тези на фактурата.
Такъв скандал вдигнах в гишето-подразпределителния офис-регионото свят им се зави. Цял град (малък) научи за какво става и всеки тръгна като мен да следи какво става.

Лично заради моя скандал хората от енергото много тежко си го преместиха от левия в десния. Казаха че ако не платя ще ми спрат тока и това е!

Mar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Mar » Пет 06 мар 2009 14:58

На енергото въобще не му дреме, че някой ти краде ток :cry: , важното за тях е да се плаща после сметката. Преди 2 години се оказва, че един от входа се вързал към мене, идвал техник и случайно го открил. Аз питам дядката домоуправител, дали са направили някакъв протокол, отговора беше, че техника отказал, едва ли не трябвало да го черпя, че е разкачил онзи. Поне в моя случай, съседът явно се уплаши да не яде бой ( не знаех, че имам такъв имидж :twisted: ) и се беше изнесъл още същия ден преди да се прибера.

Потребителски аватар
stanko_g
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanko_g » Пет 06 мар 2009 15:02

Може може :lol: когато правих ремонта вкъщи от стената ми се подаде захранващия кабел за таблото в блока и спокойно можеше да си се вържа и да си зазидам работите,но според мен никой не заслужава такова нещо!

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 06 мар 2009 15:55

stanko_g написа:Може може :lol: когато правих ремонта вкъщи от стената ми се подаде захранващия кабел за таблото в блока и спокойно можеше да си се вържа и да си зазидам работите,но според мен никой не заслужава такова нещо!

Че що не си се вързал ?? В този случай не ощетяваш комшиите си а само енергото което не е за жалене :beat_butt2

Потребителски аватар
stanko_g
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanko_g » Пет 06 мар 2009 16:02

Не мога нито съм такъв човек,нито бих искал да чета такава тема на някой комшия.Стената не е проблем нали знам къде е кабела mhihi

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пет 06 мар 2009 16:29

Калоян Кирилов написа: ...Има ли някаква възможност да се краде по някакъв начин от електромера или около него, че имам подозрения... Давайте предложения и идеи моля! Всичко е от полза...

Колега, най-елементарната проверка която можеш да направиш веднага, е да изключиш главния бушон/предпазител на таблото в апартамента/къщата, и да видиш дали се върти(отчита) електромера. Ако има въртене тогава някой се е вързал към твоя електромер и консумира от теб. Подаваш молба в съответния КЕЦ на ЕВН и тн. Ако няма въртене - записваш си показанията на електромера (дневна и нощна) и си засичаш консумацията за месеца да речем. Провери ако има начин дали часовникът е сверен. Най-добре е да знаеш на коята дата се засичат електромерите във вашия квартал. И като дойде сметката правиш сравнение да няма надписване. Ако има такова пак в съответния КЕЦ... Успех :да:

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Пет 06 мар 2009 21:54

колеги, енергото ще ни цака с топла бира докато свят светува
с старите електромери - вътре над токовата намотка ,под диска се намира има един плъзкач така да се каже,служи за центроване за точност и обикновенно е около средното си положение,а като е в крайно ляво положение електромера върти около 25% в повече,лично съм засичал тия от енергото да го барат това нещо
за новите импулсни електромери /не съм сугурен дали всички модели/ но имат възможноста за безжично пренастройване,т.е. достатъчно е да мине някой с една маймунка и да ви промени данните и точноста на електромера
и за накрая да ви се оплача - 4 месеца поредни сега зимата плащам по 110-120 лева ,и сега изведнъж 289 лева :horror: е как стават тия работи? а апартамента е с 5 камерни дограми и фибран изолация 6 см навсякъде от външна страна

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Съб 07 мар 2009 9:25

addrak написа:Не си само ти колега.Последните два месеца цялата страна изрева.Така ще е докато има опашки на гишетата за плащане.

Да бе, определено.. Аз тоя месец получих изравнителна сметка на стойност 0.02 лв. ДВЕ СТОТИНКИ. Сега не мога да си я платя, че банкирането ми дава грешка :banghead:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 07 мар 2009 19:38

+ 300 лв на подходящите хора /при електронен влектромер/ и имаш ниски сметки .
Има гладни хора в ЕОН :wink:

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 07 мар 2009 20:17

Понеже се занимавам с електричаска работа съвсем наскоро имах един много фрапиращ случай на тема сметка за ток :
-иде реч за нов апартамент на 2 години..ново строителство...един ден както си се къпе жената се чува едно яко Прас и пада предпазителя за осветление на апартамента (важно е да отбележа,че контактите в банята - 2 на брой са към същия кръг).Това се случва 2-3 пъти и получавам обаждане от познат да се опитам да и помогна.В същото време от този проблем насетне тя получава сметки за ток от сорта на 500-600лв (добре,че е депутатка...да не я мисли човек :)).Та отивам аз и запчовам да ровя....при всичко изключено ток през предпазителя 3А (важно е да отбележа за по-натам в историята,че това е ток,когато жената не си е ползвала банята от месец и половина...това са 660W на час -> 475kW на месец отгоре без реален работещ консуматор...насочвам се към мястото с конкретен проблем - банята.Установявам,че като се повиши влажността и нараста неимоверно много тока през въпросния предпазител (все пак за да пада 16А предпазител тока е поне 16А...)...подозирам лампите - те са уж влагозащитени ама тук идва другия интересен момент - нулата и земното са откачени от таблото а през фазата си тече ток :shock ...след много ровене,много експерименти и тем подобни глупости стигнах до истината - идиотите от Италмодалуче (редно е да ги спомена с добро все пак mhihi ) като правили инсталацията им дошъл къс кабела и направили една снадка в пода на банята (там върви захранването към въпросния контакт) ама само с изолирбанд (който е много важно да се знае,че въоибще не я влагозащитава)...и като се навлажни пода (редовно се случва в една баня дори само зашото не се проветрява) от фазата в снадката започва да тече ток към арматурата в бетона през влагата и така към земя....и така 3А .Разбира се няма да коментирам що за идиот трябва да си да сложиш контакт в баня,който е вързан за осветителния кръг на апартамента и точно поради това,че е осветление не минава през дефектнотокова защита (която видиш ли веднага би паднала оше при първия ток над 30mA ,който не мине от фазата към нулата а към плочата и арматурата) :screwy Хубаво,че мокрия под е по-ниско съпротивление от човешкото...иначе нямаше да доживее да и решим проблема ;)
Та обшо взето дори от кофти снадка на кофти място може сметката да стане доста космическа без комшиите да крадат ток.И лошото е друго - гасиш си всичко вкъщи а електромера си се върти ли върти - и ти нищо не харчиш...кофти снадка ;)
Лошото е и друго - има много такива снадки на по-старите блокове от главното табло с електромерите до горе при предпазителите - тогава пак си върти електромера и дори отгоре да си откачиш кабела въобще от таблото....
Отделно,че енергото си ни цака със сметките здраво..ама няма как да се докаже еднозначно...трябва да сложиш контролен електормер,който обаче те да са заверили,монтирали и пломбирали и отй да покежа много голяма ралзиак спрямо твоя...а те ако значт,че си сложил контролен ти гарантирам,че няма да има и 1 стотинка разлика и ще те накарат да си платиш монатажа на контролния и тем подобни глупости...туко виж решат и да те съдят и за клевета за назидание на другите,които ги надцакват с тока ;)
Успех!

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Нед 08 мар 2009 23:24

Taка е като " идиотите от Италмодалуче " не са използвали W 963 или W962. На варнеските им колеги го давам на 6,30 лв. Можеха и 1 термосвиваема шлауха да сложат с лепилен слой или 1 заливаема муфичка дето работи и под вода / 8,30 лв е/.
Икономиии.

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пон 09 мар 2009 10:21

Всеобща тайна е, че Електроразпределителните дружества настройват електромерите с 10-15% да въртят повече. Още повече, че на новите електронни електромери това става за 2 минути с лаптопа. Даже знам за случай голям магазин платил на чичкото с лаптопа хилядарка и оня бутнал електромера и магазина през зимата с 10 климатика плаща 100 лева ток mhihi Ама ги хванаха та от там знам. Все пак на ромите кой да плаща тока. Явно е, че не не са само ромите.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”