Кое е по-вредно за двигателя - ниски или високи обороти?
- lavidaloca
- Автомобил: Seat Leon 1.9 tdi PD 1P
- Двигател:
Re: Кое е по вредно?
Идея си нямам правилно ли е, но гледам да се движа около 2000-2500 оборота. Понякога при изпреварване или когато ми се иска да се изтегля по бързо вдигам и до 4000. Става въпрос за 6Н2 1.4 мпи 60 кс 

- Anbuch
- Полохолик
- Автомобил: VW POLO 6R
- Двигател: CGGB 2010г
- Контакти:
И мен този въпрос много ме интересуваше и накрая установих ,че колкото по-голямо е натоварването на двигателят ,толкова по-вредно е за него (и за разхода и за самият двигател). Тези характеристики дето ги дават за при колко оборота даден двигател достига максималният си въртящ момент са при някакви условия които се приемат за константа ,но в действителност нещата са малко по-други. За натоварването на двигателят ,не можете да се ориентирате по оборотите : натоварването което може да се измери с тях е косвено. Вакуума в смукателните колектори обаче ,е зависим точно от реалното натоварване в двигателя.Затова и търсих начин как да измеря това налягане и да си го изведа като стойности на таблото в mbar. Пимерно :при максимално натоварване, налягането в смукателният ми колектор е 1170 mbar или 1.17 bar .Начин намерих и започнах да го реализирам ,но нестава толкова бързо.
ето тук е идеята:
http://forum.vwclub.bg/viewtopi ... 8d8bcfd786
ето тук е идеята:
http://forum.vwclub.bg/viewtopi ... 8d8bcfd786
- Tinko
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Именно! Нали на същия вакумен принцип работят по-старите економайзери...
Направата на такова нещо зависи от много неща, най-вече от въздушния филтър...

-
- Автомобил:
- Двигател:
най-нисък е разхода при минимални обороти и равномерно движение.
Това да си около макс въртящ момент е вярно при ускорение, не при поддържане на скорост.
Всеки който има газова може да каже когато се движи на изпарения дали може да вдигне 3000 оборота или би могъл да покара още километър с 2000 без да ускорява
Това да си около макс въртящ момент е вярно при ускорение, не при поддържане на скорост.
Всеки който има газова може да каже когато се движи на изпарения дали може да вдигне 3000 оборота или би могъл да покара още километър с 2000 без да ускорява
musura написа:БТВ, кой голф точно имаш предвид?
Абсолютно всички варианти на купето. И не казвам, че неможе, а че е доста екстремно. Под каране с 200, нямам предвид да вдигнете епизодично за няколко километра 200, на магистрала София - Пловдив, на отсечката между двато Шела. Това не е каране с 200. Не може да се очаква от лагерна количка, която и дават максимална скорост 200, в идеални условия, да върви добре с 200 за дълъг период от време. Говоря ви за сериини Голфове, нека не даваме пример със спортистите.
- MK4
- Автомобил: Seat Leon
- Двигател: ARY 2003
абе разликата 200 в МК2 и 200 в МК4 е бая голяма, за МК5 и МК6 сигурно още повече, така че "голф" не е мерило
- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Говорим за бензин
По-ниски обороти и опит за ускоряване-
- няма въртящ момент
- бавно циркулира охл. течност
- по-ниско налягане на маслото
- голямо предварение.. склонност към детонации
По-високи обороти и опит за ускоряване
- има ВМ
- бързо циркулира охл. течност
- високо налягане на маслото
- без склонност към детонации /говорим ако сте относително сток/
Дизел..
НИСКИ ОБОРИТИ!!!!!
Това му е силата...
По-ниски обороти и опит за ускоряване-
- няма въртящ момент
- бавно циркулира охл. течност
- по-ниско налягане на маслото
- голямо предварение.. склонност към детонации
По-високи обороти и опит за ускоряване
- има ВМ
- бързо циркулира охл. течност
- високо налягане на маслото
- без склонност към детонации /говорим ако сте относително сток/
Дизел..
НИСКИ ОБОРИТИ!!!!!
Това му е силата...
- kimif2008
- Автомобил:
- Двигател:
MK4 написа:абе разликата 200 в МК2 и 200 в МК4 е бая голяма, за МК5 и МК6 сигурно още повече, така че "голф" не е мерило
В мк5 200 изобщо не се усеща все едно съм с 100 в астрата 1994г
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Anbuch написа:И мен този въпрос много ме интересуваше и накрая установих ,че колкото по-голямо е натоварването на двигателят ,толкова по-вредно е за него (и за разхода и за самият двигател). Тези характеристики дето ги дават за при колко оборота даден двигател достига максималният си въртящ момент са при някакви условия които се приемат за константа ,но в действителност нещата са малко по-други. За натоварването на двигателят ,не можете да се ориентирате по оборотите : натоварването което може да се измери с тях е косвено. Вакуума в смукателните колектори обаче ,е зависим точно от реалното натоварване в двигателя.Затова и търсих начин как да измеря това налягане и да си го изведа като стойности на таблото в mbar. Пимерно :при максимално натоварване, налягането в смукателният ми колектор е 1170 mbar или 1.17 bar .Начин намерих и започнах да го реализирам ,но нестава толкова бързо.
ето тук е идеята:
viewtopic.php?f=11&t=125661
Така мери моментния разход Москвич алеко... ама не баш алекото а варианта с 1,5 мотор

Въпрос на усет е, всичко опира до външна среда. Също са много различни моторите, хондовските бензинови мотори и при 1000 оборота да им дадеш газ до край нямат против... не вървят ама и не възразяват... на фв 1,8 моно като му дадеш така газ почва да бучи и да протестира - не е добре тва

Re: Кое е по-вредно за двигателя - ниски или високи обороти?
Между 2000-3000 об/мин всяка кола може да се кара спокойно и е горе долу оптимално. Но то така можеш да караш само по магистралата, но пък там кой има нерви да кара така. Всеки сам трябва да може да си преценява след като навърти парвите 1000 км с колата си.
- mk2_Golf83
- Автомобил: Голф 2
- Двигател: EZ 1983
аз нямам оборотомер , но г-д карам с около 3000 оборота на всяка скорост . и колето е икономично и не мъча мотора и си върви колата добре
- LiRiX
- Автомобил: SEAT LEON
- Двигател: AUS 2001
Според мен е вредно интезивно каране под 1300 оборота и над 4500 за бензиновите мотори (не включваме роторните на мазда).
Това според е границата, а максималния разход се постига чрез плавно ускорение и без излишни "юркания" на обороти на които двигателят нито се тормози, нито се задъхва.
Това е все едно да си обясняваме как се кара колело
.
Лично мнение.
Това според е границата, а максималния разход се постига чрез плавно ускорение и без излишни "юркания" на обороти на които двигателят нито се тормози, нито се задъхва.
Това е все едно да си обясняваме как се кара колело

Лично мнение.

- trunner
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Чувал съм от познат който е някакъв ДВГ инж. или нещо от сорта, че оптималната скорост на един автомобил е когато стрелката на скоростомера му е във вертикална позиция. Де факто на средата. Пробвал съм на няколко автомобила и ефекта е, че наистина при тази скорост на най-висока предавка колата има добро ускорение и в същото време разхода е приличен. Ако си знаете на 5-та да речем оборотите при това положение на стрелката на скоростомера... ми може би там е разковничето. Лично при мен (1,9 ТДИ 110к.с.) средата е на 110, а оборотите около 2500 - тва по спомени, че отдавна не съм карал автомобил-а.
- GodLike
- Автомобил: VW Touran
- Двигател: CRKB 7DSG Highline
- Контакти:
Това и аз съм го чувал, но си мисля че важи по-скоро за сиц возилата.
На много от по-новите коли километражите не са симерични и там едва ли може да се приложи

На много от по-новите коли километражите не са симерични и там едва ли може да се приложи

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”