Неработещ ABS

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
swissmad
Автомобил:
Двигател:

Re: Неработещ ABS

Мнениеот swissmad » Вто 24 фев 2009 2:57

rosen_wlasev написа:колеги и аз имам такъв проблем:лампата на АВС въобще не свети и си работи когато иска,понякога задейства при много леко натискане на спирачния педал,а понякога и много здраво да натискам не действа.Помагайте ако можете.

Провери си лампата за АБС-а да не е изгоряла.Моята я бяха счупили нарочно :smackbum преди да я купя,за да не видя че не гасне като се запали автомобила. :(

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 24 фев 2009 7:38

swissmad написа:
rosen_wlasev написа:колеги и аз имам такъв проблем:лампата на АВС въобще не свети и си работи когато иска,понякога задейства при много леко натискане на спирачния педал,а понякога и много здраво да натискам не действа.Помагайте ако можете.

Провери си лампата за АБС-а да не е изгоряла.Моята я бяха счупили нарочно :smackbum преди да я купя,за да не видя че не гасне като се запали автомобила. :(

То затова засилваш колата,биеш спирачки до дупка и като се извлачи порядъчно разбираш,че АБС-а не работи ;)
Иначе колегата може да започне с ресет на комп-а и проверка на датчиците ;)

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Пон 09 мар 2009 18:03

Използвам темата за да се оплача и аз. От няколко дни лампата на АБС-а си свети постоянно. Когато паля колата изгасва и седи така, докато реша да тръгна. Дори 50см да мина и светва веднага. По време на движение си свети нон стоп. Интересното беше, че когато започна да прави номера чух един особен шум по време на движение - като от не добър контакт на проводник, църкане някакво отпред, където е блока.
Свалих гумите и огледах, но... къде са тези датчици и как да проверя дали са наред? Търсих снимки тук и в руския форум, но нищо не намерих.
Пассат, 1.9, 98

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 10 мар 2009 8:55

ЗДравей колега - като свалиш гумата пред теб остава спирачния диск и главината...незнам как точно е реализирано при теб,но при по-старите автомобили на главината има един малък диск,който е с едни отвори по него (симетрични много на брой)...на малко разстояние зад него седи датчика за АБС-а - цилиндричен и от него излиза един дебел кабел.Въпросния диск с отворите може да е закрепен и за спирачния диск - това са двата начина,по които реализират броенето на импулсите.
Опитах се да ти изнамеря скица от Етка ама там дават картинки само за датчиците на АБС за кола с ЕСП...ако твоята няма може да е с друг тип датчици (казват,че ако колата няма ЕСП са други).
При теб вероятно проблема е следния - като запалиш колата абс-а минава и инициализира дали всички датчици са му на място като ги гледа по съпротивление..понеже те все още не индицират напрежение защото колата не се движи.Като тръгне колата със скорост по-старите АБС-и над 7км/час датчиците започват да индицират напрежение в себе си и контролера го следи....съответно ако това напрежение го няма или е крайно различно за 4-те колела АБС-а дава грешка...при мен се е случвало от силно замърсен със метални стружки (вероятно от накладките...знам ли) датчик - тогава той не отчита нищо като напрежение а като съпротивление си е здрав понеже не е прекъснал.
Това със странния звук от блока за АБС-а не е хбаво..при прецакан датчик не би трябвало нещо там да прави проблем.
Преди да разглобиш всичко закачи колата на диарностика за да видиш какви грешки дава АБС-а...поне ще те ориентира къде да търсиш проблема...примерно в някой конкретен датчик.
Събрах ти информация от Аутодата къде какво се тества ама стана огромна снимка и като я кача през някой саит не се чете...пиши ми на лично някакъв мейл да ти я пратя да разгледаш.
Успех!

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Вто 10 мар 2009 13:07

Нищо не разбирам вече...
Реших да проверя от кой датчик евентуално може да се цака системата по един измислен начин - вдигнах колата на крик и въртях всяко колело по отделно, имитирайки движение, за да видя на кое ще ми светне лампата. Не светна никъде. Реших, че вероятно системата иска и други данни за да влезе в работен режим - да работи двигателя, да има показание на километража, ей такива неща. И се отказах. Седнах в колата за да отида до магазина и - АБС-а работи - няма лампи, няма нищо. Сигурно пак ще светне скоро, но дотогава се надявам да ми е пристигнал кабела за ВАГ-КОМ и да съм успял да го подкарам на виста.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 11 мар 2009 0:58

единак написа:...дотогава се надявам да ми е пристигнал кабела за ВАГ-КОМ и да съм успял да го подкарам на виста.

Стискам палци! :да:
А иначе- според бумагите, системата тръгва да сработва при скорост над 15 км/ч.
Просто при вдигането на колата кабелчето така се е огънало и наместило, че е продължило да дава контакт и след като си я пуснал и тръгнал. Случваше ми се много често! ;)
Ако случайно не тръгне ВАГ-а на Вистата- става и с 2 мултицета ;)
radotom написа:
megalodon написа:Айде да ми оправиш и моя АБС mhihi

Далече си ми! Иначе, ако се касае за датчици, с удоволствие бих помогнал.
По този повод:
Самия датчик изключително невъзможно ми изглежда да изгори просто така!
Може да се повреди чисто механично. При опит за вадене, от удар или нещо подобно.
Много по-често дефектира кабела, който свързва датчика с куплунга, намиращ се или в двигателния отсек (ако говорим за предни датчици) или под задната седалка (за заден мост). Това става заради постоянното му огъване при работата на окачването - свиването и отпускането на пружините.
Странно защо, на моя преден десен датчик беше прекъснало не вътрешното жило, а оплетката. (кабела ми е екраниран) Това много трудно се хваща къде точно е скъсаното, защото ако е вътрешното жило, то кабела се срязва на най-вероятното място (там, дето прави корем нагоре, покрай ботуша на амортисйора) и с клещи се хваща вътрешното жило, дръпва се и си излиза от там, от където се е било скъсало. Режи се това парче, снажда се кабела (запояване, термосвиваем шлаух за изолация и т.н) и сте готови. Оплетката, за съжаление, не може да се издърпа. За това се реже кабела близо до датчика, проверява се, че има връзка (как->след малко) и се запоява нов такъв кабел. След това сваляте гумените ъъъ... да го кажем, удебеления, с които оригиналния кабел е бил прикрепен към купето, надявате ги на новия и се прехвърляте към куплунга на датчика, намиращ се, примерно, в двг. отсек. Отново режете кабела, уверявате се, че има връзка (останалото парче кабел не е скъсано) и запоявате новия кабел за там!
И сте вие!
А сега как се проверява датчика:
Най-общо това става с омметър. Вадите куплунга и мерите. Трябва да ви покаже съпротивление от порядъка на 1350 ома.Тука съм пообъркал! Стойността е 1 100-1 200 ома, но не е от кой-знае какво значение, явно.

! Това са стойности на съпротивлението на В3 и Г3!!! Предполагам, че и на В4 ще е същото, но преди да съм проверил, не мога да го твърдя!

В моя случай, обаче, когато прекъсването е по оплетката, редовен номер е тя ту да даде контакт, ту да не даде!
За това- вземате 2 волтметъра (желателно еднакви) разкачате датчиците от куплунзите примерно на предния мост, удължавате ги с проводници, така, че да стигнат до купето, до пасажерската седалка, качвате се и тръгвате бавничко.
На включените към удължените датчици волтметри ще се индицира постъпване на напрежение. При мен, при скорост под 20км/ч напрежението беше около 0.5V (не помня вече) Важното е да се движите бавничко. Ако някой от датчиците прекъсва за момент, то волтметъра ще покаже странни отскоци на напрежението. При постоянна скорост напрежението не трябва да се мени, или да не се мени с повече от 4-5 mV. Ако се движите по-бързичко, то импулсите от проблемния датчик може да се замажат и да не се разбере за какво става въпрос.

Още едно-две доуточнения:
Датчиците на В3 са същите, като датчиците на Г3 (или поне на по-ранните модели). Разликата е в куплунзите (които лесно се сменят) и в това, че на Г3 кабела не беше с оплетка, а обикновен, двоен кабел. Това обаче няма практическо значение.
Според това, което съм научил тук, във форума, датчиците на В4 имат в/у себе си букса, а не кабел. Така, че, ако проблемен е кабела, той се сменя много по-лесно. Едно, защото би трябвало да е по-евтин, друго, че ако се 'отремонтирва' кабела, просто си го взимаш в къщи, на удобно и чистичко, режеш си, запояваш си... кеф!!!! :lol:
А не, като мен, да се навирам с поялника под калника :cry:
Буксата на датчика, обаче, е потенциален източник на неприятности, тъй като е пряко изложена до най-прашното и навлажняващо се място. Първо проверете, че не е тя виновника, няма зелен налеп или прахоляк вътре.
Та това е, де! Ако до тук всичко е ОК, но ABS-а продължава да не бачка, остават 2 възможности за ремонта му: Юнитрейд (или производните му) или ...:twisted:

Цитата е от тази тема:
viewtopic.php?f=11&t=50868&start=0&hilit=%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%89

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 11 мар 2009 8:36

Аз на колегата му пратих на мейл-а подробни инструкции от Аутодата за съпротивлението на датчиците,кои пинове са на куплунга отпред (най-сигурното място,където може да мери за да му е вярно) и какви напрежения трябва да вадят като графика за осцилоскоп и като стойност....дават го да завъртиш гумата на ръка с около или над 60 оборота в минута за да мериш напрежението - явно е достатъчно.

stoian_77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoian_77 » Сря 11 мар 2009 11:05

Здравейте колеги и моят АБС не работи но по много странен начин.До скоро работеше но видях един че маркуча на вакума от мотора които отива в АБС е закъсан смених го и от тогава ми светна лампата и нямам АБС а преди това ми се е случвало да ми светва за ден два и после си изгасваше сама .Дайте моля ви съвет от какво може да е.Забравих да кажа че Пасата б4 95г. и ако има значение АБС-мотор 1.8моно инжекция.Благодаря предварително.

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Нед 15 мар 2009 18:33

Мерси за мненията, оправих я.
Вчера вечерта пак светна лампата, по същия начин. Пуснах я на дигностика и ми излезе преден десен датчик. Кабелът му е бил запояван кой знае кога и едното от кабелчетата се беше прекъснало точно до спойката. Поправката беше много майсторси скрита, въобще не личеше кабела да е пипан на пръв поглед - наложи се да сваля датчика и да започна да проследявам кабела см по см докато се светнах какава е работата.
Сега съм ОК, докато пак не се прокъса...

Потребителски аватар
kiiko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiiko » Вто 17 мар 2009 22:38

Да използвам и аз темата на колегата,за едно въпросче!
Каде в София може да ми сменят спирачната течност на "машина"
Поздрави!

GVG
Автомобил: PASSAT B6 2.0 TDI
Двигател: CBDC 2010

Мнениеот GVG » Сря 18 мар 2009 8:30

Аз я сменях в Юнитрейд в Дружба 2. Труда беше май 20 лв. + цената на течността. Отиде почти 1 литър.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 18 мар 2009 9:46

Аз я сменях в Мотоексперт на бул.Овча Купел - човека ми беше познат и труда ми беше май 10-тима лв и каквото струваше течността....отиде около 2Л понеже промихме и системата ( 'талянците никога не я бяха сменяли преди това явно :screwy ).
Предполагам,че в повечето по-големи сервизи могат да го направят...никой няма да си играе да помпа и да се мъчи половин ден ако има машина в сервиза му ;)
Успех!

hlebo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hlebo » Пет 20 мар 2009 18:42

Здравеите от Варна имам следният проблем с АбС спря да ми рита и когато натисна по сзо спирачките колелата се суркат като на жигули.Отидох на елкон излеземи ниско напрежение RL WEL НЕЗНАЯ КАКВО ОЗНАчАВА НО КОГАТО мИ ИСТрИХА ГрЕШКИТЕ АбС мИ ПрОрАбОТИ И ТАКА ДВА ДНИ И СЕГА ПАК СУрКА КОлЕлАТА мОлЯ ЗА ПОмОЩ :bowdown блАГОДАрЯ ПрЕДВАрИТЕлНО.

hlebo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hlebo » Пет 20 мар 2009 18:48

Здравеите от Варна имам следният проблем с АбС спря да ми рита и когато натисна по сзо спирачките колелата се суркат като на жигули.Отидох на елкон излеземи ниско напрежение RL WEL НЕЗНАЯ КАКВО ОЗНАчАВА НО КОГАТО мИ ИСТрИХА ГрЕШКИТЕ АбС мИ ПрОрАбОТИ И ТАКА ДВА ДНИ И СЕГА ПАК СУрКА КОлЕлАТА мОлЯ ЗА ПОмОЩ :bowdown блАГОДАрЯ ПрЕДВАрИТЕлНО.

hlebo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hlebo » Пет 20 мар 2009 18:49

mltz написа:Колеги,останових, че при мен реле 78 липсва може ли от там да не ми работи АБС-а? :roll:

Здравеите от Варна имам следният проблем с АбС спря да ми рита и когато натисна по сзо спирачките колелата се суркат като на жигули.Отидох на елкон излеземи ниско напрежение RL WEL НЕЗНАЯ КАКВО ОЗНАчАВА НО КОГАТО мИ ИСТрИХА ГрЕШКИТЕ АбС мИ ПрОрАбОТИ И ТАКА ДВА ДНИ И СЕГА ПАК СУрКА КОлЕлАТА мОлЯ ЗА ПОмОЩ :bowdown блАГОДАрЯ ПрЕДВАрИТЕлНО.[color=#BF0040]

Върни се в “Passat”